Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

68.Гарантії, претензії та рекламації.

Загалом договірні гарантії є одним з способів підвищення відповідальності продавця за якість товару, тобто - засобом захисту інтересів покупця.

Гарантійні умови передбачають відповідальність продавця за якість товару на протязі певного гарантійного терміну. В них визначається обсяг гарантії, гарантійний строк, зобов'язання продавця в випадку виявлення дефектності товару чи невідповідності його умовам контракту. Обсяг гарантійних зобов'язань залежить від характеру товару і технічних умов контракту.

В залежності від властивостей та призначення продукції встановлюються: гарантійний строк експлуатації, гарантійний строк зберігання і гарантійний строк гідності.

Гарантійний строк експлуатації - період часу, на який гарантується стабільність показників якості продукції в процесі експлуатації при дотриманні певних правил експлуатації.

Гарантійний строк зберігання - період часу, на який гарантується збереження основних експлуатаційних характеристик і споживчих властивостей за умови дотримання правил зберігання.

Гарантійний строк придатності - період часу, протягом якого гарантуються встановлені стандартом характеристики (експлуатаційні та споживчі) за умови дотримання правил експлуатації і зберігання. Закінчення строку придатності означає втрату продукцією своїх споживчих властивостей і непридатність до використання.

Гарантійний строк встановлюється в контракті з дати: поставки, передачі першому споживачу, отримання повідомлення продавця про готовність до відправки; початку експлуатації обладнання.

Більшість з договорів визначають комерційні гарантії якості, тобто зобов'язання продавця поставити товар, що володіє протягом гарантійного строку певними властивостями. Виявлення невідповідності товару гарантованим характеристикам є підставою для подання претензії.

Отже, законна гарантія передбачає, що продавець відповідає за недоліки товару, які роблять його непридатним для звичного вживання чи призначення, яке малось на увазі при укладенні договору. Відповідальність поширюється і на недоліки, які суттєво зменшують цінність товару таким чином, що покупець не придбав би товар за таку ціну або взагалі.

В свою чергу договірна гарантія передбачає відповідальність за вищий технічний рівень товару або за надійність і безвідмовну експлуатацію протягом певного строку.

Стосовно гарантій якості слід розрізняти комплектність продукції і комплектність поставки. Перша передбачає поставку продукції в такій сукупності складових частин, яка дозволяє використовувати її за призначенням. Комплектність поставки передбачає зобов'язання поставити товар в сукупності частин, передбачених договором (а не нормативно-технічною документацією на завершений виріб). При цьому завершені вироби в певному номенклатурному переліку можуть бути як пов'язані, так і непов'язані єдиним цільовим призначенням.

Претензії і рекламації. Торговий звичай і добрий порядок передбачають обов'язок сторони, що порушила майнові права і законні інтереси іншої сторони відшкодувати їх добровільно не очікуючи подання претензій. Якщо цього не відбувається, потерпіла сторона (позивач) до подання позову в арбітраж зобов'язаний подати претензію, а відповідач на протязі встановленого законом терміну (претензійного строку) дати відповідь.

Претензія (синонім - рекламація, англ. claim) визначається як вимога з метою відновлення порушених контрагентом прав, інтересів та врегулювання суперечок і розбіжностей з будь-яких питань, пов'язаних з контрактом.

Рекламація застосовується в більш вузькому частковому випадку, як претензія в зв'язку з неналежною якістю товару.

Рекламація може подаватись лише з тих питань, які не були предметом приймання товару, здійсненого відповідно до умов контракту, а також в випадках, коли виявлено, що подані продавцем документи не відповідають фактичним даним про поставку товару.

В контракті визначається порядок пред'явлення рекламацій; терміни, в які рекламації можуть бути заявлені; права і зобов'язання в сторін в зв'язку з поданням рекламацій, способи врегулювання рекламацій.

Рекламація подається в письмовій формі і містить: назву товару; його кількість і місцезнаходження; підставу для рекламації з вказівками, яких недоліків товару вона стосується; конкретні вимоги сторін по врегулюванню рекламації. До рекламації додаються необхідні доказові документи: акти експертизи; рекламаційні акти складені за участю незацікавленої сторони; акти аварійних комісарів; специфікації, сертифікати про якість; при внутрішніх недостачах -пакувальні листи, копії телеграм і повідомлень. В документах вказується посилання на номер контракту і транспортного документу. Датою подання рекламації вважається дата поштового штемпелю місця відправлення.

Претензія підписується першою особою, завіряється печаткою і відправляється по пошті, телеграфу, тощо або вручається під розписку.

Відповідь на претензію містить аналогічні реквізити, як і претензія, а також мотиви відмови в задоволенні претензій з посиланням на відповідні нормативні і доказові документи. При визнанні обгрунтованості претензії (повністю або частково) винна сторона готує документ для розрахунків, з визначенням суми відшкодування.

Як порушення порядку подання претензій розглядається неподання претензії; неподання необхідних доказових документів; подання і розгляд претензій з встановлених термінів, а також відсутність відповіді на претензію.

В результаті цих порушень арбітражний суд може відмовити в прийнятті позовної заяви чи зустрічного позову по контракту до розгляду або віднести на сторону, що порушила порядок витрат по державному миту незалежно від результатів розгляду позову.