Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

66.Страхування міжнародних транспортних перевезень.

Умови страхування (англ. – “insurance”) визначають розподіл зобов`язань між сторонами на різних стадіях товаропросування. Виконання цих зобов`язань забезпечується відповідними умовами контракту, договором страхування і страховим полісом. Договір страхування (англ. – “insurance policy”) виконує роль засобу правового забезпечення інтересів продавця і покупця.

В посвідчення страхового документа видається страховий поліс - це свідоцтво , або сертифікат чітко регламентованого змісту, номерний бланк строгої звітності. Страховий поліс є ЦП і в деяких країнах розглядається судами як єдино можливий для пред'явлення позову. Поліс може передаватися шляхом нанесення передаточного надпису індоссо.

Страховий поліс містить апробовані світовою практикою умови страхування та різноманітні типові і спеціальні обумовлення (англ. – “insurance clause”) тобто особливі умови страхування.

Загалом під страховим ризиком (англ. – “insurance risk”) розуміють вірогідну подію чи сукупність подій, на випадок яких здійснюється страхування, на приклад, страхування ризику експортеру (англ. – “export risk guarantee”) передбачає страхування ризику по експортних операціях спеціалізованими фінансовими чи банківськими установами. Страхування здійснюється на певну страхову суму (англ. – “insurance amount”) або страхове забезпечення (англ. – “insurance coverage”), якою визначається розрахунок за діючими ставками страхових платежів (англ. – “insurance payment”) і розмір страхових відшкодувань принастанні страхового випадку. Страховий випадок (англ. – “insurance accident”) – це фактичне настання події, внаслідок якої настали певні збитки.

В практиці міжнародної торгівлі розрізняють збитки номінальні, прямі, загальну чи часткову аварію (для морських перевезень). Номінальні збитки (англ. – “nominal damages”) – це збитки, що підлягають відшкодуванню потерпілій стороні, коли вона є правою по суті, не в стані навести (хоч і здійснювала для цього сумлінні спроби) достатнього обгрунтування через порушення контрагентом умов договору. Прямі збитки (англ. – “direct general damages”) – це збитки, що підлягають відшкодування внаслідок порушення договірних умов.

Відшкодування збитків і витрат різного виду при морських перевезеннях регулюється Кодексом торгового мореплавства СРСР, чинним на території України. Кодекс (ст. 232, 237) розглядає загальну аварію (англ. – “general average”) - збитки, понесені внаслідок здійснених зумисно і розумно надзвичайних витрат чи пожертв з метою врятування судна, фрахту чи вантажу, що перевозиться, від загальної для небезпеки (наприклад, випадання вантажу за борт під час гасіння пожежі тощо). В цьому випадку збитки розподіляються між сторонами, що беруть участь в морському підприємстві.

Часткова аварія (англ. – “particular average”) – це збитки по судну, вантажу і фрахту, які не підпадають під визначення загальної (наприклад, вартість викинутого за борт вантажу, який самозаймається; збитки внаслідок гасіння вантажу окремим частинам судна чи вантажу тощо). Такі збитки не підлягають розподілу між судном, вантажем і фрахтом, а припадають на сторону, винну у їх настанні.

Відповідальність за договором страхування починається з моменту передачі зі складу в пункті відправлення і продовжується до його доставки на склад вантажоотримувача або інший пункт призначення, вказаний в полісі, але не більше, ніж 60 днів після вивантаження з морського судна в порту остаточного розвантаження.

Страхування транспортних ризиків залежать від способу перевезення (морське, авіаційне чи наземне), є добровільним актом і визначається базисними умовами місця поставки. Наприклад за умовою поставки CIF стаття договору може формулюватись як: “Продавець зобов`язаний застрахувати товари, що поставляються, за умовою CIF проти звичних видів ризику в рахунок вартості товарів. Товар може бути застрахований від інших видів ризику лише за вказівкою Покупця і за його рахунок”.

Використовують 3 види страхування вантажів:

- з відповідальністю за всі види ризику;

- з відповідальністю за часткову аварію;

- без відповідальності за пошкодження крім випадку краху.

Вантаж страхується в користь покупця. На вартість страхового рахунку впливають: - вартість товару

- фрахт

- вартість відвантаження

- 5-10 % на інші витрати

Сторони включають умови про страхування товарів на різних стадіях руху товарів і розподіляють ці витрати між продавцем і покупцем.

Основними причинами для включення в договір страхування є захист від фінансових втрат через псування вантажу, його викрадення, поломку, збитків в ході транзитного перевезення, неприйняття всієї партії чи частини. Крім того, повинен забезпечуватись захист від фінансових претензій до власника товару в випадку декларованої загальної аварії, коли самому вантажу шкода не нанесена.