Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

42.Техніка підготовки імпортної операції

При підготовці імпортної операції, імпортер використовує один чи декілька способів встановлення контактів з потенційним експортером, а саме:

-надіслати запит виробнику товару;

-надіслати продавцю замовлення;

-оголосити торги з запрошенням до участі фірм, які можуть виконати умови організаторів торгів;

-надіслати потенційному експортеру комерційний лист про наміри вступити в переговори в відповідь на його пропозицію;

-надіслати беззастережний акцепт на оферту.

Найбільш розповсюджений спосіб – це розміщення замовлення у виробника необхідних товарів.

Замовленням називають комерційний документ, в якому вказуються всі необхідні умови і суттєві елементи угоди. Замовлення найчастіше використовуються в відносинами з постійними контрагентами, тому в них вказуються лише назва товару, кількість, термін поставки, місце здачі. Інші умови визначаються посиланням на попередні домовленості чи загальні умови поставки з вказанням номеру і дати. Як додаток доцільно надіслати специфікацію з конкретизацією умов постави: інструкціями по упаковці; маркуванню; інформацією про постави та експедитора, який буде здійснювати доставку, При необхідності замовник може вказати кількість, розміри часткових поставок та умову їх здійснення.

Основна перевага практики замовлень – це оперативність та економність за рахунок зменшення часу і витрат на переговори і укладання контрактів.

Як правило імпортер має стандартні бланки замовлень, які уніфіковані з контрактом купівлі-продажу.

Можливим варіантом встановлення контакту може бути відповідь на рекламну об’яву шляхом надіслання запиту на оферту чи комерційного листа з уточнюючими питаннями, зокрема стосовно можливих знижок з ціни.

Замовлення, що надіслане від іноземного покупця іноді називають індентом (англ. Indent, фр. Ordre, нім. Indent). Розглядають два види індентів: відкритий, коли дається лише загальний опис товару, умов поставки та ін. та закритий (визначений), коли точно формулюються всі (за винятком рівня ціни) умови майбутньої операції.

На основі розміщення замовлення здійснюють поставки складної машинотехнічної продукції, особливо унікального устаткування, літаків, суден, коли імпортер приймає на себе зобов’язання здійснити часткове фінансування поставки.

Підготовка імпортної оборудки потребує таких документів:

1)запиту – документу, в якому уточнюються деякі бажані умови поставки і який видається покупцем майбутньому продавцю з метою отримання пропозиції;

2)листа про наміри – документу, в якому покупець інформує продавця про прийняття пропозиції в принципі і намір розпочати переговори по укладенню контракту;

3)замовлення – документу, з допомогою якого покупець вступає з продавцем в оборудку по поставці обумовлених товарів відповідно до умов, викладених в пропозиції або відомими покупцю яким-небудь іншим чином;

4)інструкція по поставці – документ, який містить інструкції експедитору щодо умов поставки (упаковки; кількості, розмірів і умов часткових поставок; назва, адреса, номер телефону або телексу едитора; засіб транспорту);

5)тендерна документація, яка визначає вимоги замовника щодо змісту і оформлення очікуваних пропозицій на торгах (тендерні умови, проформа тендера, умови проведення торгів, техніко-економічні характеристики, перелік видів і обсягів робіт тощо). Тендерні умови містять конкретні вимоги замовника до учасника торгів: назву і кількість товару, його техніко-економічні характеристики, основні комерційні і технічні умови, включаючи строк поставки, умови платежу, ціну, умови арбітражу, гарантій і санкцій.

Проформа тендеру – це формуляр, який заповнюється і підписується оферентом і який означає зобов’язання оферента по виконанню роботи в відповідності з загальними і спеціальними умовами тендерної документації.

Для різних країн передконтрактна практика характеризується досить суттєвими особливостями, які необхідно враховувати при підготовці експортних (імпортних) операцій.