Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

73.Контрактні умови консигнаційних договорів.

Раніше ми зазначали, що консигнаційний договір є більш розширеною за змістом і колом зобов`язань формою договору комісії. За своїм економічним змістом вони розглядаються як форма кредитування покупця. Застосовуються переважно для товарів масового попиту.

Визначення сторін передбачає вказання як скорочених назв “Консигнант” – особа чи фірма, що дає доручення на здійснення угод по продажу зі складу, та “Консигнатор” – особа (фірма), яка приймає і виконує це доручення.

Об`єкт угоди – номенклатура і якість товарів строго регламентується в специфікації або в самому договорі по марках, моделях, типах виробів. В цьому розділі визначається також максимальна кількість товарів, що може знаходитись на консигнації.

Строк консигнації і строк дії договору передбачає визначення терміну, за який товар повинен бути проданий (від 6 до 24 міс., для машин та обладнання найчастіше 12 міс.). Строк дії договору, як правило, перевищує строк консигнації і складає від одного до п`яти років. Вказується, що при закінченні строку, умови договору дійсні для всіх партій товару, що знаходяться на консигнації і рахунки по яких не завершені.

Право власності на товар зберігається до моменту реалізації його третім особам, що, однак, не дає достатніх гарантій отримання експортером платежів. Тому часто включають застереження про збереження права власності за консигнантом аж до повної сплати покупної ціни проданого товару і надходження цієї суми до консигнанта.

Цінові умови встановлюють мінімальний рівень цін, нижче від яких консигнатор не має права продавати товар без попередньої письмової згоди консигнанта. Ціни ув`язуються з базисом поставки.

Умови про порядок оплати винагороди передбачають вказання виду, розміру і порядку виплати: в вигляді певного проценту від вартості проданих товарів чи різниці (її частини) між ціною консигнанта і ціною реалізації. Найчастіше застосовується перший варіант, іноді з додатковою винагородою в певному проценті від вартості при продажі більшої кількості або за вищою ціною, ніж передбачено договором. Визначається також момент, з якого консигнатор отримує право на винагороду, як правило, після надходження оплати консигнанту.

Умови платежу визначають порядок розрахунків: встановлюється валюта платежу; період часу від моменту продажу, після якого здійснюється платіж в користь консигнанта; умови при яких платіж вважається здійсненим (після підтвердження консигнантом його правильності і отримання). Найбільш розповсюджені платежі по відкритому рахунку з наданням консументу банківської гарантії на середню суму реалізації товару за 2-3 календарних періоди, встановлених для розрахунків. При перевищенні строку оплати консигнант виясняє причину затримки і при необхідності вилучає товар, а за рахунок залишку гарантії покриває заборгованість по платежах.

Зобов`язання консигнатора окреслюють його обв`язки по підготовці консигнаційного складу, найму персоналу, отримання імпортної ліцензії. Визначаються умови збереження товарів на складі (створення необхідного температурного режиму, захисту від корозії тощо), а також порядок відшкодування збитків в випадку псування, пошкодження товару чи його нестачі. В цьому розділі обумовлюється оплата консигнатором витрат по організації та утриманню персоналу, найму персоналу, транспортування, митного оподаткування, страхування, реклами і порядок відшкодування виплачених сум чи їх частини консигнантом. Передбачається умови страхування в першокласного страховика за свій рахунок в користь консигнанта і своєчасна передача йому страхових документів, а також надання консигнанту гарантії першокласного банку. В зобов`язання входить здійснення реклами, демонстрація і післяпродажне техобслуговування товарів, надання консигнанту звітів про реалізацію, запаси, кон`юнктури ринку, рівень цін конкурентів.

В зобов`язання консигнанта включають поставку у вказаний строк товарів на склад в певній кількості, асортименті, підтримка запасів на певному рівні; сплата всіх витрат на утримання складу (в деяких країнах це основна ознака консигнаційної операції).

Порядок повернення товарів передбачає обумовлення хто і в яких обсягах несе витрати на повернення товару, якщо він не буде проданий протягом строку консигнації. Як правило враховується законодавство країни консигнатора.

Таким чином проста консигнаційна операція перетворюється в частково поворотну або безповоротну. В останньому випадку консигнатор повинен купити весь товар, не проданий за встановлений строк.