Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

51.Способи фіксації ціни.

Ціна контракту може бути зафіксована на момент укладення контракту, на протязі терміну його дії чи на момент виконання. В залежності від способу фіксації розрізняють тверді, рухомі і ковзаючи ціни.

Тверді (стабільні, гарантовані, фіксовані) ціни (англ. – „firm price, fixed price”), які встановлюються в момент підписання контракту, не змінюються на протязі його дії і не залежать від строків і порядку поставки продукції („ціна тверда, зміні не підлягає”).

Рухома ціна (англ. – „flexible price”) – ціна, яка може бути переглянута в залежності від зміни ринкової ціни на момент поставки. В контракт вноситься застереження про підвищення пониження ціни, яким визначаються:

1)допустиме мінімальне відхилення ринкової ціни в межах 2 – 5% контрактної, коли перегляд ціни не здійснюється;

2)джерело інформації про ринкову ціну на дату фіксації;

3)дата фіксації остаточної ціни.

Рухомі ціни застосовуються в контрактах на непродовольчі, продовольчі і сировинні товари, що поставляються по довгострокових угодах.

Ковзаюча ціна (англ. – „sliding price”) – ціна, розрахована в момент виконання контракту шляхом перегляду базисної (контрактної) з врахуванням змін в витратах виробництва за період виконання контракту.

Для часткових поставок ковзаючи ціна розраховується на кожну поставку.

Ковзаючи ціни встановлюються в контрактах на продукцію, яка вимагає тривалого терміну виготовлення. При їх встановленні в контракті вказується:

1)базисна ціна;

2)застереження про структуру ціни тобто питому вагу окремих її складових: постійних (прибутку, накладних витрат, амортвідрахувань); змінних (витрат на сировину, матеріали, паливо, електроенергію, заробітну плату, тощо);

3)методику розрахунку остаточного значення ціни (в додатках до контракту).

Для прикладу, метод розрахунку ціни за методикою UNIDO на поставки обладнання полягає в структуруванні базоваї ціни (P0)

P0 = a + b + c ,

де P0 – базисна ціна;

a – постійні витрати;

b – витрати на сировину і матеріали;

c – витрати на зарплату

та остаточної P за формулою:

P = (a + b + ) ,

де M0 і Mt - середньозважені ціни на сировину (матеріали) відповідно на дату розрахунків і дату підписання контракту;

S0 і St – середньозважені рівні витрат на оплату праці.

В інтересах імпортера встановити застереження щодо межі, в рамках якої не проводиться перегляд базисної ціни (звично 10% суми заказу) – так званого ліміту ковзаня (англ. – “limit escalation”); розповсюдженя зміни не на всі складові витрат, а лише на певні елементи з вказанням їх питомої ваги в процентах від загальної суми заказу; обмеження терміну ковзання певним періодом (першими місяцями, періодом поставки певної кількості).

При довгострокових контрактах ціна може уточнюватись перед поставкою кожної партії або перед початком господарського року. При цьому покупцю може надаватись право вибору моменту фіксації та джерел інформації про ринкові ціни.

Фіксація ціни в процесі виконання контракту передбачає використання застережень типу “підвищеня”, “пониження”, “підвищення-пониження”, якими ціна розрахунків ув`язується лише з підвищеням (пониженням) ринкових цін або коливається в обидві сторони. Таке застереження стосується, в основному, біржових угод.