Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

28.Типові контракти в світовій торгівлі

Типові контракти широко застосовуються у світовій торгівлі. Типовий контракт (standard contract, general condition of sate) складається з ряду уніфікованих умов, викладених в письмовій формі, сформованих на основі торгової практики чи звичаїв і прийнятих сторонами після узгодження з вимогами конкретної операції.

Використовуються різні форми типових контрактів. Це може бути документ, який учасники використають як договір у випадку підписання і заповнення статей, що вимагають погодження (назви сторін, кількість, якість, ціна, строк і місце поставки).

Типовим контрактом називають загальні умови купівлі-продажу – список статей договору, розроблених з врахуванням торгової практики і, як правило, в залежності від базових умов поставки, які учасники можуть включати в договір чи посилатись на них. Загальні умови поставки є невід`ємною частиною контракту. В практиці застосовується форма типового контракту з двох частин: породжуваної частини і уніфікованої (незмінної).

Використання типового контракту здійснюється двома способами:

1) шляхом безумовного приєднання однієї з сторін до умов типового контракту, запропонованого іншою стороною;

2) шляхом використання типового контракту як зразка, який може бути змінений у відповідності до умов конкретної угоди.

Типові контракти застосовуються при укладанні угод на стандартні види машин і обладнання, товари остаточного споживання; на промислову сировину на довгостроковій основі; на масові сировинні і продовольчі товари на біржах.

Нормативну базу уніфікації умов угод в міжнародній торгівлі складають більш, ніж 30 варіантів типових контрактів, які стосуються купівлі-продажу: зернових (останній варіант 1965 р.); експорту машинного обладнання (1955 р.); монтажу машинного обладнання за кордоном (1963 р.); купівлі-продажу для експорту товарів тривалого користування та ін металовиробів серійного виробництва (1961 р.); купівлі-продажу пиломатеріалів хвойних порід (1956 р.); купівлі-продажу пиломатеріалів листяних порід (1961 р.); купівлі-продажу цитрусових (1958 р.) та ін.

Галузеві об`єднання, як правило, розробляють декілька варіантів типових контрактів для кожного виду товару, різниця між якими полягає в способі визначення ціни (“ФОБ”, “СІФ” тощо), встановленні способу поставки товару, визначенні основного напрямку перевезення товару до місця призначення, що обумовлює відмінності в страхуванні, упаковці тощо.

Уніфікація умов оборудок є сферою активності не лише найбільш крупних торговельних фірм окремих країн, а й міжнародних організацій. Зокрема, особливе поширення набули типові контракти на поставку готових виробів, підготовлені англійськими торговими асоціаціями (Британська конфедерація вовни; Лондонська асоціація какао Лтд.; Федерація асоціацій олії, насіння і жиру (FOSFA); Торгова асоціація харчового і кормового зерна (GAFTA); Міжнародна асоціація вовняного текстилю; Ліверпульська бавовникова асоціація; Генеральна Лондонська асоціація виробничих брокерів; Лондонська асоціація по джуту; Лондонська біржа металів; Лондонська асоціація торгівлі каучуком; Асоціація рафінованого цукру; Торгова Федерація по пиломатеріалах Об`єднаного королівства).

Значна робота по уніфікації умов і впровадженню в практику типових контрактів проводиться ЄЕК ООН. Крім названих раніше варіантів контрактів з купівлі-продажу окремих видів товарів під її керівництвом розроблені ряд взаємопов`язаних керівних документів до міжнародних договорів підряду. Найважливіші серед них:

  • Умови договорів на роботи в цивільному будівництві (4 видання, березень 1987 р.), підготовлені Міжнародною федерацією інженерів-консультантів (FIDIC);

  • Загальні умови договору (рекомендовані Організацією інженерів-механіків, Організацією інженерів-електриків і Асоціацією інженерів-консультантів);

-Форма В1 – експортні договори на умовах FOB, CIF або FOR (5 видання, 1981 р.)

-Форма В2 – експортні договори на умовах FOB, CIF або FOR шеф-монтажем і установкою (5 видання, 1981 р.)

-Керівні принципи закупівель на основі позик в Міжнародному банку реконструкції і розвитку та кредитів в Міжнародній асоціації розвитку (SDA), березень 1985 р.

-Загальні умови громадських робіт і договорів поставки, фінансованих Європейським фондом розвитку (14 лютого 1974 р.).

До числа нормативних документів, що регулюють контрактну роботу в будівництві, слід віднести “Правове керівництво по складанню міжнародних контрактів на будівництво промислових об’єктів”, розроблене Комісією ООН з права міжнародної торгівлі (UNCITRAL) в 1988 р.

В зв’язку з залученням до підготовки і укладення контрактів комп’ютерних мереж в 1988 р. Були підготовлені Уніфіковані правила поведінки при міжнародній передачі торгових даних засобами комп’ютерного зв’язку (UNICID), Ці правила мають факультативний характер і регламентують поведінку сторін, якщо вони застосовують спеціальну угоду про передачу – “протокол про застосування міжнародного обміну торговими данними”.

Наступним етапом розвитку регламентації комп’ютерного документообороту є прийняття ЄСК Правил ООН з міжнародного комп’ютерного обміну для управління, комерції та транспорту, Ці Правила призначені для міжкомп’ютерної передачі комерційних або адміністративних актів з використанням узгодженої структури банку данних. Застосування цих правил на даний час факультативне.

Для уніфікації торгових термінів, використовуваних в договорній роботі, застосовується Керівництво з елементів торгових даних, підготовлене в 1985 р. Міжнародною організацією по стандартизації. Керівництво містить біля 500 торгових термінів з наведенням кодованих позначень: назв торгових документів; дати і періодів часу; назв країн і деяких географічних позначень; назв пунктів, що мають відношення до міжнародної торгівлі (порти, аеропорти тощо); Incoterms МТП; умови платежу; виду транспорту; одиниця відвантаження на транспорті; форми упакування і матеріали для упакування; одиниці виміру (метричні та імперські); види валют. Це Керівництво доповнене іншим – Керівництвом по елементах торгових оборудок (UNTDID), призначеним для комп’ютерних мереж.