Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

74.Особливості укладення агентських угод.

Торгові агенти (англ. – “selling agent”) діють на ринках з високою конкуренцією, де реалізуються нескладні товари.

При визначенні сторін використовуються, як скорочені назви принципал (англ. – “principal”) – особа, від імені якої діє агент (англ. – “agent”).

Предмет договору передбачає визначення характеру взаємовідносин сторін – надання агенту права укладеня угод від імені принципала чи лише представляти його інтереси, а також повноважень на видачу гарантій і кредитів.

Об`єкт договору – визначаються види товарів, а часом і їх використання.

Права, що надаються агенту щодо діяльності на певній території можуть обумовлюватись як виняткові, виняткові з обмеженнями (принципал може працювати на цьому ж ринку зі сплатою певних комісійних агенту) і прості. В останньому випадку принципал може продавати товар на цій території без обмежень. Іноді в дорговорі формулюється позатериторіальне застереження (англ. – “extraterritorial saves clause”) – право агента продавати товар поза межами визначеної території.

Строк дії договору і порядок його розірвання.

Встановлюється певний строк (один – п`ять років), умови його продовження на конкретний чи невизначений термін, умови і строк попередження про можливе розірвання договору.

Умови оплати агентських послуг включають визначення моменту виникнення права агента на винагороду, дати здійснення оплати, розміру винагороди. В договорі вказується, коли винагорода підлягає оплаті і після акцепту принципалом замовлення, отриманого через агента; після поставки товару; після отримання принципалом оплати товару покупцем, а також чи підлягає оплаті винагорода по угодах, не здійснених по вині принципала. Як правило, вказується, що оплата здійснюється в певні проміжки часу або по закінченню певного строку. Для агентів з винятковим правом обумовлюється право на винагороду на всі угоди, укладені принципалом на закріпленій території.

Розмір винагороди розраховується в процентах з нетто-суми, що поступає принципалу від ціни продажу за вирахуванням витрат на упакування, транспортування, страхування, оплати мита, податків і зборів, комісійних третім особам. Якщо право на винагороду виникає після надходження платежу принципалу, його розрахунок здійснюється станом на останній місяць кварталу, іноді – що місячно. На величину винагороди впливають обсяг функцій і послуг агента, вид товару і практика, що склалась, конкурентоздатність товару і ступінь освоєння ринку, гострота конкурентної боротьби, репутація і кваліфікація агента. Найбільш поширені в практиці ставки винагороди від 2 до 10% вартості поставки. Вказуються також умови перегляду ставок в залежності від зміни загальноекономічної кон`юнктури, розміру замовлення, асортименту і новизни товарів.

Обов`язки агента щодо організації збуту і захисту інтересів принципала фіксуються в вигляді обумовлень (застережень) про неконкуренцію, про мінімальний оборот, делькредера, про здійснення реклами та післяпродажного обслуговування, про надання інформації і звітності.

Застереження про конкуренцію передбачає заборону пропонувати, купувати, здійснювати рекламу конкурентних товарів, а також представляти інтереси третіх сторін – конкурентів на даній території. На агента покладається зобов`язання зберігати ділові чи виробничі секрети під час і після договірних відносин, забороняється брати участь прямо чи опосередковано в капіталі фірм конкурентів як в межах території збуту, так і поза ними. Вказується зобов`язання повідомити про порушення монопольних прав принципала і здійснювати заходи цих прав.

Застереження про мінімальний оборот передбачає вказівку на мінімальну погоджену суму (мінімальну квоту), посередництво в досягненні продаж на яку забезпечує агент протягом визначеного періоду (як правило року). Формулюються також умови про наслідки недосягання чи перевищення цієї суми.

Застереження делькредера полягає в обов`язках агента гарантувати принципалу від несплати вартості товару покупцем, а також розміри суми відшкодування збитків. Визначається розмір додаткової винагороди – “комісії за делькредера” (англ. – “del credere commission”) агенту.

Здійснення реклами і післяпродажного обслуговування – передбачає зобов`язання агента про рекламу за свій рахунок відповідно до інструкцій принципала. Вказується, що агенту будуть надані безкоштовно взірці, креслення, каталоги і рекламні матеріали узгодженою мовою і кількістю. Ці матеріали залишаються у власності принципала і підлягають поверненню після закінчення строку дії договору. Агент зобов`язується погоджувати з принципалом зміст, оформлення рекламних матеріалів та видання, в яких вони публікуються.

Обумовлюється вид і обсяги післяпродажних послуг, а також розмір додаткової винагороди.

Вказується зміст інформації, яку агент повинен надавати принципалу (наприклад, про кон`юнктуру ринку, умови діяльності конкурентів, валютні та митні правила, претензії покупців до товару тощо), строки і періодичність подання.

Спеціальні умови можуть стосуватись визначення видів заходів по збуту товарів; дотримання цінових, платіжних умов і умов поставки, визначених принципалом в контрактах з покупцями; створенню мережі субагентів; нерозголошенню конфіденційної інформації третіх сторін – покупців тощо.

Право і зобов`язання принципала передбачають визначення порядку і переліку матеріалів, умов угод, необхідних для діяльності агента, зобов`язань повідомляти про неприйняття замовлення, переданого агентом.

Принципал має право контролю над цінами з угод, які агент укладає від його імені, а також право реєстрації торгових марок товарів, що є об`єктом угоди з агентом.