Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

70.Умови припинення чи продовження договору.

До таких умов, передусім відносяться надзвичайні обставини, які перешкоджають належному виконанню контрактних зобов`язань, а какож саме невиконання зобов`язань. Вони називаються непередбаченими або “форс-мажорними” (англ. – “force – majeure”). Відповідні умови договору називають “обставинами непереборної сили” або “форс-можорними”. Загалом їх можна визначити як “зовнішні і надзвичайні події, які не існували під час укладення контракту, виникли поза волею сторін, настанню і дії яких сторони не могли перешкодити з допомогою засобів і заходів, застосування яких в конкретній ситуації справедливо вимагати і очікувати від сторони для якої ці обставини настали”.

Розрізняють дві категорії обставин (англ. – “Act of bod”) за часом їх дії:

-тривалі - (заборона експорту, іноді імпорту), війна, блокада, валютні обмеження чи інші дії державних органів;

-короткострокові – пожежа, повені, ін. стихійні лиха, замерзання морів, відхилення, викликані військовими діями, страйки.

Якщо в контракті форс-мажорні обставини не визначені точно, застосовується првво країни виконання контракту. Як правило, продавець намагається включити в контракт максимальне число таких обставин.

В контракті визначаються тривалість дії таких обставин з вказанням терміну, після якого сторони можуть розірвати контракт (в залежності від характеру товару, способу продажу, торгових звичаїв, наприклад для товарів, що швидко псуються 15-30 днів, обладнання 3-6 міс.), способу повідомлення про настання обставин, конкретної назви і строку організації, що засвідчила настання і припинення таких обставин (як правило ТПП).

До загальних принципів визначення обставин непереборної сили відносяться:

1)об`єктивний і абсолютний їх характер, тобто стосуватись всіх, а не лише даного суб`єкта, а неможливість виконання повинна бути абсолютною, а не утруднюючою виконання зобов`язань;

2)юридичний форс-мажор, тобто рішення вищих державних органів.

Не визнаються форс-мажорними обставини звичного комерційного ризику (несприятлива кон`юнктура, банкрутство, тощо). Формулювання форс-мажорних обставин не повинно суперечити чинному законодавству, інакше це призведе до нікчемності контракту.

В деяких країнах Східної Європи до таких обставин відносять повень, зниження рівня види в річках, іноді – страйки в порту, зміна в період дії контракту митного режиму в країні контрагента.

Розрізняють неможливість виконання повну і часткову. Умови невиконання визначаються Віденською конвенцією 1980 р. (стаття 79), якщо сторони обумовили це прямо в контракті.

Форс-мажорне обумовлення складається з двох частин: першої – переліку обставин і другої – положення про загальний страховий виняток або іншу подію, яка не включена в перелік.

В загальному випадку форс-мажорне застереження повинно включати такі елементи:

1)умова про звільнення сторони, для якої стало неможливим виконання зобов`язань від відповідальності;

2)визначення характеру, форми обставин;

3)перелік обставин, що перешкоджають виконанню;

4)вказівка на надзвичайний і непередбачуваних за даних умов характер цих обставин, їх незалежність від волі сторін, не пов`язаність їх з діяльністю сторони;

5)зобов`язання про повідомлення в конкретний строк про передбачувану тривалість і можливість припинення таких обставин, форма такого повідомлення;

6)визначення форми документу, що підтверджує факт неможливості виконання, його тривалість в часі, яким органом він повинен бути засвідчений;

7)назва нейтральної організації, яка повинна підтвердити факти, що складають зміст повідомлення;

8)домовленість про наслідки неповідомлення чи несвоєчасного повідомлення;

9)домовленість про термін дії форс-мажорних обставин, протягом якого контракт призупиняється, а строки його виконання відсуваються, (наприклад, на 30 днів, після яких кожна з сторін має право на розірвання контракту, якщо дія таких обставин не припиняється);

10)права та зобов`язання сторін після закінчення строку дії форс-мажорних обставин;

11)порядок розрахунку сторін в випадку припинення договору через неможливість виконання та відповідальність за невиконання цих зобов`язань.

Сторона контракту може призупинити виконання зобов`язань, якщо після укладання стане ясно, що контрагент не виконає зобов`язань по причині неплатіжездатності, його поведінки по підготовці чи здійсненню виконання (наприклад, поставках іншим покупцем неякісного товару).