Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
D0%BEча програма ОgsfdfsdКР спеціаліст.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

1.Ознайомлення з діяльністю та організаційною структурою страхової організації, з основами планування та забезпечення діяльності страховика відповідно до ринкових умов.

Відкрите акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія “Оранта” була створена 25 листопада 1921 року і до 1993 року Компанія звалася “Укрдержстрах”.

НАСК “Оранта” за всіх часів грала, безперечно, значну роль у житті суспільства, задовольняючи соціально-економічні потреби широких мас населення. За довгі роки своєї історії Компанія отримала високий авторитет і особливу довіру з боку клієнтів. Вже в декількох поколінь поспіль назва Компанії асоціюється з гарантованим захистом і чесністю.

Сьогодні НАСК “Оранта” пропонує ринку понад 50 видів страхування, які задовольняють потреби практично всіх категорій клієнтів. НАСК “Оранта” – найбільша компанія, що працює на страховому ринку України з надання страхового захисту майнових інтересів громадян і юридичних осіб, а також здійснююча фінансову діяльність з метою одержання прибутку в інтересах акціонерів, що забезпечує її працівникам умови для творчої і перспективної роботи, ріст їхнього професіоналізму і добробуту.

Склад організаційної структури Компанії:

Управління Компанією здійснюють:

  • Загальні збори акціонерів

  • Наглядова рада

  • Правління Компанії

  • Ревізійна комісія.

Виконавчим органом Компанії, який здійснює безпосереднє керівництво її поточною діяльністю, є Правління Компанії:

Структура керування Компанії складається з чотирьох рівнів:

  • Головний офіс

  • Дирекція

  • Відділення

  • Агенції.

Львівська обласна дирекція НАСК “Оранта” налічує 35 відокремлених структурних підрозділів.

Структура головного офісу Компанії зображена на рис. 1.

Наглядова рада

Блок банківського страхування

Контрольно-ревізійне управління

Відділ фінансового моніторингу

Правовими підставами діяльності страхової компанії є наявність ряду загальних і спеціальних норм. Загальні норми визначені Конституцією України, Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України „Про господарські товариства” та іншими. Спеціальні норми в першу чергу визначені основним правовим актом страхового ринку – Законом України „Про страхування” .

Отже, правовою основою розвитку страхової діяльності є Закон України «Про страхування», введений в дію постановою Верховної Ради № 86/98-ВР від 07.03.96р., за новою редакцією № 2745 –ІІІ від 04.10.01р. зі змінами і доповненнями, який регулює відносини в сфері страхування і спрямований на утворення ринку страхових послуг, посилення страхового захисту майнових інтересів підприємств, організацій та громадян. При цьому предметом безпосередньої діяльності страховика може бути лише страхування, перестрахування і фінансова діяльність, пов’язана з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням.

Актуальним на сьогоднішній день є Закон України „Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” від 1 липня 2004 року за № 1961 – ІV. На 01.04.05р. ліцензії на проведення цього виду страхування отримало 72 страхові компанії, і лише 4 компанії отримало безлімітні ліцензії на укладання договорів з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Критерію відповідальності за необмежену кількість договорів відповідає і НАСК „Оранта”, яка впевнено пропонує свої послуги на страховому ринку.

Частина спеціальних норм, котрі стосуються страхування, знаходиться в інших Законах України. До їх числа відносяться закони „Про зовнішньоекономічну діяльність”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, „Про нотаріат”, „Про туризм”, Про іпотеку”, „Про ветеринарну медицину”, Лісовий кодекс України, Повітряний кодекс України, Кодекс торговельного мореплавства та інші.

Отже, у своїй діяльності НАСК „Оранта” керується законодавством України та внутрішніми нормативними та розпорядчими документами НАСК “Оранта”.

Статут даної Компанії визначає порядок створення, діяльності, реорганізації та ліквідації і складається з 17 статей:

Стаття 1. Загальні положення.

Стаття 2. Мета та предмет діяльності Компанії.

Стаття 3. Юридичний статус Компанії.

Стаття 4. Засновник та акціонери Компанії.

Стаття 5. Статутний капітал Компанії.

Стаття 6. Цінні папери Компанії.

Стаття 7. Страхові резерви Компанії.

Стаття 8. Прибуток Компанії та порядок його розподілу.

Стаття 9. Органи управління Компанії.

Стаття 10. Загальні збори акціонерів.

Стаття 11. Президент Компанії.

Стаття 12. Наглядова рада.

Стаття 13. Правління Компанії.

Стаття 14. Ревізійна Комісія.

Стаття 15. Облік та звітність Компанії.

Стаття 16. Порядок внесення змін та доповнень до статуту компанії.

Стаття 17. Припинення діяльності Компанії

Згідно статті 1 Статуту повна назва Компанії Відкрите акціонерне товариство Національної акціонерної страхової компанії „Оранта” є відкритим акціонерним товариством, заснованим Фондом державного майна України шляхом перетворення Української державної страхової комерційної організації (Укрдержстрах) згідно з постановою Кабінету міністрів України від 07 вересня 1993 р. № 709 „Про створення Національної акціонерної страхової компанії „Оранта” в порядку та на умовах, передбачених Указом Президента України від 15 червня 1993 р. „Про корпоратизацію підприємств”.

У ст. 2 Статуту вказується, що метою діяльності Компанії є одержання прибутку шляхом надання послуг з усіх видів страхового захисту майнових інтересів громадян і юридичних осіб та здійснення фінансової діяльності в межах, визначених законодавством та цим Статутом.

Предметом безпосередньої діяльності Компанії є проведення страхування, перестрахування і здійснення фінансової діяльності, пов’язаної з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням .

Компанія здійснює усі види обов’язкового, добровільного страхування та перестрахування згідно із законодавством України, на які вона отримала ліцензії .

Безпосереднє управління Дирекцією здійснює директор, який призначається та звільняється Головою Правління Компанії і діє за довіреністю, виданою Головою Правління та в межах наданих повноважень і установлених лімітів на право укладання договорів страхування і господарських договорів.

Директор Дирекції здійснює управління згідно компетенції, визначеної його посадовою інструкцією та внутрішніми нормативними документами Компанії.

Чисельність, умови оплати праці та перелік посад працівників Дирекції визначається згідно зі штатним розписом головного офісу, затвердженим Головою Правління.

Права, обов’язки та відповідальність працівників Дирекції визначаються посадовими інструкціями, що затверджуються директором Дирекції.

Компанія здійснює усі види обов’язкового, добровільного страхування та перестрахування згідно із законодавством України, на які вона отримала ліцензії .

Фінансовою діяльністю Компанії є діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства, в тому числі грошових вкладень у депозити банків, придбання та відчуження акцій, облігацій та інших цінних паперів (включаючи державні цінні папери, цінні папери банків, підприємств та організацій), придбання та відчуження часток (паїв) підприємств, нерухомості, землі, випуск (розміщення) в установленому порядку власних цінних паперів (акцій, облігацій, векселів) тощо.

Компанія здійснює інші види фінансової та інвестиційної діяльності (фінансові послуги) в порядку, визначеному законодавством України

Найбільшою страховою організацією в Україні за низкою параметрів і досі лишається НАСК «Оранта». Структура цього страховика доволі складна. Вона охоплює чотири рівні управління: центральний офіс (Правління компанії), обласні (Київську і Севастопольську міські) дирекції, міські та районні відділення й філії. Ця компанія — наступниця колишнього Укрдержстраху. До 1994 року вона мала свої відділення в усіх районах України. Згодом зі складу НАСК «Оранта» виокремилися як самостійні юридичні особи деякі обласні дирекції.