Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проба.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

11.8. Поради та рекомендації тифлопедагога вчителю загальноосвітньої школи, у якого в класі за партою сидить учень з тяжкими вадами зору

Учитель повинен:

  1. Ретельно вивчити поради лікаря-офтальмолога з метою здійснення контролю за тим, щоб учні постійно носили окуляри за рекомендацією лікаря.

  2. Забезпечити достатнє освітлення робочого місця учня. Світло повинно падати на робочому поверхню парти з лівої сторони, а очі при цьому залишаються в тіні. Віконне скло має бути чистим, підвіконня вільні від квітів. Якщо природного освітлення не вистачає, необхідно використовувати змішане освітлення.

  3. Правильно розташувати дітей за партами відповідно до функціональних розладів органа зору. По центру за передніми партами мають сидіти діти з розбіжною косоокістю, слабозорі (гострота зору нижче 0,4), короткозорі. Далекозорі повинні розташовуватися далі, але не далі 3-ї парти від дошки. Потрібно з’ясувати, чи добре бачить дитина текст на таблиці або запис на дошці, якщо дитина з передньої парти не достатньо добре бачить. Їй потрібно дозволити підходити на відстань доброго бачення. У випадку однобічної косоокості дитину треба посадити так, щоб забезпечити напрямок ока в бік, протилежний відхиленню, у випадку збіжної косоокості – розташовувати подалі, але не далі 3-ї парти від дошки. Діти з глаукомою сідають подалі від батареї та обігрівача, щоб уникнути підвищення внутрішньо очного тиску. Для профілактик один раз у квартал міняти учнів рядами, крім косооких!

  4. Впроваджувати зоровий режим, особливо для короткозорих та учнів, які погано бачать: кількість письмових вправ має бути менша, додаткові перерви для відпочинку очей, використання індивідуальних посібників, більше часу для сприйняття наочності.

  5. Наполягати на використанні під час занять підставок усіма дітьми, які погано бачать, та дітьми зі збіжною косоокістю.

  6. Адаптувати наочність, що використовується вчителем фронтально. Використовувати вказівку при показі.

  7. Влаштовувати протягом уроку короткочасні перерви для фізичних вправ, переключення зору (подивитися вдалину). На кожному уроці проводити зорову гімнастику.

  8. Дозувати фізичне навантаження на уроках фізкультури. Фізичні показники дитини з вадами зору можуть бути нижчими за норму. Учителю потрібно знати, що при глаукомі, відшаруванні сітківки, косоокості, афакії, міопії протипоказані підвищені фізичні навантаження, вправи, які пов’язані з помірним нахилом голови та тулуба донизу, стрибки, швидкий біг, підняття тяжкого.

  9. Оформлення приміщення: світла кольорова гама – стелю та верхню частину стіни краще фарбувати білою фарбою, панелі – зеленою та світло-жовтою, парти – кольору натурального дерева або зелені. Найбільш сприятливий вплив на зір має зелений колір, він знижує напруження та зорову втому.

11.9. Поради та рекомендації соціального педагога вчителю загальноосвітньої школи, у якого в класі за партою сидить учень з тяжкими вадами зору

  1. Навчитися розуміти різницю між дітьми й толерантно ставитися до «особливих» дітей.

  2. Сприяти тому, щоб кожен учень відчув себе прийнятим.

  3. Сприяти створенню у вашому дитячому колективі атмосфери доброзичливості, справедливості й терпимості.

  4. Надавати індивідуальну підтримку, але при цьому не відокремлювати учнів з особливими потребами від основної групи дітей.

  5. Намагатися наблизити навчальні завдання до потреб і можливостей такого учня.

  6. Працювати з іншими педагогами в одній команді.

  7. Розробляти і впроваджувати різні підходи до вирішення різноманітних питань.