Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проба.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

3.3. Загальні та специфічні закономірності розвитку аномальних дітей

Аномальний розвиток дитинивідхилення від загальних закономірностей психічного розвитку дитини, які порушують, викривлюють структуру психічної діяльності дитини і вносять у неї додаткові ускладнення.

Дефіцитарний розвиток пов'язаний з важкими порушеннями окремих систем: зору, слуху, мови, опорно-рухового апарату. Первинний дефект веде до недостатнього розвитку функцій, що пов'язані з цими системами найбільш тісно, а також до уповільнення розвитку інших функцій, пов'язаних з порушеними опосередковано. Компенсація при дефіцитарному розвитку здійснюється в умовах адекватного виховання та навчання.

Найбільш характерним прикладом перекрученого розвитку є ранній дитячий аутизм. У цьому випадку в процесі формування психічних функцій спостерігається інша послідовність у порівнянні з нормальним розвитком: у таких дітей розвиток мови випереджає формування рухових функцій, словесно-логічне мислення формується раніше предметних навичок. При цьому функції, що розвиваються прискорено, не «підтягують» розвиток інших.

Основною особливістю дисгармонійного розвитку є вроджена або рано набута диспропорційність психіки в її емоційно-вольовій сфері. Прикладом такого розвитку є психопатія, для якої характерні неадекватні реакції на зовнішні подразники, внаслідок чого дитина важко пристосувується до умов життя в суспільстві. Ступінь вираження психопатії залежить від умов виховання та від оточення дитини.

Закономірності, загальні для всіх типів аномального розвитку:

- зниження здатності до прийому, переробки, зберігання й використання інформації;

- труднощі словесного опосередкування;

- уповільнення процесу формування понять.

Існують також специфічні закономірності, характерні для всіх порушень фізичного або сенсорного розвитку. Приклад: при розумовій відсталості, загальному недорозвиненні й затримці психічного розвитку спостерігається ретардація - незавершеність формування психічних функцій даного періоду.

Спостерігаються закономірності, характерні тільки для конкретного виду порушення. Приклад: при порушеннях слуху в дітей компонента психіки розвиваються в інших пропорціях, ніж в однолітків, які чують.

3.4. Структура дефекту, його первинні та вторинні ознаки

Первинні порушення, наприклад зниження слуху, зору, спричиняють вторинні відхилення в розвитку та відхилення третього порядку. При різніх первинних порушеннях багато вторинних відхилень у дитячому, ранньому та дошкільному віці мають подібні прояви. Вторинні відхилення носять, як правило, системний характер, змінюють всю структуру психічного розвитку дитини.

Своєрідність структури психічного розвитку, наприклад глухої дитини, можна представити в такому вигляді: первинний дефект - порушення слуху; вторинне відхилення - порушення розвитку мови, відхилення третього порядку - специфічний розвиток усіх пізнавальних процесів. Для подолання первинних дефектів необхідний медичний вплив, вторинні відхилення піддаються педагогічним впливам, які коригують. До речі, чим тісніше пов'язане вторинне відхилення з первинним дефектом, тим складніше відбувається його корекція.

Вторинне порушення є основним об'єктом психолого-педагогічної корекції аномального розвитку. Необхідність найбільш ранньої корекції вторинних порушень обумовлена особливостями психічного розвитку дітей.