Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проба.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Вінницький державний педагогічний університет імені М.Коцюбинського

О.В. Волошина

Основи Корекційної педагогіки: довідник

Вінниця – 2012

УДК 376(075.8)

ББК 74.3я73

Х 71

Рецензенти:

Чернілевський Д.М., доктор педагогічних наук, профессор, зав. кафедри соціальної роботи ВМУРоЛ «Україна»

Холковська І. Л., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки ВДПУ ім. М. Коцюбинського

Волошина О.В.Основи корекційної педагогіки. – Вінниця: ВДПУ ім. М. Коцюбинського, 2012.– с.

Оксана Василівна Волошина

ОСНОВИ КорекційнОЇ педагогікИ.

кОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ.

Видання здійснене в авторській редакції

Набір і верстка О.В. Волошина

Віддруковано на державному підприємстві

«Державна картографічна фабрика»

21100, М. Вінниця, вул. 600-річчя, 19

тел.: 8 (0432) 51-33-77, 51-32-91

E-mail: dkf@vn.ua

Підписано до друку 05.12.07 р.

Формат 60х84/16. Папір офсетний.

Гарнітура Arial. Друк офсетний.

Ум. друк. арк. 14,9.

Волошина О.В., 2012

ВСТУП

Система підготовки педагогічних кадрів передбачає всебічне, поглиблене п сихолого-педагогічне вивчення особливостей кожної дитини, що дозволяє визначати індивідуалізовані засоби коригувального впливу на неї при наявності відхилень у розвитку. Як свідчать дані вітчизняних і закордонних досліджень, кількість таких дітей неухильно росте.

Всесвітня організація охорони здоров’я відмічає, що в останні десятиріччя частота народжуваності хворих дітей становить 10,8%, тобто, кожна десята дитина з’являється на світ із фізичними або розумовими вадами. За статистикою, в Україні налічується 135,4 тисяч дітей-інвалідів, або 120 осіб на кожні 10 тисяч дітей. Зауважимо, що кількість дітей, яких не визнали інвалідами, але які мають тимчасові або постійні порушення у фізичному або психічному розвитку та потребують спеціальних умов навчання та виховання, набагато більше. До їхнього числа віднесені діти з незначними порушеннями слуху, зору, мови, опорно-рухового апарату, поведінки, які поряд з дітьми, що мають обмежені можливості здоров'я, становлять численну групу дітей з особливими освітніми потребами.

З метою реалізації основних положень Конвенції ООН про права дитини, Всесвітньої декларації про збереження виживання, захист і розвиток дітей та Національних програм щодо соціально-педагогічної підтримки дітей з особливостями психофізичного розвитку та їхніх батьків, в Україні розпочато державний експеримент з навчання таких учнів у загальноосвітньому просторі. Він здійснюється у напрямку інклюзивного навчання, яке передбачає спільне перебування дітей з різними порушеннями психофізичного розвитку з їхніми здоровими однолітками. За таких умов інклюзивна освіта відіграє ключову роль у соціальній адаптації та інтеграції осіб з обмеженими можливостями здоров'я.

Інклюзивне навчання висуває нові вимоги і до вчителя загальноосвітньої школи. Він повинен вміти визначати пріоритетні корекційні, навчальні, виховні завдання, напрями їх реалізації; розробити індивідуальний корекційно-компенсаторний план роботи для кожної дитини з урахуванням нозологій; адаптувати навчальні плани, програмний матеріал, методи, форми навчання та виховання до індивідуальних освітніх потреб дітей; орієнтуватись на соціальний досвід, пізнавальні можливості кожної дитини; розробити різноманітні прийоми та засоби для сприяння загальному розвитку дітей; створювати умови для соціальної адаптації дітей з особливостями психофізичного розвитку та здорових дітей, набуття ними соціальних навичок

У посібнику дається характеристика розвитку осіб з відхиленнями в соматичній, психічній, руховій, інтелектуальній, сенсорній, мовній і поведінковій сфері, які обмежують або ускладнюють можливість соціалізації. Знання з основ корекційної педагогіки дають можливість педагогові вивчати причини відхилень у розвитку або поведінці дитини, визначити педагогічні технології корекції виховання, навчання, розвитку, формування особистості та правильно організувати навчально-виховний процес. У посібнику міститься інформація про організацію інклюзивного навчання і виховання дітей з вадами розвитку (порушеннями інтелекту, слуху, зору, мовлення, афективно-вольової сфери, соціальної поведінки, соматичного здоров’я).

Для студентів педагогічних спеціальностей очної й заочної форми навчання.

ЗМІСТ