Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проба.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

11.6. Засоби навчання сліпих і слабозорих

Засоби навчання сліпих і слабозорих:

- для сліпих видається різноманітна література з рельєфно-крапковим шрифтом (система Л. Брайля) - підручники, навчальні посібники; наукова й науково-популярна, дитяча, художня, музична література. Малюнки, креслення, схеми, інші ілюстрації - рельєфні, сприймаються за допомогою дотику;

- для дітей із залишковим зором призначені видання, що об’єднують рельєфний та кольоровий друк;

- для слабозорих випускають спеціальні підручники та навчальні посібники з укрупненим шрифтом і адаптованими кольоровими ілюстраціями.

У спеціальних школах ІІІ й ІV виду використовують тифлотехнічні засоби з метою корекції або компенсації порушених зорових функцій, а також для розвитку й відновлення зору:

- оптичні (лупи, окуляри, моно- і бінокуляри, проекційні збільшуючі апарати);

- телевізійні;

- світлотехнічні тощо.

Розроблено різні за складністю пристроїв і пристосування - для заселення нитки в голку, спеціальні тростини, прилади для письма за системою Брайля, прилади для рельєфного креслення й малювання, так звані «мовні книги», "читальні машини", а також світло- і магнітоелектричні пристрої, що перетворюють світлові сигнали в слухові або тактильні.

При програмованому навчанні сліпих застосовуються дефектологічні навчальні машини й інші технічні пристрої типу тренажерів-репетиторів. За допомогою ультразвукових локаторів сліпі можуть вільно орієнтуватися в просторі.

Франція робить дуже багато для поліпшення якості життя сліпих людей. У грудні 2008 р. у Парижі відкрився Інститут Зору - перший французький дослідницький центр, що спеціалізується на очних хворобах. Він поєднує близько 200 дослідників, які працюють здебільшого в США та у Великобританії. Один з напрямків діяльності цих міжнародних команд - створення штучної сітківки. Вони сподіваються, що вживлення імплантанта в центр сітківки дозволить сліпим відновити зір.

11.7. Шрифт брайля (загальна характеристика)

Шрифт Брайля - рельєфно-крапковий шрифт, призначений для письма та читання людьми, які не бачать. Він був розроблений французом Луї Брайлем

Написання:

Для зображення букв у шрифті Брайля використовуюються 6 крапок, розташованих у два стовпчики, по 3 у кожному. Однією з особливостей шрифту Брайля є те, що пишеться текст справа наліво, потім сторінка перевертається, і текст читається зліва направо. При письмі проколюються крапки, і оскільки читати можна тільки по випуклим крапкам, «писати» текст потрібно зі зворотної сторони аркуша. У цьому полягає одна зі складностей навчання цьому шрифту.

Наявність або відсутність крапок дає певний символ. Відстань між крапками займає близько 2,5 мм, відстань між ячейками - 3,75 мм по горизонталі й 5 мм по вертикалі. Стандартна сторінка з текстом Брайля вміщає до 25 рядків по 40-43 ячейки.

Існує всього 63 різних символа. Кожна комбінація має декілька значень, які можуть доходити майже до десятка.

Оскільки для письма шрифтом Брайля використовуються особливі письмові приладдя - прилад і грифіль, брайлевські букви неможливо змінити в розмірах чи підкреслити, або змінити їхню конфігурацію. Тому для виділення букв і слів використовуються спеціальні знаки: для великих і малих букв (ставляться перед потрібними буквами), курсиву, жирного та напівжирного шрифтів (знаки ставляться до й після виділюваних символів), верхнього й нижнього індексу, математичного кореня (один символ ставиться на початку, інший - наприкінці ) тощо.

Сьогодні мова Брайля є незамінною. За її допомогою ті, хто не бачить, можуть читати книги, партитури, математичні формули, географічні карти. Більше того, незрячі отримали можливість працювати, дізнаватися час за годинникам, а завдяки картам за Брайлем, навіть керувати літаком разом з іншим льотчиком. У повсякденному житті цей алфавіт також відіграє важливу роль: він дозволяє краще організувати свій побут, наприклад, наклеювати на особисті речі етикетки з написами.

Крім усього перерахованого вище, Брайль - це провідник нових технологій. Щоб «розшифрувати» текст, набраний на комп'ютері, можна використати програму синтезу мови.