Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать

6.3. Бюджетне регулювання, його цілі та методи

Збалансування бюджетів одного рівня, яке неможливо провести лише шляхом розмежування їх доходів та видатків, досягається за допомогою бюджетного регулювання, тобто перерозподільчих процесів у межах бюджетної системи, шляхом надання коштів «бідним» у фінансовому відношенні територіям або вилучення коштів у відносно «багатих» територій.

Бюджетне регулювання – це надання коштів з державного бюджету місцевим бюджетам з метою збалансування доходів і видатків усіх бюджетів.

В процесі бюджетного регулювання вирішується багато завдань, основними серед яких є:

 досягнення відповідності між видатками і доходами місцевих бюджетів різних видів, тобто їх збалансування;

 забезпечення рівномірності у поступленні доходів для запобігання перебоїв у фінансуванні видатків;

 створення зацікавленості органів місцевого самоврядування у повній мобілізації доходів на своїй території;

 забезпечення самостійності у використанні додатково одержаних коштів в процесі виконання місцевих бюджетів;

 перерозподіл бюджетних ресурсів між “багатими” і “бідними” у фінансовому відношенні територіями;

 ув’язка обсягів одержаної фінансової допомоги з конкретними зусиллями по мобілізації податків і зборів, залученні додаткових доходних джерел;

 здійснення фінансового вирівнювання.

У складних процесах бюджетного регулювання необхідно відокремлювати вертикальне і горизонтальне бюджетне регулювання (див. табл. 6.3)

Таблиця 6.3.

Мета бюджетного регулювання та шляхи її досягнення

Вертикальне бюджетне регулювання

Горизонтальне

бюджетне регулювання

Мета:

 забезпечення необхідними доходними джерелами бюд-жетів різних рівнів у відпо-відності до діючого порядку розмежування повноважень між органами державної вла-ди та місцевим самовряду-ванням

 ліквідація відмінностей у рівнях бюджетної забезпе-ченості в розрізі бюджетів місцевого самоврядування (міських за категоріями міст, селищних та сільських), т.б. фінансове вирівнювання

Досягається шляхом:

 розподілу видатків між бюджетами і надання їм до-ходів, достатніх для фінансу-вання визначених видатків

 вирівнювання доходів і видатків однотипних видів місцевих бюджетів

Вертикальне бюджетне регулювання має на меті забезпечення необхідними доходними джерелами бюджетів різних рівнів у відповідності до діючого порядку розмежування повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування. Вирішення цього завдання досягається шляхом розподілу видатків між бюджетами і надання їм доходів, достатніх для фінансування визначених видатків.

Горизонтальне бюджетне регулювання покликано усунути розбіжності в рівнях бюджетної забезпеченості в розрізі бюджетів місцевого самоврядування (міських, селищних та сільських). Іншими словами, основний зміст горизонтального бюджетного регулювання полягає у фінансовому вирівнюванні бюджетів в територіальному розрізі. Причому горизонтальне вирівнювання здійснюється лише в межах бюджетів територіальних громад, окремо серед міських, селищних та сільських бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]