Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать

3.2. Склад фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування

В розпорядженні держави, органів місцевого самоврядування, окремих субєктів господарювання, домогосподарств знаходяться певні грошові кошти і грошові фонди, які в сукупності утворюють їх фінансові ресурси. Формування фінансових ресурсів відбувається в процесі розподілу, перерозподілу і використання валового внутрішнього продукту. Наявність фінансових ресурсів є необхідною передумовою здійснення процесу розширеного відтворення, задоволення різноманітних суспільних потреб.

Джерелом фінансових ресурсів, незалежно від рівня їх формування та використання, завжди є валовий внутрішній продукт країни, як вартість всіх створених в суспільстві благ за певний період часу (як правило за рік). Враховуючи вартісну структуру ВВП, можна відзначити, що основна частина фінансових ресурсів знаходиться в розпорядженні держави, органів місцевого самоврядування, на підприємствах, в організаціях, установах тощо. Вони утворюються за рахунок податків та інших обовязкових платежів, прибутку, амортизаційних відрахувань. А податки, збори, обовязкові внески, прибуток є, як відомо, формами доданої вартості. Тому можна вважати, що значною мірою фінансові ресурси утворюються за рахунок тієї частини ВВП, яка є новоствореною вартістю.

Як відзначалося у першому розділі, місцеві фінанси представляють собою систему економічних відносин, повязаних з формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів, необхідних органам місцевого самоврядування для виконання покладених на них завдань. Виходячи з даного визначення фінансові ресурси органів місцевого самоврядування можна вважати матеріальними носіями відносин, повязаних з функціонуванням місцевих фінансів.

Виконання функцій і завдань, покладених законодавством на місцеве самоврядування, безпосередньо залежить від обсягів фінансових ресурсів, які знаходяться у їх розпорядженні. На обсяги фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування впливає багато чинників, головними серед них є:

- розподіл повноважень між органами державної влади і місцевим самоврядуванням;

- розподіл доходних джерел державного і місцевих бюджетів, проведений у відповідності до розподілу владних повноважень і функцій;

- діюча система оподаткування: перелік податків і внесків, їх ставки, пільги;

- організація міжбюджетних відносин і порядок надання трансфертів місцевим бюджетам з державного бюджету;

- стан фінансового ринку країни і реальні можливості органів місцевого самоврядування у сфері використання запозичених (кредитів) і залучених коштів (місцевих позик);

- склад і фінансовий стан підприємств та інших субєктів господарювання, які входять до місцевого господарства;

- конкретні зусилля органів місцевого самоврядування, спрямовані на забезпечення соціально-економічного розвитку територій, населених пунктів, пошук альтернативних джерел доходів.

Основними складовими фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування є: доходи місцевих бюджетів, кошти цільових фондів, фінансові ресурси підприємств комунальної власності, благодійні, спонсорські внески, пожертвування, інші ресурси згідно законодавства (див. рис. 3.2).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]