Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_Upravlinnya_sotsialno-eko_nomichnim_ro....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Що є об’єктом та предметом дослідження наукової дисципліни «Управління соціально-економічним розвитком регіону»?

2. Проаналізуйте місце дисципліни «Управління соціально-економічним розвитком регіону» в системі наук про регіони.

3. Обгрунтуйте зміст поняття про регіон як просторову соціально-економічну систему.

4. Проаналізуйте склад економічних регіонів України.

5. Які принципи покладено в основу реалізації регіональної політики ЄС? Як формуються єврорегіони?

6. Назвіть основні методи досліджень дисципліни «Управління соціально-економічним розвитком регіону» та поясніть, як вони використовуються.

7. Поясніть, в чому полягають основні завдання наукової дисципліни «Управління соціально-економічним розвитком регіону»?

Творчі завдання

1. Визначте та проаналізуйте основні типи регіонів, що виділяють нині в науці та практиці. Поясніть, в чому полягає різниця між поняттям про регіон згідно діючого законодавства та економічним регіоном з точки зору наукових досліджень?

2. Поясніть, яким чином за допомогою регіональної політики та адміністративно-господарських механізмів можна досягнути збалансованості у функціонуванні макро- та мікропросторових (регіональних) господарських систем?

Навчальне завдання

Визначте та проаналізуйте взаємозв'язок курсу «Управління соціально-економічним розвитком регіону» з іншими науками.

Термінологічний словник

Господарство — сукупність певних складових, що утворюються в результаті суспільного поділу та інтеграції праці, а саме: галузі, види економічної діяльності та основні виробничі ланки (підприємства, фірми, організації тощо).

Господарський механізм — система основних форм, методів і важелів використання економічних законів.

Економічний регіон – це цілісна господарська система, для якої характерна певна завершеність і яка має відмінні ознаки від інших за структурою, формою та видами економічної діяльності й територіальної організації.

Єврорегіон являє собою одну з організаційних форм транскордонних відносин, де, у межах своєї компетенції та за згодою центральних державних органів, на базі спеціальних розширених повноважень на міжнародне співробітництво, місцеві органи влади прикордонних областей мають можливість розробляти спеціальні комплексні програми економічної, культурної та гуманітарної взаємодії, реалізувати конкретні транскордонні економічні проекти, вирішувати проблеми зайнятості, інфраструктури, екології.

Регіон — визначена територія, що відрізняється від інших територій за рядом ознак та має певну цілісність, взаємопов’язаність елементів, що її складають.

Регіон як господарська система — являє собою частину господарства країни, на якій функціонує і розвивається система зв’язків і залежностей між підприємствами і організаціями, що розташовані на ній, тобто регіон є підсисте­мою соціально-економічного комплексу країни і, одночасно, відносно самостій­ною його частиною із зазначеним циклом відтворення, що має свою специфіку.

Регіональна соціально-економічна система — це пов’язана єдність елементів соціальної сфери та суб’єктів господарювання регіону, якій притаманні ознаки саморегуляції, збалансованості та комплексності, що забезпечує відтворення територіальної спільності людей та природного й соціального середовища їх проживання.

Територія — обмежена частина твердої або водної поверхні Землі, що характеризується певною площею, географічним положенням та іншими ознаками.

Територіальна організація господарства — науково обґрунтоване розміщення взаємопов’язаних виробництв, сфери послуг та населення, яке забезпечує економічний та соціальний ефект внаслідок їх раціонального розміщення на певній території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]