Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_Upravlinnya_sotsialno-eko_nomichnim_ro....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

1.2. Місце курсу «Управління соціально-економічним розвитком регіону» в системі наукових дисциплін економічного спрямування

Регіональна наука в нинішній період переживає новий етап свого розвитку. В країнах Євросоюзу це обумовлено територіальною організацією життя європейського співтовариства з його розширенням до 27 країн. Значна увага питанням регіонального розвитку та регіональної політики приділяється в усіх країнах світу. Це обумовлено суттєвими регіональними відмінностями господарства й природи однієї з кожній з них. В Україні за роки незалежності також значно активізувалась діяльність держави щодо визначення цілей і правових механізмів регіонального розвитку. Це пов’язано, насамперед, з політикою зростання ролі місцевого самоврядування в забезпеченні подальшого соціально-економічного розвитку території. Важливу роль відіграє й перехід на нові економічні відносини, поширення ринкових методів господарювання, розвиток конкуренції не лише на товарних ринках, але й серед регіонів щодо зростання їх інвестиційно-інноваційної привабливості. Не в останню чергу актуальність регіональних досліджень в Україні обумовлена соціально-економічною кризою, наявністю депресивних, стагнуючих і деградуючих регіонів, подальший розвиток яких вимагає особливої уваги держави. Актуальність регіональних досліджень обумовлена також зміною геополітичного положення України та посилення впливу глобалізаційних процесів на національний і регіональний розвиток, у тому числі, зміни геополітичного положення щодо Європейського Союзу.

Слід зазначити, що серед комплексу знань про регіони виділяють регіональну економіку, регіонознавство, регіонологію та регіоналістику. Кожна з цих областей знань має свій предмет, завдання та напрямки досліджень. Наприклад, регіонознавство вивчає економічні райони всіх рівнів та територіальну організацію господарства в них. Регіонологія вивчає особливості соціального, екологічного, економічного, політичного, культурного, духовного розвитку територіальних спільностей людей (соціумів), досліджуючи відтворення соціального життя на конкретній території. Регіоналістика являє собою синтез підходів різних наук до регіональних досліджень.

Навчальний курс «Управління соціально-економічним розвитком регіону», метою вивчення якого є поглиблення студентами знань в галузі регіонально-просторової організації суспільства, безумовно, тісно пов'язаний з дисципліною «Регіональна економіка», вивчення якої є обов’язковим у підготовці бакалаврів всіх економічних спеціальностей. Знання про просторовий розвиток господарства, закономірності, принципи та фактори його формування і функціонування, конкретні регіональні відмінності соціально-економічних систем, дозволять студентам опанувати основи стратегії соціально-економічного прогнозування та управління регіональним розвитком, його основні форми та організаційно-економічні механізми з урахуванням впливу загальнонаціональних і глобальних чинників.

Слід зазначити, що регіональна економіка вивчає відтворювальну структуру господарського комплексу країни в територіальному аспекті, проблеми прогнозування та регулювання організації та управління господарством, просторові особливості процесу розширеного відтворення. Тому наука про управління регіоном конкретизує методи та організаційно-управлінські механізми, які, по суті, є основними важелями вирішення проблем прогнозування, регулювання, організації та управління господарством. Просторовий аспект аналізу економічного розвитку сприяє поглибленню знань про взаємодію об’єктів, їхні просторово-часові відносини. Таким чином, курс «Управління соціально-економічним розвитком регіону» пов'язаний з просторовою економікою, яка вивчає економічну діяльність в безперервності та відкриває нові можливості економічного зростання. Глибоке розуміння та знання закономірностей формування та функціонування сучасних форм просторової організації виробництва та стратегії соціально-економічного прогнозування й управління регіональним розвитком дозволить студентам набути основних навичок самостійно оцінювати можливості вирішення економічних і соціальних проблем регіонів, моделювати різні ситуації, виробляти стратегію досягнення мети, прогнозувати можливий розвиток соціально-економічних процесів в регіонах.

Слід зазначити, що важливою особливістю курсу «Управління соціально-економічним розвитком регіону» є те що він, як і регіональна економіка, належить одночасно і до наук про регіони, і до економічних наук і тому тісно пов’язаний з економічною теорією - знання основних законів та закономірностей економічного розвитку суспільства слугує фундаментом створення теоретико-методологічних засад науки про управління регіоном, вироблення науково-методичних основ обґрунтування перспективного регіонального розвитку; з економікою природокористування – однією з найважливіших складових управління соціально-економічним розвитком регіону для забезпечення стійкого розвитку суспільства є здійснення ефективних природоохоронних заходів та управління природно-господарською збалансованістю; з економічною статистикою – використання в регіональних дослідженнях конкретної статистичної інформації дозволяє робити ґрунтовний аналіз всіх складових соціально-економічних процесів, що відбуваються в регіоні та формувати реальні стратегії розвитку та управління господарством на регіональному рівні; з економікою праці – управління формуванням системи розселення і трудовим потенціалом регіону, регулювання зайнятості та регіональних ринків праці є одними з основних важелів оптимізації соціально-економічних процесів в регіоні. Навчальний курс «Управління соціально-економічним розвитком регіону» пов'язаний також і з іншими дисциплінами економічного спрямування – економікою підприємств, менеджментом, економічним аналізом, фінансами, маркетингом тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]