Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_Upravlinnya_sotsialno-eko_nomichnim_ro....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Тема: Районоформування та його роль в управлінні регіональним розвитком Питання для обговорення:

1. Історія та методологія економічного районування та районоформування.

2. Територіально-галузева схема управління господарством (реформа 1957 р.) та актуальність досвіду функціонування раднаргоспів в сучасних умовах.

3. Районоформування України: сучасний стан та проблеми вдосконалення.

4. Основні чинники формування сучасної моделі управління районоформуванням.

5. Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку районів України.

6. Найбільш поширені моделі управління майбутнім розвитком регіону.

7. Практичне значення економічного районування та районоформування

Тема: Адміністративно-територіальний устрій та його роль в управлінні розвитком регіонів Питання для обговорення:

  1. Регіон як просторова соціально-економічна цілісність та особливості управління його розвитком.

  2. Поточне й стратегічне управління розвитком регіону.

  3. Основні принципи та завдання адміністративно-територіального устрою.

  4. Наукова сутність адміністративно-територіального устрою, принципи та чинники його реформування.

  5. Ресурсне забезпечення діяльності адміністративно-територіальних одиниць.

  6. Населені пункти та поселенська мережа — основа організації адміністративно-територіального устрою.

Тема: Управління розвитком ресурсного потенціалу регіону Питання для обговорення:

1. Форми власності та особливості організації управління природо­користуванням.

2. Організаційна структура управління природоохоронною сферою.

3. Економічний механізм природокористування.

4. Управління розселенням як необхідна передумова створення

сприятливих умов проживання людей.

5. Регулювання регіональних ринків праці.

6. Управління виробничим та науково-технічним потенціалом регіону.

7. Управління інноваційно-інвестиційним потенціалом регіону.

Тема: Управління розвитком господарського комплексу в регіоні Питання для обговорення:

1. Регіональний господарський комплекс, його галузева та територіальна структура.

2. Особливості структурної трансформації національної та регіональної економічних систем.

3. Основні важелі регулювання розвитку міжгалузевих регіональних комплексів.

4. Управління розвитком міжгалузевих комплексів регіону як засіб ефективного поєднання загальнонаціональних та регіональних інтересів.

5. Особливості регулювання розвитку галузей виробничої та соціальної інфраструктури в регіоні.

Самостійна робота студентів включає:

  • опрацювання теоретичних основ лекційного матеріалу;

  • вивчення окремих тем, винесених на самостійне опрацювання;

  • підготовка до семінарських занять;

  • підготовка до модульних і контрольних робіт;

  • виконання індивідуальних завдань та ін.

З урахуванням змісту, мети та основних завдань, самостійна робота студента може мати наступні види: самостійна підготовка до аудиторних занять, підготовка та захист рефератів; виконання пошуково-аналітичних (розрахункових) завдань; науково-дослідна робота (підготовка до проблемних дискусій, «мозкових атак», презентацій, участь у наукових студентських конференціях, олімпіадах, конкурсах).

Виконання індивідуальних завдань є важливою формою самостійної роботи студента, яка спрямована на поглиблення, узагальнення та закріплення знань, одержаних в процесі навчання. До індивідуальних завдань відноситься написання рефератів за заданою темою, виконання домашніх письмових (розрахункових та аналітичних) завдань з різних тем курсу. Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно, під керівництвом викладача, який, як правило, консультує окремо кожного студента.

Обсяг реферату не повинен перевищувати 10—12 сторінок. Вимоги до оформлення реферату: наявність плану, логічна послідовність викладу матеріалу, наявність статистичних даних, таблиць, діаграм, посилань на джерела інформації, висновків та списку використаної літератури. Студент повинен не лише написати, але й коротко розкрити (захистити) в індивідуальній бесіді з викладачем основні положення реферату. Головними критеріями оцінювання реферату є:

  • відповідність змісту реферату обраній темі;

  • глибина розкриття всіх пунктів плану реферату;

  • самостійність викладу основного змісту реферату;

  • уміння коротко і, водночас, глибоко усно розкрити зміст теми реферату;

  • уміння відповідати на поставлені із теми реферату питання.

Домашнє письмове завдання полягає у виконанні пошуково-аналітичних, розрахункових завдань, аналітичному огляді літературних джерел, творчих завдань або інших індивідуальних навчально-дослідних завдань з тем дисципліни.

Написання індивідуальних пошуково-аналітичних або розрахункових домашніх завдань вимагає не лише простого опису явищ чи повторення сказаного іншими авторами, як це передбачається в написанні реферату, а ґрунтовних відповідей на питання теми, з використанням фактичних та статистичних матеріалів, а при необхідності, виконання певних розрахунків, які дозволяють поглибити розкриття питань. Рекомендується дотримуватися наступної структури індивідуального домашнього завдання: титульна сторінка; план; текст роботи з посиланнями на використані джерела інформації. Текст повинен включати вступ, відповіді на всі питання плану, висновки та список використаної літератури. Обсяг домашнього письмового завдання не повинен перевищувати 10 сторінок друкованого тексту, індивідуальні навчально-дослідні завдання — 20 сторінок.

Під час оцінювання домашнього завдання враховується: уміння студента самостійно визначати питання, що стосуються теми роботи; здатність чітко, грамотно і в логічній послідовності формулювати свою думку; уміння мислити асоціативно, а не репродуктивно; володіння економічною термінологією; вміння ситуативно наводити приклади, цитати, необхідні аргументи, робити необхідні розрахунки з вибраної теми. Особлива увага звертається на вміння обґрунтувати своє особисте ставлення до предмета і теми роботи.

Однією з форм індивідуальних навчальних завдань є виконання студентами комп’ютерних презентацій, присвячених різним темам курсу. Комп’ютерна презентація – це набір ілюстрованих кадрів, об’єднаних спільною темою та підготовлених для екранної демонстрації. В кожному кадрі може знаходитись різна інформація: текст, карти, графіки, таблиці, діаграми, схеми, знімки, малюнки тощо. Студентські роботи зі створення комп’ютерних презентацій виконуються за допомогою Power Point та обов’язково у відповідності дидактичним принципам подання та засвоєння матеріалу.

Використання такого інтерактивного методу навчання як створення студентами комп’ютерних презентацій, присвячених різним темам курсу, сприяє підвищенню ролі сприйняття та формуванню стійких асоціативних зорових образів та розвитку творчих здібностей студентів

Науково-дослідна робота — це участь у наукових студентських конференціях, олімпіадах, семінарах та підготовці конкурсних робіт.

Науково-дослідна робота студентів з курсу «Управління соціально-економічним розвитком регіону» відбувається у формі їхньої участі у наукових студентських конференціях, олімпіадах та конкурсах.

Для виступу на щорічній науковій студентській конференції студент самостійно обирає тему доповіді, обговорює її з викладачем — науковим керівником (викладачем, який проводить лекції або веде семінарські заняття) і досліджує її під його керівництвом. Об’єм доповіді на наукову студентську конференцію не повинен перевищувати 5—8 сторінок, на конкурс — 25—30 сторінок.

В ході виконання самостійної роботи студент має стати активним учасником навчального процесу, навчитися свідомо ставитися до самостійного оволодіння теоретичними і практичними знаннями, вільно орієнтуватися в інформаційному просторі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]