Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_Upravlinnya_sotsialno-eko_nomichnim_ro....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Розкрийте сутність і мету державної регіональної економічної політики.

  2. Як ви розумієте сутність концепції державної регіональної економічної політики?

  3. Проаналізуйте основні принципи формування державної регіональної економічної політики України.

  4. Проаналізуйте основні напрями державної регіональної економічної політики України.

  5. Розкрийте сутність механізму реалізації державної регіональної економічної політики та його організаційно-економічних складових.

  6. Розкрийте сутність та структуру об’єктів і суб’єктів регіонального управління.

7. Основні етапи розвитку системи місцевого самоврядування в Україні.

8. Охарактеризуйте основні напрями функціонування та розвитку територіальних громад в Україні.

9. Поясніть основні цілі та напрями реформування системи місцевого самоврядування в Україні.

10. Визначте та проаналізуйте основні проблеми реформування системи місцевого самоврядування в Україні.

Творчі завдання

1. Визначте та проаналізуйте головну мету та основні складники державної регіональної економічної політики України в економічній, соціальній та екологічній сферах.

2. Розкрийте роль органів місцевого самоврядування у здійсненні державної регіональної економічної політики.

3. Визначте та обґрунтуйте основні шляхи ефективного реформування системи місцевого самоврядування в Україні.

«Мозковий штурм»

Перспективні напрями міжрегіонального та прикордонного співробітництва України та її регіонів.

Навчальні завдання

1. Користуючись даними статистичного щорічника України проведіть аналіз та оцінку міждержавної і міжрегіональної міграції населення України.

2. Запропонуйте механізм регулювання міграційними процесами в Україні та її регіонах.

Термінологічний словник

Державна регіональна економічна політика — це цілеспрямована діяльність держави щодо управління соціальним, економічним та екологічним розвитком регіонів, яка містить комплекс державних рішень та конкретних заходів, що відповідають економічній стратегії держави.

Демографічна політика — це система заходів, які передбачають активну участь держави в процесах природного відтворення та міграції населення країни та окремих її регіонів. Вона передбачає заходи на всіх рівнях влади щодо підвищення народжуваності, зменшення смертності, в тому числі і дитячої, збільшення тривалості життя та поступове збільшення чисельності населення країни.

Екологічна політика — це цілеспрямована діяльність держави, яка передбачає створення умов щодо поліпшення екологічної ситуації в країні та її регіонах шляхом прийняття рішень щодо розміщення, розвитку та функціонування промислових підприємств та організацій матеріального виробництва й соціальної інфраструктури.

Інноваційна політика — це система заходів держави, що спрямована на поширення в регіонах науково-технічних досягнень, створення в них науково-виробничих об’єднань і технополісів.

Місцеве самоврядування в Україні — це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Поселенська (екістична) політика — це цілеспрямована діяльність держави, яка пов’язана з оптимальним використанням території в місцях розселення, а також у розміщенні об’єктів виробничої і соціальної інфраструктури.

Соціальна політика — це система заходів держави, що спрямована на максимально можливе вирівнювання рівнів життя, умов праці та побуту населення, а також покращення якості та комфортності соціального середовища за рахунок удосконалення міжнаціональних і міжрегіональних відносин, вирішення міграційних проблем.

Територіальна громада, як записано в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», — це об’єднання жителів, що постійно проживають у межах села, селища, міста, які є самостійними адміністративно-територіальними одиницями або добровільне об’єднання жителів кількох сіл (за рішенням місцевих референдумів), що мають єдиний адміністративний центр, єдиного голову. Адміністративно-територіальною одиницею в Україні є область, район, місто, район у місті, селище, село.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]