Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_Upravlinnya_sotsialno-eko_nomichnim_ro....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Розкрийте поняття про регіональний господарський комплекс та охарактеризуйте його основні види.

2. Охарактеризуйте галузеву та територіальну структури регіонального господарського комплексу.

3. В чому полягає структурна трансформація економіки?

4. Проаналізуйте особливості структурної трансформації національної та регіональної господарських систем України.

5. Охарактеризуйте основні напрями вдосконалення структури регіональних господарських комплексів України.

6. Назвіть та проаналізуйте дію основних методів та важелів регулювання розвитку міжгалузевих регіональних комплексів.

7. В чому полягають основні цілі управління міжгалузевим регіональним комплексом?

8. Назвіть органи управління міжгалузевими комплексами та проаналізуйте їх основні функції.

9. Назвіть основні складові виробничої інфраструктури та поясніть особливості регулювання розвитку основних галузей.

10. Назвіть основні складові соціальної інфраструктури та поясніть особливості регулювання розвитку основних галузей.

Творчі завдання

1. Розробіть прогнозну оцінку щодо перспектив трансформаційних змін в національній та регіональних господарських системах.

2. Охарактеризуйте інституційну структуру регіональних господарських систем та обґрунтуйте основні напрями її вдосконалення.

3. Охарактеризуйте особливості територіальної структури регіональних господарських систем та визначте основні напрями її вдосконалення.

«Мозковий штурм»

Трансформаційні перетворення в регіональних господарських системах у контексті світових тенденцій регіонального розвитку.

Навчальні завдання

1. Користуючись даними статистичного щорічника України проаналізуйте регіональні особливості розвитку та визначить основні напрями реформування гірничо-металургійного комплексу України в сучасних умовах глобалізації та регіоналізації.

2. Визначте місце України у регіональному та світовому виробництві машин, проаналізуйте необхідність удосконалення галузевої та територіальної структури машинобудівного комплексу України в умовах сучасних глобалізаційних процесів.

3. Користуючись даними статистичного щорічника України проаналізуйте територіальну структуру виробництва продукції сільського господарства за регіонами та зробіть висновки.

Термінологічний словник

Виробнича інфраструктура — це сукупність галузей, які забезпечують нормальний перебіг виробництва через надання послуг.

Галузь господарства (згідно з визначенням КВЕД) — це діяльність сукупності виробничих одиниць, що беруть участь у переважно однакових або подібних видах виробничої діяльності.

Методи прямого державного впливу на розвиток міжгалузевих регіональних комплексів передбачають регулювання розвитку міжгалузевих комплексів на основі нормативно-правових актів і охоплюють державне інвестування, ціноутворення, програмування, організацію перспективних видів економічної діяльності за участю держави.

Методи непрямого впливу на розвиток міжгалузевих регіональних комплексів передбачають опосередковане регулювання згідно цілей економічної політики на основі важелів кредитної, податкової, бюджетної, амортизаційної політики.

Методи екзогенного розвитку регіонів передбачають значне державне втручання з боку державних органів влади у вигляді державних інвестицій, субсидій, кредитів.

Методи ендогенного розвитку регіонів ґрунтуються на державному втручанні у вигляді податкових пільг, послабленні адміністративного контролю, скороченні державної власності за такими напрямами: стимулювання розвитку сектора послуг, активізація малого і середнього підприємництва, створення територіально локалізованих зон підприємництва.

Міжгалузевий комплекс формується як система економічно взаємопов'язаних галузей матеріального та нематеріального виробництва внаслідок кооперації та інтеграції підприємств, організацій, установ.

Міжгалузевий регіональний комплекс можна визначити як сформоване територіальне поєднання взаємопов'язаних галузей і виробництв в економічних районах, вузлах, центрах, завдяки яким може забезпечуватися максимальний економічний ефект при найменших витратах.

Регіональний господарський комплекс являє собою сукупність видів діяльності, здійснюваних у межах регіону і об’єднаних тісними виробничими, комерційними та іншими зв’язками. Він об’єднує сферу виробництва, обслуговування та інфраструктурні галузі, взаємодія яких дає змогу досягти певного економічного ефекту на основі організації продуктивної економічної діяльності, розвитку зовнішньоекономічних відносин відповідно до геоекономічного положення регіону, його транспортних, інфраструктурних умов.

Регіональний господарський комплекс простий представлений сполученням переважно паралельних галузей спеціалізації, майже не пов'язаних між собою (наприклад, комплекс вугільної й харчової промисловості), і галузей, що його доповнюють. Ці галузі регіонального господарського комплексу використовують різні природні ресурси, проте мають спільну виробничу базу (енергетика, транспорт, трудові ресурси й т.д.).

Регіональний господарський комплекс складний формується внаслідок більш складних економічних взаємозв’язків як по вертикалі, тобто від вихідної сировини до готової продукції (наприклад, видобуток вугілля — сільське господарство — харчова промисловість), так і по горизонталі між окремими галузями (видобуток вугілля — коксохімія — виробництво мінеральних добрив — сільське господарство).

Регулювання розвитку галузей виробничої та соціальної інфраструктури в регіоні являє собою систему методів і стимулів, за допомогою яких держава через організаційно-економічні механізми бере участь у ринкових процесах, забезпечуючи стабільний розвиток виробничої та соціальної інфраструктури.

Територіальна структура та організація регіонального господарського комплексу відображає просторові форми існування економічної системи та обумовлює специфіку управління господарською системою. Просторове упорядкування діяльності різних суб’єктів господарювання (на засадах раціонального використання природних, матеріальних і трудових ресурсів, подолання диспропорцій у розміщенні джерел сировини, палива, енергії, місць виробництва та споживання продукції) є одним з дієвих факторів регіонального розвитку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]