Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_Upravlinnya_sotsialno-eko_nomichnim_ro....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Назвіть та охарактеризуйте основні форми власності на природні ресурси.

2. В чому полягають особливості організації управління природокористуванням?

3. Охарактеризуйте структуру системи органів управління в галузі охорони навколишнього середовища.

4. Поясніть, в чому полягають основні повноваження органів управління природоохоронною сферою?

5. Поясніть, що таке економічний механізм природокористування та з яких складників він формується?

6. Які завдання стоять перед державою в сфері регулювання регіональних ринків праці та в чому полягають основні принципи їх регулювання?

7. Поясніть, в чому полягають функції управління виробничим та науково-технічним потенціалом?

8. Проаналізуйте структуру органів управління виробничим та науково-технічним потенціалом та їх основні функції.

9. Які проблеми існують в сфері управління інноваційно-інвестиційним потенціалом?

10. На яких принципах ґрунтується регіональне управління інноваційно-інвестиційним потенціалом?

11. Проаналізуйте основні механізми та завдання управління інноваційно-інвестиційним потенціалом регіону.

Творчі завдання

1. Поясніть, в чому полягають особливості формування та основні складники економічного механізму природокористування в Україні?

2. Визначте та проаналізуйте вплив управління на соціально-економічні процеси в поселенських структурах.

3. Визначте чинники, що впливають на формування системи управління науково-технічним та виробничим потенціалом регіону.

«Мозковий штурм»

Підвищення ролі територіальної громади в системі управління розселенням.

Навчальні завдання

1. Обґрунтуйте стратегічні напрями ресурсозбереження в Україні.

2. Розробіть прогнозну оцінку змін у розселенні населення під впливом глобалізаційних тенденцій.

3. Проаналізуйте економічний потенціал регіонів України з точки зору його впливу на формування інноваційно-інвестиційного потенціалу.

Термінологічний словник

Виробничий потенціал будь-якого регіону являє собою основні засоби (будівлі, споруди, трубопроводи, машини, устаткування тощо, виробнича інфраструктура підприємства), які використовують в його господарському комплексі.

Економічний механізм природокористування являє собою сукупність нормативів, інструментів тарифної, цінової політики, інституціональних структур, за допомогою яких досягається покращення екологічних умов ведення господарської діяльності.

Законодавство природоохоронне — встановлення юридичних (правових) норм і правил, а також введення відповідальності за їх порушення у сфері охорони природи. До його складу входять: правова охорона природних ресурсів, природних територій, які підпадають під особливу охорону, природного середовища місць поселень, приміських зон, зелених зон, курортів, а також природоохоронні міжнародні правові акти.

Метою управління природокористуванням є реалізація екологічного законодавства, контроль за додержанням вимог екологічної безпеки, забезпечення проведення ефективних і комплексних заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, досягнення узгодженості дій державних і громадських органів у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Система органів управління природоохоронною сферою – це юридично самостійні державні, самоврядні й громадські інституції, уповноважені здійснювати організаційно-розпорядчі, координаційні, консультативні, організаційно-експертні, контрольні та інші функції в галузі забезпечення екологічної безпеки, ефективного використання природних ресурсів і охорони навколишнього природного середовища.

Управління природокористуванням - це врегульований нормами права вид діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян, спрямований на забезпечення ефективного використання та охорони природоресурсних об'єктів з дотриманням державними органами, юридичними та фізичними особами й органами самоврядування встановлених правових норм.

Управління розселенням являє собою сукупність методів, інструментів, заходів, спрямованих на формування систем розселення та забезпечення їх розвитку з метою створення сприятливих умов для проживання людей. Концептуальні засади державної політики розселення містить Конституція України, Європейська хартія місцевого самоврядування, Закон України про місцеве самоврядування, інші діючі законодавчі акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]