Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

152.Функціональна класифікація видатків бюджету.

Видатки Б-ту - кошти, спрям-ні на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним Б-ом. До видатків Б-ту не належать: погашення боргу; надання кредитів з Б-ту; розміщення бюдж. коштів на депозитах; придбання ц.п.; повернення надміру сплачених до бюджету сум податків і зборів (обов'язкових платежів) та ін. доходів бюджету, проведення їх бюдж. відшкодування.

Запровадження нової функт-ої класифікації вид-ів бю-ту викликане необх-тю приведення її у відповідність до між народ. стандартів статистики держ. фінансів з метою забезпечення між народ. порівнянності показників бю-ту.

Функт. класиф-ія видатків та кредитування бюджету має такі рівні деталізації:

1)розділи, в яких системат-ся вид-ки та кредит-ня бю-ту, пов'яз. з викон-ям функцій держави, АРК чи місц. самовряд-ня;

2)підрозділи та групи, в яких конкрет-ся вид-ки та кредит-ня бю-ту на викон-ня функцій держави, АРК чи місц. самовряд-ня.

Функці. класиф-ія здійснюється відповідно до основних функцій держави, які викладені у вигляді розділів видатків, з низкою підрозділів. Можна виділити три рівні функц. класиф-ії:

-1рівень - розділи, в яких визнач-ся видатки бю-ів на здійснення загал. функцій держави, АРК та місц. само вряд-ня. Напр., 0100 – загальнодерж. функції, 0200 -оборона, 0300 - громадський порядок, безпека та судова влада, 0400 –ек. діяльність, 0500 - охорона навколиш. природного середовища тощо;

-2рівень - підрозділи та групи, в яких конкретизуються напрями спрям-ня бюдж. коштів на здійснення відповідно функцій держави, АРК чи місц. самовряд-ня в межах відповідних розділів. Напр., розділ "Ек. діяльність" - 0400, підрозділ "паливно-енергетичний комплекс" - 0430; Функц-ня виконавчої влади - 010200; розділ "охорона здоров'я" - 0700, підрозділ "лікарні та санаторно-курортні заклади" – 0730;.

-3рівень - цільові видатки за конкретними напрямами діяльності головних розпорядників бюдж. коштів у межах відповідних підрозділів. Напр., розділ "Духовний та фізик. розвиток" -0800; підрозділ "Культура та мистецтво" -0820; конкретні напрямки дія-сті головних розпорядників коштів: художні колективи, концертні та циркові організації - 0822; творчі спілки - 0824, заповідники - 0827 тощо.

153.Централізовані види місцевих бюджетів та їхня характеристика.

Місцеві бюджети - бюджет АРК, обласні, районні бюджети та бюджети місц. само вряд-ня

Специфічною рисою місц. фінансів є те, що вони зумовлюють не просто взаємодію таких елементів, як місц. бю-ти, місц. податки, місц. позички, пільги, місц. збори, а й механізм специфічних багаторівневих фін. відносин, які виникають між різними гілками держ. та місц. органів влади й управління.

Виконуючи свої функції, місц. органи само вряд-ня не можуть обійтися без централізації частини вартості, створеної в процесі виробн-ва ВВП. Така централізація відбувається з допомогою форм-ня бю-ів, які створюються на різних рівнях місц. само вряд-ня. У процесі форм-ня та викор-ня цільових централіз-их фондів грошових коштів місц. органи само вряд-ня впливають на форм-ня та викор-ня децентралізм-их фондів грош. коштів підприємств різних форм власності, які знаходяться на тій чи ін. адміністр. території. Це відбувається не тільки через установлення місц. податків і зборів, а й шляхом добровільного відрахування коштів у ті чи ін. цільові фонди, які викор-ся на певні заходи, передбачені планом ек. і соц. розвитку регіону.

З огляду на це до складу місц. фінансів входить сфера фін. відносин, яка виникає в процесі форм-ня та викор-ня централіз-их і децентралізм-их фондів грош. коштів.

У сфері централіз. фінанси. відносин чільне місце посідають бюджети різних рівнів місц. самовряд-ня — АРК, обласні, районні, селищні та сільські. У заг. обсязі звед. бю-ту У на них припадало в різні роки від 30% до 40 %. За рахунок цих бю-ів останнім часом фін-ся 82% видатків на соц. захист населення (без урахування витрат Пенс. фонду та фонду «Чорнобиля»), 72% витрат на соц-культурні заходи. Частина бюдж. ресурсів місц. органів само вряд-ня — (30%) сконцентрована на обласному рівні, а 70% на рівні районів, сіл і селищ.

Ця ланка фін. відносин, яка виникає в процесі форм-ня та викор-ня місц. бю-ів різних рівнів, є найрозгалуженішою, тому що вона охоплює відносини, які виникають між органами само вряд-ня різного рівня, та працівниками закладів освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та ін. установ, що фін-ся з місц. бю-ів. Особливо яскраво ці відносини проявляються при викор-ні бюдж. коштів та форм-ні фондів оплати праці працівників бюдж. установ. Несвоєчасне форм-ня фондів оплати праці та несвоєчасна виплата з/п призводять до негативних ек. відносин і, навпаки, своєчасна та повна виплата грош. коштів працівникам бюдж. сфери сприяє виникненню позитивних ек. відносин. Це пов’язане з тим, що за рах. грош. коштів задовольняються певні потреби працівників бюджетних установ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]