Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать
  1. Державні трансферти та їх види

Державні трансферти – невідплатні й безповоротні платежі з бюджету юридичним і фізичним особам, які не являють собою придбання товарів чи послуг, надання кредиту або виплату непогашеного боргу.

Види:

Державні субсидії являють собою форму надання державної фінансової допомоги юридичним та фізичним особам. Вони мають на меті підтримку певних сфер діяльності, галузей чи підприємств (наприклад, субсидії фермерам) і окремих верств населення (наприклад, житлові субсидії).

Державні субвенції передбачають дольову участь суб`єктів підприємницької діяльності у фінансуванні окремих витрат чи проектів.

Державні дотації – це надання коштів з бюджету на покриття збитків підприємств. В основному, вони стосуються державних підприємств. Недержавні підприємства можуть отримувати дотацію в тих випадках, коли їх збитки виникають внаслідок певної політики держави, наприклад, в сфері ціноутворенн

  1. Джерела погашення державного боргу.

Погашення боргу - виконання боргових зобов'язань перед кредиторами щодо сплати основної суми боргу, тобто суми позики, визначеної угодою про позики або номінальної вартості державних цінних паперів.

Обслуговування боргу - це комплекс заходів держави з погашених позик, виплати процентів за ними, уточнення і змін умов погашених позик.

Основними джерелами погашення та обслуговування боргу можуть бути: кошти, отримані державою в процесі приватизації, державні запозичення, кошти бюджету, золотовалютні резерви.

  1. Доплати вчителям за додаткові види навантаження

Додаткові доплати встановлюються за класне керівництво, завідування навчальними кабінетами, дослідними майстернями та ділянками, ведення позакласної фізкультурної роботи, завідування бібліотекою тощо. Сума оплати визначається шляхом добутку відповідних показників на встановлений норматив доплати.

Додаткова оплата за класне керівництво:

  • у І – IV класах – у розмірі 20% ставки заробітної плати;

  • у V – XI класах – у розмірі 25 % ставки заробітної плати (посадового окладу)

Доплата за перевірку зошитів:

  1. учителям І – IV класів загальноосвітніх шкіл та шкіл інтернатів усіх типів і найменувань за перевірку зошитів учнів провадиться додаткова оплата в розмірі 15% ставки заробітної плати. Ця доплата провадиться основному вчителю незалежно від навантаження.

  2. Учителям V – XI класів, шкіл і шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань, училищ фізичної культури, старшим викладачам та викладачам вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, у тому числі заочних відділень, і професійно-технічних навчальних закладів установлюється додаткова оплата за перевірку письмових робіт з мов та літератури в розмірі 20%, з математики – 15%, іноземної мови, стенографії, технічної механіки (конструювання) та креслення – 10% ставки заробітної плати.

Учителям та іншим педагогічним працівникам, які проводять навчальні заняття з трудового навчання, за завідування кожною майстернею у загальноосвітніх навчальних закладах установлюється доплата в розмірі 15-20% ставки заробтної плати.

Педагогічним працівникам за проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і найменувань (крім шкіл-інтернатів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування) здійснюється доплата у таких розмірах: за кількості класів (класів-колективів) від 10 до 19 – 10% посадового окладу (ставки зп), від 20 до 29 – 20% посадового окладу (ставки зп), від 30 і більше - 30-40%.

Педагогічним працівникам установлюється додаткова оплата за завідування навчальними кабінетами, лабораторіями, куточками живої природи, дендропарками, зимовим садом, навчально-дослідними ділянками, теплицями навчальних закладів у розмірі 10-15% посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Педагогічним та іншим працівникам, які ведуть бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників установлюється допдата за завідування бібліотекою в розмірі 10% посадового окладу (ставки заробітної плати).

Інші види доплат:

  • за вислугу років – понад 3 роки – 10% до посадового окладу (ставки зп), понад 10 років – 20%, понад 20 років – 30%.

  • За ведення діловодства – 0,2 мінімальної зп

  • Допомога на оздоровлення педагогічним працівникам – щорічно при наданні відпусток – 40% місячного посадового окладу (ставки зп)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]