Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

22. Видатки бюджету на державне управління, їх склад і призначення

До видатків бюджету на управління відносяться три напрями фінансування: державне управління; міжнародна діяльність; правоохоронна діяльність та забезпечення безпеки держави.

Видатки на державне управління включають такі витрати:

—на функціонування законодавчої влади (апарату Верховної Ра­ди України, апарату Верховної Ради Автономної Республіки Крим, за­безпечення діяльності народних депутатів, апарату Рахункової палати Верховної Ради України, інші видатки);

—на функціонування виконавчої влади (апарату Кабінету Міні­стрів України, апарату Ради Міністрів Автономної Республіки Крим та її місцевих органів, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування);

—на утримання Президента України та його апарату;

 - на утримання фінансових і фіскальних органів (Державної по­даткової служби України, Державної контрольно-ревізійної служби України, Державної митної служби України, Державного казначейства та ін);

—на загальне планування і статистичні служби (проведення ста­тистичних досліджень і переписів тощо);

- інші видатки на загальнодержавне управління (виготовлення орденів, медалей, документів до них; виго­товлення та перевезення національної валюти, придбання устатку­вання для виробництва цінних паперів і монет; виробництво бланків цінних паперів і документів суворого обліку; видатки на запровадження нового податкового і бюджетно­го законодавства).

Видатки на державне управління фінансуються з бюджетів різних рівнів.

З Державного бюджету України фінансуються видатки на функціонування законодавчої, виконавчої влади, утримання Президента України та його апарату, фінансових і фіскальних органів, загальне планування і статистичні служби. З республіканського бюджету АР Крим утримуються органи влади АРК. з обласних, районних і місцевих бюджетів здійснюються видатки на утримання відповідних органів держ влади та місц самоврядування.

Планування видатків на утримання органів державного уп­равління відбувається у формі складання індивідуальних і зведених кошторисів доходів і видатків. Разом з кошторисом затверджується штатний розпис органів державного управління, включаючи їх струк­турні підрозділи.

У складі видатків на державне управління найбільшу частку ста­новлять кошти на оплату праці (близько 75%).

Працівники органів державного управління мають статус держав­них службовців. Їх з/п складається з посадових окладів, премій, до­плати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок. 

За умови постійної нестачі бюджетних коштів фінансування ор­ганів державного управління здійснюється в основному в розмірах, необхідних для забезпечення поточної діяльності. Головним чином це витрати на оплату праці, нарахування на заробітну плату та витрати на господарське утримання установ і організацій.

23. Видатки бюджету на дошкільні заклади.

Дошкільний навч заклад – заклад, ща забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту.

Типи дашкільних закладів за бюджетною класифікацією поділ на:

-дошкільний навч заклад(ясла) для дітей віком від 2 місяців до 3 років, де забезпечується догляд за ними, а також їхній розвиток і виховання відповідно до вимог дошкільної освіти;

-дошкільний навч заклад(ясла-садок) для дітей від 2 місяців до 6-7 років;

-дошкільний навчальний заклад(дитячий садок) для дітей віком від 3 до 6 (7) років;

-дошкільний навчальний заклад(ясла-садок) компенсуючого типу для дітей віком від 2 до 7 років, які потребують корекції фіз та розумового розвитку, тривалого лікування та реабілітації;

-будинок дитини та ін.

Джерелами фін-ня дошкільного навч закладу є : кошти відповідних бюджетів(для держ і комун дошкільних навч закладів); батьків або опікунів; добровільні пожертвування і цільові внески фіз і юр осіб.

Розрахунок видатків базується на виробничих оперативно-сітьових показниках:

Вихідні – чисельність дітей, к-сть дитячих груп

Похідні – к-сть днів перебування однієї дитини в дитячому закладі (к-сть діто-днів)

Видатки розраховуються на 12 місяців незалежно від к-сті місяців перебування в закладі.

Основною статтею поточних видатків кошторису є видатки на оплату праці, які складаються із фонду оплати праці і фонду заміщення. Планування фонду оплати праці здійснюється за спрощеною методикою – к-сть посад множиться на середню ставку з/п. К-сть посад вихователів та їхніх помічників встановлюється виходячи з нормативу на 1 групу, що залежить від тривалості перебування дітей у закладі(найпоширеніше – це 12 годинне перебування, за якого норматив становить 2 вихователя і 2 помічники).

Фонд заміщення призначений на заміщення вихователів, які перебувають у відпусці. Фонд розраховується виходячи із середньоденної з/п по вакантній посаді помноженої на 24 (заг сума днів відпустки).

Особливістю фін-ня дошкільних закладів є встановлення часткового покриття витрат за рахунок батківської плати, що надходить не на рахунки даних закладів, а на рахунок місцевого бюджету і в подальшому розподіляється в пропорційних частинах по дитячим дошкільним закладам району.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]