Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

143. Сутність та ознаки єдності побудови бюджетної системи.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

В основі бюджетного устрою покладено принципи побудови бюджетної системи, які характеризують взаємозв’язок і підпорядкованість бюджетів. Виділяють два альтернативні варіанти побудови бюджетної системи:

1) принцип єдності, згідно з яким всі бюджети, які створюються в даній країні, являють одне ціле;

2) принцип автономності, згідно з яким кожен бюджет, який створюється в країні, є відносно відокремленим і формується незалежно від інших бюджетів.

БКУ передбачається поєднання принципів єдності та автономності.

Принцип єдності означає, що всі бюджети складають у сукупності єдине ціле — зведений бюджет, який затверджується і виконується в загальному обсязі. На загальнодержавному рівні зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави. Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей, міст Києва та Севастополя.

Отже, характерною ознакою принципу єдності є наявність зведеного бюджету як офіційно затвердженого фінансового плану. Такий бюджет може складатись і як довідковий документ для визначення загальної суми бюджетних коштів.

Єдність бюджету забезпечується єдиною дохідною базою всіх бюджетів та єдиною системою видатків бюджету. При цьому допускається перерозподіл коштів між бюджетами як прямим вилученням чи переданням частини доходів, так і через бюджетне регулювання, тобто встановленням нормативів розподілу доходів виходячи з рівня забезпеченості кожного бюджету.

Принцип єдності виявляється в організації управління процесом складання і виконання бюджету з єдиного центру. Оскільки затверджується зведений бюджет, то в його складі затверджуються і центральний бюджет, і відповідні регіональні зведені бюджети в загальному їх обсязі.

144.Тарифікаційний список загальноосвітньої школи і порядок його складання.

Тарифікаційний список – це внутрішній вихідний документ, призначений для обліку і нарахування заробітної плати працівникам школи виходячи із персональних даних (освіта, знання тощо) та розподілу педагогічного навантаження.

Графи тарифікаційного списку містять основні відомості та розрахунок зарплати:

- освіта, номер диплома; кваліфікаційна категорія;

- предмет;

- навчальне навантаження на тиждень у розрізі трьох груп класів (1-4, 5-9, 10-12);

- сума оплати педагогічного навантаження і доплати за перевірку зошитів за кожною групою класів;

- додаткові доплати (з кожного виду).

У тарифікаційному списку підсумки підбиваються за рядками (зарплата кожного вчителя) і графами (обсяг педагогічного навантаження, зарплата, доплати і сумарна зарплата).

Тарифікаційний список слугує основним вихідним документом для визначення фонду заробітної плати вчителів та інших працівників школи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]