Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

1.Бп, його предмет і метод

БП це галузь права, яка являє собою сист пр норм, що рег сусп відн в проц організації та функціонування Б системи Укр з метою задов потреб гром та держави. Предмет БП – це суcп відн, які виник у процесі організації Б системи; які вин у процесі здійснення Б операцій, направлених на забезпечення господарювання п, о і у; відносини між Б установами і ФО. Оскільки БП є комплексною галуззю права, то і його метод правового регулювання є комплексним, тобто має ознаки як диспозит, так і імперативного.

2.Джерела бп

Д пр – це форма зовн вираження норм права. Д: КУ. ЗУ: „Про ек самост УРСР” – в Укр власна Б система і грошова одиниця; „Про Б і БД” від 7.12.00; „Про НБУ” 20.05.99; „Про ЦП і фонд біржу” – перелік ЦП на терит Укр, види професійної діяльності на фондовому ринку; „Про заставу”; „Про платіжні сист та переказ грошей в Укр”2001; „Про обіг векселів в Укр”2001; „Про фінанс лізинг”2003; „Про іпотеку”2003; „Про електр цифр підпис”2003; „Про електр док та електр документообіг”2003 тощо. Госп, Цив, Крим, Бюджетний кодекси тощо. Пост ВРУ „Про застос векселів в госп обороті У”92. Укази ПУ. Пост КМУ і декр. Норм акти міністерст, відомств, інстр НБУ. Локальні акти. Посадові інструкції. Міжнар дог, ратифік: Женев вексельні конв’1930). Б звичай (Уніфік правила по інкасо, Уніфік правила та звичаї по документарних акредитивах). Міжнар Б стандарти. Судова практика.

3-5.Б правовідносини, їх особл БПВ – це сусп відн, що встановлюють між учасниками юр зв’язок організаційного і майн характеру та врегульовані нормами БП. Елементи: Суб’єкт – держ органи (НБУ); Б установи – обслуговування; фін установи (ЮО); споживачі Б послуг (Ю і ФО - клієнти); держава. Об’єкт – з приводу чого виник БПВ – фін активи (грош кошти, ЦП, Б та монетарні метали). Зміст – права і об учасників. Види БПВ, ознаки: 1) в залежності від конкретного змісту: майнові (кошти, майно) і нем (збереження Б таємниці, підтримання ділової репутації Бу) та організаційні (побудова Б системи). 2) за хар зв’язків: вертикальні (НБУ і Би 2-го рівня: держ реєстрація, ліцензув, дотримання ек нормативів) і горизонтальні (між Б установами; Б і клієнтами). Особливість БПВ є пряма або опосередкована участь держ в цих правовіднос, оск держ через них реалізує грошово - кредитну політику.

6. БП та його місце в сист права Укр (?місце) Бп — самостійна галузь права, яку складає система норм і інститутів, що регулюють Б діяльність, організацію і функціонування Б системи держави. Система бп скл із Заг та Ос част. Заг включає норми та інститути, які закріплюють заг, принципові полож БП (пон БП, правове полож НБУ, Бів тощо). До Особл нал норми і інст, що рег певні сфери Б діяльності (валютні операції Бів, договір Б кредитування тощо).

7. Суб’єкти Б правовідн (?чи розписувати про кожного)

БПВ – це сусп відн, що встановл між учасниками юр зв’язок організаційного і майнового характеру та врегульов нормами БП. Одним з елем БПВ є суб – держ органи (НБУ); Б установи – обслуговування; фін установи (ЮО); споживачі Б послуг (Ю і ФО - клієнти); держава.

8.ЗУ – осн джерело бп Після здобуття Укр незалежн вона намаг стати повноправним членом європ співтовариства. Для досягн цієї мети необх докорінно перебудувати економіку і цілий ряд суспільних відносин. В суч умовах роль Б права та суспільних відносин, які воно регулює є дуже значною. Для врегулюв основних положень Б правовідносин ВРУ прийняла ЗУ „Про Б і БД”, „Про НБУ”, „Про цінні пап і фонд біржу” тощо. Треба зауважити, що існує дуже великий перелік джерел БП. Роль Законів полягає саме в тому, що вони встановл і рег найгол принципи функціонування Б системи, основні її полож, а вже ін норм акти їх уточнюють і розвивають.

9.НПА НБУ та їх місце в сист джерел БП У НБУ видає нпа з ?, віднесених до його повнов, які є обов'язк для органів держ влади і місц самовряд, Бів, п, у та о незалежно від форм власн, + для ФО. Нпа НБУ вид у формі постанов Правління НБУ, + інструкцій, положень, правил, що затвердж постановами Правління НБУ. Вони не можуть супер ЗУ та ін законод актам Укр і не мають зворотної сили, крім вип, коли вони згідно з законом пом'якшують або скасов відповідальність. Нпа НБУ підляг обов'язковій держ реєстрації в Мінюсті Укр та набир чин відповідно до зак Укр. Нпа НБУ можуть бути оскаржені відповідно до зак Укр. Серед джерел БП передусім необх звернути увагу на нпа НБУ, оск вони посідають одне з провідних місць в градації джерел, а саме: 1) КУ, ЗУ, підзак та ін норм акти націон с-ми зак - ва; 2) локальні бан правила; 3) Б звичаї; 4) міжн дог; 5) ріш міжн організацій; 6) акти арбітражних судових органів.

10.Б зак Ук, його заг хар БЗ – сук законів та підзак норм актів, що забезпечують правове рег Б відносин. Сист БЗ являє собою сук законів та підзак норм актів, тобто сук джерел права, форму вираження прав норм. До джерел БП належать: 1) КУ, ЗУ, підзак та ін норма акти націон системи зак - ва; 2) локальні Б правила; 3) Б звичаї; 4) міжн дог; 5) ріш міжн організацій; 6) акти арбітражн судових органів. НПА – це офіц письм докум, прийнятий (санкціонований) компетентним держ органом у визнач порядку і формі, який містить загальнообов правила поведінки, що забезпечуються держ примусом. За юр силою НПА под на: а) КУ; б) міжн дог (конв), згода на обов'язковість яких надана ВРУ. Серед них: Жен векс конв 30 р, Страсбурзька конв про відмив, виявл, вилуч і конфіск доходів від злочинної діяльності 90 р.; в) ЗУ: З «Про б і бд» 07.12.00, «Про НБУ» 20.05.99, «Про фінанс послуги та держ рег ринків фін послуг» 12.07.01; г) Укази ПУ, П КМУ, П ВРУ (н, Указ ПУ «Про заходи щодо зміцнення Б системи У та підвищ її ролі у процесах економічних перетворень» 14.07.00; д) пост Правл НБУ, норм акти міністерств, ін центр орг вик вл. Відп до З «Про НБУ» НПА НБУ вид у формі постанов Правл НБУ, + інструкцій, положень, правил, що затвердж пост Правл НБУ. Вони не можуть супер законам У та ін зак актам і не мають зворотної сили, крім вип, коли вони згідно із зак пом'якшують або скасов від - сть. НПА НБУ підляг обов'язк реєстрації в Мінюсті. Б звичаї, в тому числі міжнародні - правила ділового обігу, які склалися в Б практиці і за якими визнається юр обов'язковість. Відн: Уніфік правила Між торг палати по інкасо, Ун правила і звичаї М торг палати для документарних акредитивів. Міжн Б стандарти, які розробл Міжн організацією зі стандартизації (ІSО). Арбітражна та судова практика. Н, роз'ясн Вищого госп суду У «Про деякі пит практики виріш спорів, пов'яз з укладанням та виконанням кредитних до». Локальні акти, які прийм Бами, ін фін - кредит установами і рег на підставі чинного зак - ва віднос всередині цих суб'єктів. Вони можуть регулювати відн між Бом і його філіями, можуть закріплювати функції і компетенцію служб Бу, регулювати правове полож пос осіб Бу. Локальні норм акти можуть: підлягати обов'язковій держ реєстрації (статут Бу); погоджуватися з НБУ (полож про службу внутр аудиту); не потребувати погодження НБУ чи держ реєстрації (Полож про юр службу, посадова інструкція менеджера кредитного відділу тощо).

11.Міжн дог та звичаї с сист джерел БП У До Д нал: 1) КУ, ЗУ, підз та ін норм акти націон системи законод; 2) локальні Б правила; 3) Б звичаї; 4) міжн дог; 5) ріш міжн організацій; 6) акти арбітражних судових органів. Щодо м дог (конв), то мова йде про ті, згода на обов'язковість яких надана ВРУ. Серед них: Жен векс конв 30 р., Страсбурзька конв про відмив, виявл, вилучення і конфіск доходів від злочинної діяльності 90 р. Стосовно Б звичаїв, в тому числі міжн, то під ними розуміють правила ділового обігу, які склалися в Б практиці і за якими визнається юр обов'язковість. До звичаїв можна віднести Уніфік правила М торг палати по інкасо, Уніф правила і звичаї М торг палати для документарних акредитивів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]