Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

102.Правові підстави ліквідації б

Б може бути ліквідований: 1) з ініціативи власників Бу; 2) з ініціативи НБУ (у тому числі за заявою кредиторів).Ліквідація Бз ініціативи власників здійснюється в порядку, передбаченому зак Ук про господарські товариства, з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом та за згодою НБУ. Ліквідація Бз ініціативи НБУ здійснюється відповідно до Закону та НПА НБУ.НБУ зобов'язаний протягом двох днів після прийняття ріш про ліквідацію Бповідомити про це Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. У разі оскарження в судовому порядку ріш НБУ про ліквідацію БНБУ повідомляє про це Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

103.Інспекційні перевірки Бів

Кожний Б є об'єктом перевірки на місці інспекторами НБУ чи аудиторами, призначеними НБУ. Перевірки здійснюються з метою визначення рівня безпеки і стабільності операцій Бу, достовірності звітності Бі дотримання Бом законодавства Ук про Би і Б діяльність, а також норм-прав актів НБУ. Перевірка Бів здійснюється відповідно до плану, затвердженого НБУ . Планова перевірка здійснюється не частіше одного разу на рік. Про проведення планової перевірки НБУ зобов'язаний повідомити Б не пізніше, ніж за 10 днів до його початку. Би зобов'язані забезпечити інспекторам НБУ та ін уповноваженим ним особам вільний доступ до всіх документів та інформації з дотриманням правил, а при перевірці на місці - можливість вільного доступу в робочий час у всі приміщення Бу. Керівництво Бпризначає компетентного представника для надання необхідних документів та пояснень і забезпечує приміщенням для роботи працівників служби Б нагляду НБУ. НБУ може прийняти ріш про проведення позапланової перевірки Бпри наявності обгрунтованих підстав. Таке ріш має бути підписане Головою НБУ або уповноваженою ним особою. Для здійснення своїх повноважень щодо нагляду НБУ має право безоплатно одержувати від Бів інформацію про їх діяльність та пояснення з окремих питань діяльності Бу. Не допускається надання матеріалів перевірки третім особам у разі, якщо в матеріалах перевірки відсутні дані про факти порушень законодавства. У ході перевірки БНБУ має право перевіряти будь-яку звітність афілійованої особи Бщодо взаємовідносин з Бом з метою визначення впливу відносин з афілійованою особою на стан Бу. Для цілей перевірки афілійовані особи надають НБУ сприяння відповідно до положень цієї статті у тому ж порядку, що застосовується до Бів.

104Ліцензування операцій Бів з валютними цінностями. Здійснює НБУ. Ліцензії 2-х видів: 1) генеральні- видаються Бам та ін установам на здійснення валютних операцій, що не потребують індивідуальної ліцензії, на весь період дії режиму валютного регулюванння.Уповнов Би та ін. установи, що одержали генеральну ліцензію на здійсн. операцій пов’язаних із торгівлею іноз. валютою, мають право відкривати на території Ук пункти обміну іноземних валют; 2) індивідуальні- видаються резидентам і нерез-м на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції, зокрема:1вивезення, переказ та пересилання за межі Укр вал цінностей(за винятками - вивез,переказу,пересил за межі Укр. фіз.. особами –резид і нерезид інозем валюти на суму, що визн НБУ, або яка раніше була ввезена ними в Укр. на законних підставахвивез за межі Укр. іноз інвестиції в інозем вал,раніше здійсненої на терит Укр.,в разі припин інвестиц дія-ті),2.ввезення, переказування, пересилання в Укр валюти Укр (за винят-м,коли йдеться про суми у валюті Укр.,що були вивез, переказані,переслані на закон підставах за кордон,які можуть бути вільно ввезені,перес,переказані назад в Укр),3.надання та одержання рез-ми кредитів в іноз. валюті, якщо терміни й суми таких кредитів перевищують установлені закондавством межі; 4.використання іноз. валюти на території Ук як засобу платежу або як застави;5.розміщення валютних цінностей на рахунках та у вкладах за межами Ук (за вин-м відкриття фіз. особами-резид рах-в в іноз валюті на час їх перебув за кордономкореспондентськ. Рах-ків уповноважен Бамирах-в в іноз валюті резид-диплом,консуль,торгов та інш. Офіц представництвами Ук-ни за кордоном,які корист диплом привілеями і імунітетами), здійснення інвестицій за кордон,у тому числі придбання цін паперів,за винтком цін паперів або інш корпоратив прав,отриманихфіз. особами-резид як дарунок або у спадщину. Одержання Інд ліцен однією із сторін вал операції означає дозвіл на її здійснення інш стор-ю або третьою особою,яка причетна до цієї операції,якщо інше не передбач інд ліцензією.Пор-к і строки видачі ліцен,перелік докум-в,підстави для відмови –визнач НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]