Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

60. Особливості розрахункових правовідносин.

Розрахункові відносини - це відносини в яких одна сторона здійснює платежі на користь іншої через кредитні установи. Особливість розрахункових правовідносин полягає у тому, що вони мають самостійний характер, в них є обов’язкова участь Бівських установ, такі відносини регулюються спеціальним зак про Б діяльність та здійснення розрах зокрема.

61. Розрах із застосув платіжних доручень.

Відповідно до інструкції про безготівкові розрах в Україні в національній валюті затв. Постановою правління НБУ. Плат дор - розрахунковий документ, що містить письмове доруч платника обслуговуючому Бпро списання зі свого рахунку зазначеної суми коштів та її перерахування на рах одержувача;

Доруч платників та розпорядж стягувачів про списання коштів з рахунків платники та стягувачі складають на відповідних бланках розрахунк документів, форма та пор оформлення яких визначаються цією Інструкцією. Платник може давати доруч про списання коштів зі свого рахунку в формі електрон розрахункового документа, якщо це передбачено договором між ним і Бом. Пор оформлення, приймання, оброблення електр розрахункових документів та здійснення розрахункових операцій з їх застосуванням рег окремими нормативно-правовими актами НБУ.

Доруч платників про списання коштів зі своїх рахунків приймаються Бами до виконання виключно в межах наявних на цих рахунках коштів або якщо договором між Бом та платником передбачено їх приймання та виконання в разі відсутності/недостатності коштів на цих рахунках. Списання коштів з рахунку платника, залежно від конкретного випадку, документально оформляється в Бплатника розрахунковим документом, а у випадках, передбачених цією Інструкцією, - меморіальним ордером або реєстром чеків чи реєстром документів за акредитивом.

Розрах із застосуванням платіжних доручень

1.Платіжне доруч оформляється платником за формою додатка 2 до цієї Інструкції згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, що викладені в додатку 8 до цієї Інструкції, та подається в Б, що обслуговує його, не менше ніж у двох примірниках.

2. Платник має право зазначати в платіжному дорученні дату валютування, яка не може бути пізніше десяти календарних днів після складання платіжного доруч (день складання не враховується). Б платника не приймає плат дор, якщо визначена в ньому дата валютування пізніше 10 календарних днів після складання платіжного доруч. Б отримувача до настання дати валютування, що зазначена в електронному розрахунковому документі, зараховує переказані кошти на відповідний рах і не пізніше ніж наступного робочого дня згідно з порядком, передбаченим у договорі, повідомляє отримувача про надходження на його адресу коштів та дату їх валютування. Б, що обслуговує отримувача , зобов'язаний зарахувати кошти на рах отримувача на початок операційного дня, який визначений датою валютування. Якщо дата валютування припадає на неробочий день, то Б отримувача зараховує кошти на його рах на початок першого робочого дня, наступного за днем, який визначений датою валютування. Операція щодо перерахування коштів з відповідного рахунку на рах отримувача оформляється меморіальним ордером, у реквізиті "Призначення платежу" якого Б отримувача зазначає номер і дату електронного розрахункового документа, а також повторює текст реквізиту "Призначення платежу" цього документа. До настання дати валютування платник може відкликати кошти, які до зарахування їх на рах отримувача обліковуються в Бу, що обслуговує отримувача. Лист про відкликання коштів платник подає до свого Бу, який того ж самого дня надає Ботримувача вказівку про повернення коштів. Б отримувача, одержавши цю вказівку, цього ж самого дня перераховує меморіальним ордером кошти з відповідного рахунку на той самий рах у Бплатника, з якого вони надійшли. Б отримувача повертає кошти, якщо на час надходження вказівки вони не зараховані на рах отримувача, та повідомляє отримувача про відкликання коштів платником.

3. Платіжне доруч приймається Бом платника до виконання протягом десяти календарних днів з дати його виписки. День оформлення платіжного доруч не враховується.

4. Б приймає до виконання плат дор від платника за умови, якщо сума цього платіжного доруч не перевищує суму, що є на його рахунку. Платіжні доруч платника у разі відсутності/недостатності коштів на його рахунку Б приймає лише тоді, якщо пор приймання та виконання таких платіжних доручень передбачено договором між Бом та платником.

5. Платіжні доруч застосовуються в розрахунках за товарними і нетоварними платежами:

-за фактично відвантажену/продану продукцію (виконані роботи, надані послуги тощо);

-у порядку попередньої оплати - якщо такий пор розрах установлено зак та/або обумовлено в договорі;

-для завершення розрах за актами звірки взаємної заборгованості підприємств, які складені не пізніше строку, установленого чинним зак;

-для перерахування підприємствами сум, які належать фізичним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їх рах, що відкриті в Бах;

-для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та/або державних цільових фондів;

-в ін випадках відповідно до укладених договорів та/або чинного законодавства.

6. ФО використ доруч в разі перерахування коштів зі своїх поточних та вкладних/депозитних рахунків згідно з режимом використання цих рахунків, що встановлений Інструкцією про пор відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті, що затверджена постановою Правління Національного Б Ук від 18.12.98 N 527 без будь-яких підтверджу вальних документів.

7. Реквізит "Призначення платежу" платіжного доруч заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів одержувачу. Платник та одержувач у договорах між ними можуть установлювати додаткові вимоги до даних, які потрібно зазначати в реквізиті "Призначення платежу". Посилання на суму податку на додану вартість платник робить у випадках, передбачених чинним зак.

9. Пл доруч на перерахування заробітної плати на рах працівників підприємств, відкриті в установах Бів, грошові чеки на отримання заробітної плати платник подає в Б разом з платіжними доручми на одночасне перерахування платежів, утриманих із заробітної плати працівників та нарахованих на фонд оплати праці податків до бюджету і зборів до державних цільових фондів або документальним підтвердженням їх сплати раніше. Документальним підтвердженням про сплату платником утриманих з цієї заробітної плати сум є примірники платіжних доручень про їх перерахування, в яких Б платника заповнив реквізит "Дата виконання", або оригінал листа відповідного органу про звільнення цього платника від сплати податку чи збору, або наявність за ним переплати.

10. Якщо ФО не має рахунку в Бу, то платник може здійснювати розрах з нею, перераховуючи кошти за платіжним доручм на повідомлений цією особою відповідний рах у Бу, який здійснюватиме виплату цих коштів готівкою. У реквізиті "Призначення платежу" такого платіжного доруч платник обов'язково має зазначати повністю прізвище, ім'я та по батькові цієї фізичної особи, інша інформація надається за бажанням платника. Виплата коштів з цього рахунку здійснюється згідно з вимогами Інструкції N 1 з організації емісійно-касової роботи в установах Бів Ук. Якщо Б не здійснив виплату готівкою коштів, що переказані отримувачу (фізичній особі) на відповідний рах, через його неявку протягом 30 робочих днів з дня надходження цих коштів до Бу, то Б отримувача зобов'язаний протягом трьох робочих днів повернути їх платнику (ініціатору) меморіальним ордером. За недотримання цих строків Б отримувача несе відповідальність згідно з чинним зак.

11. Якщо фізична особа не має рахунку в Бабо розрах безпосередньо з фізичною особою чи підприємством через Б неможливі, то платник також може здійснювати розрах з ними через підприємство поштового зв'язку шляхом перерахування відповідної суми на рах з переказних операцій підприємства зв'язку. Через підприємства поштового зв'язку здійснюються перекази:

-на ім'я окремих фізичних осіб - коштів, що належать їм особисто (пенсії, аліменти, заробітна плата, витрати на відрядження, авторський гонорар тощо);

-підприємствам - коштів на виплату заробітної плати, для організованого набору працівників, заготівлі сільськогосподарської продукції тощо в тих населених пунктах, у яких немає Бів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]