Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

117.Правове полож пунктів обміну іноз валюти

Для обслуговування фізичних осіб-резидентів та нерезидентів з метою купівлі-продажу іноземної валюти, уповноважені Би та ін фінансові установи, що одержали лізенцію НБУ, а також ін юридичні особи-резиденти, що уклали агентську угоду з уповноваженим Бом, організовують пункти прожажу іноземної валюти. Правове забезпечення їх діяльності визначається Положм про пункти обміну іноземної валюти, затвердженим постанововю Правління НБУ.

Для обмінного пункту Б вст-є ліміт авансу в нац. і іноз. валютах у розмірі, що забезпечує додержання пунктами ліміту грошового авансу. Обмінні пункти мають право утримувати у своїй касі залишок розмінних купюр у розмірі до 200 дол. США або еквівалент цієї суми в інй іноз. валюті за оф. курсом, встановленим НБУ. Щоденно у встановленому Бом порядку касир обмінного пункту здає до каси уповн-го Бзалишок іноз. і нац. валюти, який перевищу ліміт, необхідний для роботи обмінного пункту з одночасним здійсне відповідних бухгалтерських записів. Не допускається відмова у здійсненні валютно-обмінних операцій пунктом обміну іноз. валюти за наявності коштів для здійснення цих операцій. Курси купівлі та продажу готівкової іноз. валюти в обмінних пунктах і Біфвських касах протягом дня зміні не підлягають. У березні 2003 р. НБУ скасував оюмеження на 5%-не відхилення курсу гривні від офіційного при здійсненні операцій куп-прод. готівкової іноземної валюти, запроваджене у вересні 2001р.

118. Пор організації розрах за експортно-імпортними операціями.

Виручка резидентів у інозем валюті підлягає зарахуванню на їх алютні рах в уповноважених Бах у терміни виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Перевищення зазначеного терміну потребує індивідуальної ліцензії Національного БУк. Виручка резидентів в іноземній валюті за експорт фармацевтичної продукції вітчизняного виробництва підлягає зарахуванню на їх валютні рах в уповноважених Бах у строки виплати заборгованостей,зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) фармацевтич продукції, що експортується. Перевищення азначеного строку потребує індивідуальної ліцензії Національного Б Ук. Імпортні операції резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, в разі, коли таке відстрочення перевищує 90 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що імпортується, потребують індивідуальної ліцензії Національного БУк.При застосуванні розрах щодо імпортних операцій резидентів у формі документарного акредитиву цей термін діє з моменту здійснення уповнов Бом платежу на користь нерезидента. Резиденти, які купують іноземну валюту через уповноважені Би для забезпечення виконання зобов'язань перед нерезидентами, зобов'язані здійснювати перерахування таких сум протягом 5 робочих днів з моменту зарахування таких сум на валютні рах резидентів. Порушення резидентами термінів, передбачених Законом тягне за собою застосування санкцій,передб зак-вом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]