Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

23.Підзвітність нбу.

НБУ підзвітний През Ук та ВРУ в межах їх конституційних повноважень. Підзвітність означає: 1)призначення на посаду та звільнення з посади Голови НБУ ВРУ за поданням ПУ; 2) призначення та звільнення Президентом Укр половини складу Ради НБУ; 3)призначення та звільнення ВРУ половини складу Ради НБУ; 4) доповідь Голови НБУ ВРУ про діяльність НБУ; 5) надання През Укр та ВРУ двічі на рік інформації про стан грошово-кредитного ринку в державі.

24.Майно нбу.

НБУ є економічно самостійним органом, який здійснює видатки за рах власних доходів у межах затвердженого кошторису, а у визначених зак випадках - також за рах Держ бюджету Укр. НБУ є ЮО, має відокремлене майно, що є об'єктом права державної власності і перебуває у його повному господарському віданні. Майно НБУ скл з фондів основних та обор коштів, ін цінностей, які визнач (відображаються) в самост балансі НБУ. Джерела формування майна НБУ: 1) Стат фонд (капітал); 2) Доходи одержані від Б діяльності. Стат фонд НБУ створюється за рах коштів держави і слугує забезпеченням його зобов’язань. Стат капітал НБУ є держ власністю. Його розмір 10 млн. грн. і може бути збільшений за рішм Ради НБУ. Одержання прибутку не є метою діяльності НБУ. Склад майна: 1)Основні фонди (стат і резервний); 2)Фонди заг призначення (спец резервний фонд переоцінки активів і пасивів золотовалютного резерву; резерв для переоцінки власності Бу; резерв для покриття змін обмінного курсу та ін фонди).

25.Законодавчі обмеження діяльності нбу.

НБУ не має права вимагати від Бів виконання операцій та ін дій, не передбачених законами Укр та нормативними актами НБУ. ЗУ „Про НБУ” передбачає наступні обмеження діяльності НБУ. НБУ забороняється: 1)бути акціонером або учасником Бів та ін підприємств, установ; 2)здійснювати операції з нерухомістю, крім тих, що пов'язані із забезпеченням діяльності НБУ та його установ; 3)здійснювати торговельну, виробничу, страхову та іншу діяльність, яка не відповідає функціям НБУ. Обмеження, встановлені частиною першою цієї статті, не стосуються: 1)набуття з метою покриття заборгованості НБУ будь-яких прав та активів за умови їх відчуження в найкоротший строк; 2)випадків на виконання операцій НБУ; 3)участі у капіталах ін підприємств, установ, що забезпечують діяльність НБУ.

26.Правовий статус нбу

регламентується рядом норм актів. Осн: КУ, ЗУ „Про НБУ” і „Про б і Б д”. НБУ є центр Бом Укр, особливим центр органом державного управління, юр статус, завдання, функції, повнов принципи організації якого визнач КУк, ЗУ „Про НБУ” та ін законами Укр. Місцезнах керівних органів та центрального аппарату НБУ – м. Київ. Керіві органи НБУ: Рада НБУ та Правл НБУ. Осн функція НБУ – забезпечення стабільності грош одиниці Укр. Для виконання своєї основної функції НБУ сприяє дотриманню стабільності Б системи, а також, у межах своїх повноважень, - цінової стабільності. Також НБУ виконує такі функції: 1)відповідно до Основних засад грош-кред політики визначає та проводить грошово-кредитну політику; 2)монопольно здійснює емісію національної валюти Укр та організує її обіг; 3)виступає кредитором останньої інстанції для Бів і організує систему рефінансування; 4)встановлює для Бів правила проведення Бівських операцій, бух обліку і звітності, захисту інформації, коштів та майна; 5)організовує створення та методологічно забезпечує систему грош-кредитної і Б статистичної інформації та статистики платіжного балансу; 6)визначає систему, пор і форми платежів, у тому числі між Бами; 7)визначає напрями розвитку сучасних електронних Бівських технологій, створює, координує та контролює створення електронних платіжних засобів, платіжних систем, автоматизації Б діяльності та засобів захисту Б інформації; 8)здійснює Б регулювання та нагляд; 9)веде Державний реєстр Бів, здійснює ліцензування Б діяльності та операцій; 10)веде офіційний реєстр ідентифікаційних номерів емітентів платіжних карток внутрішньодержавних платіжних систем; 11)складає платіжний баланс, здійснює його аналіз та прогнозування; 12)представляє інтереси Ук в центральних Бах ін держав, міжнародних Бах та ін кредитних установах, де співробітництво здійснюється на рівні центральних Бів; 13)здійснює відповідно до визначених спеціальним законом повноважень валютне регулювання, визначає пор здійснення операцій в іноземній валюті, організовує і здійснює валютний контроль за Бами та ін фінансовими установами, які отримали ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій; 14)забезпечує накопичення та зберігання золотовалютних резервів та здійснення операцій з ними та Бівськими металами; 15)аналізує стан грошово-кредитних, фінансових, цінових та валютних відносин; 16)визначає особливості функціонування Б системи Ук в разі введення воєнного стану чи особливого періоду, здійснює мобілізаційну підготовку системи НБУ; 17)ін функції у фінансово-кредитній сфері в межах своєї компетенції, визначеної законом. Таким чином, можна виділити такі групи фу-ій НБУ: центр Б, емісійний центр, орган валютного регулювання і контролю, орган Б-го нагляду, „Б Бів”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]