Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

12.Б система у, її структ і склад

БС є дворівневою і скл з НБУ (верхній рівень) і Бів різних видів і форм власн (нижній рівень). Кожен елемент БС має визначені зак У функції та повнов. В цілому бс У покликана забезпеч грош обіг країни. З юр погляду правовий статус НБУ формулюється на кількох рівнях: конституц, законодавч і підзаконному. На конст рівні це – відповідні статті КУ, на законод – ЗУ «Про НБУ», на підзак – акти НБУ, які закріплюють правове полож окремих підрозділів і служб центр Бу. Схема: Структура Б сист Ук (стрілка вниз) НБУ (стрілка вниз) ін Би, що створ та діють на тер Ук відповідно до положень ЗУ “Про Б і БД” і різняться за видами операцій (універсальні, спеціалізовані), за формами власності (державні, кооперативнв тощо) та за організ - прав формами (АТ, ТОВ).

13. Нбу в системі органів держ

НБУ - центр Бом Ук, особл центр органом держ управління, юр статус, завд, функції, повнов і принципи організації якого визнач КУ, ЗУ “Про НБУ” та ін ЗУ. НБУ має стат капітал, що є держ власністю. НБУ є економічно самост органом, який здійснює видатки за рах власних доходів у межах затвердженого кошторису, а у визначених ЗУ вип – також за рах Держ бюджету Ук. НБУ є ЮО, має відокремл майно, що є об'єктом права держ власн і перебуває у його повному господ віданні. Має стат капітал, який є держа власн і становить 10 млн грн.

НБУ не відповідає за зобов'язаннями органів держ вл, а орг держ вл не відповід за зобов'язаннями НБУ, крім вип, коли вони добров беруть на себе такі зобов'яз. Відп до КУ забезпечення стабільності нац грошової одиниці – гривні – є осн функцією НБУ. Особливості б - якого органу, в т ч і НБУ проявл у його функціях: 1) відповідно до розроблених Радою НБУ Основних засад грош-кред політики визначає і проводить грошово-кредитну політику; 2) монопольно здійснює емісію націон валюти Ук та організує її облік; 3) виступає кредитором останньої інстанції для Бів і організує систему рефінансування; 4) встановлює для Бів та ін фін-кред установ правила проведення Б операцій, бухобліку і звітності, захисту інформації, коштів та майна; 5) організує створення та методологічно забезпечує систему грош-кред і Б статистичної інформації та статистики платіжного балансу; 6) визначає систему, пор і форми платежів, у тому числі між Бами та фін-кред установами; 7) визначає напрями розвитку сучасних електр Б технологій, створює, координує та контролює створення електронних платіжних засобів, платіж систем, автоматизації Б діяльності та засобів захисту Б інформації; 8) здійснює Б регулюв та нагляд; 9) веде Реєстр Бів, їх філій і представництв, валютних бірж і фін-кред установ, здійснює ліценз Б діяльн та операцій у передб зак вип; 10) складає платіжний баланс, здійснює його аналіз та прогнозув; 11) представляє інтереси Ук в центр Бах ін держав, міжн Бах та ін кред установах, де спів - во здійсн на рівні центр Бів; 12) зд відповідно до визначених спец законом повнов валютне регулювання, визначає пор здійсн платежів в іноз валюті, організовує і здійснює вал контроль за комерц Бами та ін кред устан, які отримали ліцензію НБУ на здійсн операцій з вал цін; 13) забезпечує накопичення та зберіг золотовалютн резервів та здійсн операцій з ними та Б металами; 14) аналізує стан грош-кред, фін, цінових та вал відносин; 15) організовує інкасацію та перевез Бнот і монет та ін цінностей, видає ліцензії на це; 16) реалізує держ політику з ? захисту держ секретів у системі НБУ; 17) бере уч у підготовці кадрів для Б системи Ук; 18) зд ін функції визн зак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]