Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

66. Арешт коштів на рахунках клієнтів.

Відповідно до статті 1074 Цивільного кодексу Ук обмеження права клієнта щодо розпоряджання коштами, що зберігаються на його рахунку, й обмеження права Б щодо розпоряджання коштами, що зберігаються на його коррахунку, відкритому в іншому уповноваженому Бу, не допускається, крім

випадків обмеження права розпоряджання рахунком/коррахунком за рішм суду у випадках, установлених законом. Виконання уповноваженими Бами обмеження права клієнта щодо розпоряджання коштами в іноземній валюті та Бівськими металами, що зберігаються на його рахунку, й обмеження права Ба щодо розпоряджання коштами в іноземній валюті та Бівськими металами, що зберігаються на його коррахунку, відкритому в іншому уповноваженому Бу, у разі прийняття судом ріш про арешт коштів в іноземній валюті та/або Бівських металів, які зберігаються на рахунку клієнта/коррахунку Бу, який відкрито в іншому уповноваженому Бу, або при примусовому виконанні ріш суду про стягнення коштів та Бівських металів здійснюється уповноваженим Бом відповідно до порядку, визначеного нормативно-правовими актами Національного БУк з питань здійснення безготівкових розрах у національній валюті в Україні, з урахуванням особливостей, викладених у цій главі. Видаткові операції за рахунками клієнта можуть зупинені на підставі ріш суду, і виключно на підставі суду про арешт коштів на рахунках такого клієнта. Відповідно до нової редакції Інструкції про пор здійснення безготівкових розрах в національній валюті, затвердженою постановою правління НБУ №22 від 21.01.2004р. , що вступила в дію з 09.04.2004 року. Інструкція чітко зазначає, шо списання коштів, окрім, як за згодою клієнта чи арешт коштів може проводитись Бом виключно на підставі відповідного судового ріш. Відповідно передбачене право на адміністративний арешт коштів податковими органами, відповідно до ст.9 ЗУ „Про пор погашення заборгованості перед бюджетом та цільовими фондами” є не законним і таким, що потребує додаткових правових врегулювань. Після вжиття заходів щодо арешту коштів Б приймає до виконання ріш про зупинення видаткових операцій з рахунків клієнта, до скасування такого арешту.

67. Розрах за доп сист дистанц обслуговування.

Платіжна сис - платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу грошей. Проведення переказу грошей є обов'язковою функцією, що має виконувати платіжна система.

Учасник плат сис - юридична або фізична особа - суб'єкт відносин, що виникають при проведенні переказу грошей, ініційованого за допомогою платіжного інструмента цієї платіжної системи;

Член платіжної системи - юридична особа, що на підставі належним чином оформленого права (отриманої ліцензії платіжної системи, укладеного з платіжною організацією платіжної системи договору тощо) надає послуги учасникам платіжної системи щодо проведення переказу за допомогою цієї платіжної системи та відповідно до законодавства Ук має право надавати такі послуги в межах Ук;

Внутрішньодержавна платіжна система - платіжна система, в якій платіжна організація є резидентом та яка здійснює свою діяльність і забезпечує проведення переказу грошей виключно в межах Ук.

Міжнародна платіжна система - платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом і яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн та забезпечує проведення переказу грошей з однієї країни в іншу.

До внутрішньодержавних Бівських платіжних систем відносяться системи міжБівських розрах, системи масових платежів та внутрішньоБ платіжні системи. Система міжБівських розрах призначена для переказу грошей у межах Ук між Бами на виконання зобов'язань їх клієнтів, а також власних зобов'язань цих Бів. ВнутрішньоБівська платіжна система створюється Бом з метою забезпечення найбільш сприятливих умов для проведення переказу грошей між його підрозділами. Система масових платежів призначена для переказу грошей за операціями, що здійснюються юр та фіз. особами із застосуванням платіжних інструментів. Розрах за системою дистанційного обслуговування можливо здійснювати з використанням наступних платіжних та розрахункових інструментів: 1) Електронний не персоніфікований гаманець - це електронний гаманець, який може завантажуватися тільки готівкою. У базі даних АКС інформація про електронний не персоніфікований гаманець не пов'язується з інформацією про її держателя (ідентифікаційні дані держателя не персоніфікованого гаманця не заносяться до бази даних АКС). 2) Електронний гаманець (гаманець) - це платіжний інструмент, що має баланс, у межах якого виконуються безготівкові розрах та готівкові операції, та якому відповідає консолідований картковий рах, відкритий в емітента. Електронний гаманець може завантажуватися як готівкою, так і з рахунку завантаження клієнта. Електронні гаманці бувають двох типів: персоніфіковані та неперсоніфіковані. 3) Електронний чек (чек) - це платіжний інструмент, що має баланс, у межах якого виконуються безготівкові розрах та готівкові операції і якому відповідає окремий чековий картковий рах, що відкритий в емітента. Електронний чек може завантажуватися як готівкою, так і з рахунку завантаження клієнта. 4)Картковий рах електронного чека (чековий картрах) - це рах, що відкривається емітентом для кожного електронного чека з метою відображення стану його балансу та руху коштів. 5)Національна система масових електронних платежів (далі - НСМЕП) - це внутрішньодерж багатоемітентна плат система, в якій розрах за товари та послуги, одержання готівки та ін операції здійснюються за допомогою Бівських платіжних смарт-карток за технологією, що розроблена НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]