Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

20.Автономія нбу.

Автономія НБУ як така означає наявність в НБУ гарантій невтручання у його діяльність в межах закону. Згідно ЗУ “Про НБУ” визначає, що не допуск втручання органів законодавчої та виконавчої влади або їх посадових осіб у виконання функцій і повноважень Ради НБУ чи Правління НБУ інакше, як в межах, визначених цим Законом. НБУ є центральним Бом Ук, особливим центральним органом державного управління, юр статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються КУ, ЗУ “Про НБУ” та ін ЗУ. НБУ є економічно самостійним органом, який здійснює видатки за рах власних доходів у межах затвердженого кошторису, а у визначених ЗУ “Про НБУ” випадках - також за рах Держ бюджету Ук. НБУ є ЮО, має відокрем майно, що є об'єктом права держ власності і перебуває у його повному господарському віданні. НБУ не відповідає за зобов'язаннями органів держ вл, а органи держ вл не відповідають за зобов'язаннями НБУ, крім випадків, коли вони добровільно беруть на себе такі зобов'язання. НБУ не відповідає за зобов'язаннями ін Бів, а ін Би не відповідають за зобов'язаннями НБУ, крім випадків, коли вони добровільно беруть на себе такі зобов'язання. НБУ може відкривати свої установи, Ф та представництва в Україні, а також представництва за її межами. НБУ, його установи, Ф та представництва мають печатку із зображенням Державного Герба Ук та своїм НБУ в межах, визначених зак, самостійно вирішує питання організації, створення, ліквідації та реорганізації структурних підрозділів та установ НБУ, його підприємств, затверджує їх статути та полож.

21.Повноваження Ради нбу.

Рада є одним із керівних органів НБУ. Осн повноваження Ради – розробка Осн засад грош-кредитної політики та контролює її проведення. Повноваження Ради НБУ: Осн повнов Ради: 1)розробляє Осн засади грош-кред політики і вносить їх ВРУ для інформування, зд контроль за викон Осн засад; 2) зд аналіз впливу грош-кред політики Ук на стан соц-ек розвитку Ук та розробляє пропоз щодо внесення змін до неї; 3) затвердж Регламент Ради; 4) затв кошторис доходів та витрат НБУ та подає ВРУ та КМУ до 1.09 поточного року прогнозовані відом про сальдо кошторису для включення до проекту Держ бюджету Ук на наступний рік; 5) приймає ріш про збільш розміру стат капіталу НБУ; 6) затв ріш Правл про участь у міжн фінанс організаціях; 7) внос рекоменд Правлінню в межах розроблених Осн засад грош-кред політики. 8) внос рекоменд КМУ стосовно впливу політики держ запозичень та податк політики на стан грош-кред сфери Ук; 9) тощо.

Правління НБУ згідно з Осн засадами грош-кред політики через відповідні монетарні інструменти та ін засоби Б регулюв забезпечує реалізацію грош-кред політики, організує виконання ін функцій та здійснює управління діяльністю НБУ.

22.Повноваження Правління нбу.

Правління є одним із керівних органів НБУ.

Правління НБУ згідно з Осн засад грош - кред політ через відпов монетарні інструменти та ін засоби Б регулюв забезпечує реалізацію грош - кред політ, організує викон ін функцій та зд управління діяльн НБУ. Повнов: 1) приймає ріш: щодо економічних засобів та монетарних методів, необхідних для реалізації Осн засад грош -кред політики відпов до прийнятих ріш Ради НБУ з цих питань та необхідності забезпечення стабільн і купівельної спроможності національної валюти; про емісію валюти Ук та вилучення з обігу Бнот і монет; про зміну процентних ставок НБУ; про диверсифікацію активів НБУ та їх ліквідності; щодо лімітів позабалансових зобов'язань НБУ; про формув резервів та покриття фінанс ризиків НБУ; щодо розподілу прибутку та порядку відрахувань доходів до Держ бюджету Укр; щодо мінім розміру золотовалют резервів НБУ; про встановл лімітів операцій на відкритому ринку, які здійснює НБУ; про встановл економ нормативів для Бів; про розмір та пор формування обов'язк резервів для Бів; тощо. 2) подає на затв Раді НБУ річний звіт НБУ, проект кошторису доходів та витрат на наступний рік та ін докум і ріш. 3) визначає організаційні основи та структуру НБУ, затв полож про структурн підрозд та установи НБУ, статути його підприємств, пор признач керівників підрозділів, підпр та установ. 4) установлює пор надання Б ліцензій Бам, ін ліцензій ЮОм на зд окремих Б операцій, + ін ліцензій та дозволів у вип, передб законом. 5) видає НПА НБУ. Очолює Правл НБУ: Гол НБУ. Кільк та персональний склад Правл затв Радою НБУ за поданням Голови. Пор організації та проведення засідань Правл НБУ визнач його Реглам. Голова НБУ признач на посаду ВРУ за подан ПУ більші від конституц складу ВРУ на 5 р. Голова НБУ має одного першого заступ та 3 заступ, які признач та звільн ним за погодж з Радою НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]