Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БП (шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
727.55 Кб
Скачать

17.Операції нбу.

Перелік операцій міститься в ЗУ „НБУ”. НБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій зд операції: 1) надає кредити комерц Бам та ін фін-кред установам для підтримки ліквідності за ставкою не нижче ставки рефінансування НБУ; 2) зд дисконтні операції з векселями і чеками; 3) купує та продає на вторинному ринку ціy пап; 4) відкриває власні кореспондент та металеві рахун у закордон Бах і веде рах Бів-кореспондентів; 5) купує та продає валютні цінності з метою монетарного регулюв; 6) зберігає Б метали, а також купує та продає Б метали, дорогоцінне кам та ін коштовн, пам'ятні та інвестиційні монети з дорогоц металів на внутр і зовн ринках без квотування і ліцензій; 7) приймає на зберіг та в управління держаdys цін папери й ін цінності; 8) видає гарантії і поруки; 9) веде рах Держказначейства Ук без оплати і нарахування %; 10) виконує операції з обслуговув держ-го боргу, пов'язані із розміщенням держ цін паперів, їх погашенням і виплатою доходу за ними; 11) веде особисті рахун працівників НБУ; 12) веде рах між організацій; 13) зд безспірне стягн коштів з рахун своїх клієнтів відповідно до закон за ріш суду.

НБУ має право зд й ін опер, необх для забезпеч виконання своїх функц. НБУ може встановлювати плату за послуги, що він надає. Також, НБУ має право брати уч у формуванні капіталу і діяльності міжн організацій відповідно до міжн договорів, учасницею яких є Ук, а також відповідно до угод між ним та іноземними центральними Бами.

18.Структура нбу.

НБУ будується за принципом централізації з вертикальним підпорядкуванням (ЗУ „Про НБУ”). До сист НБУ входять: Центр апарат, Ф (територ управління), Розрахункові палати, Б нотно-монетний двір, фабрика Б нотного паперу, Держ скарбниця, Центральне сховище, Спеціалізовані підприємства, Навчальні заклади, ін структурні одиниці та підрозділи, необхідні для забезпечення діяльності НБУ. НБУ самост вирішує питання організації, створення, ліквідації та реорганізації структурних підрозділів та установ НБУ, його підприємств, затверджує їх статути та полож. Для інкасації та охорони цінностей та об'єктів НБУ має відомчу охорону, озброєну бойовою вогнепальною зброєю. Ф (терит управління) НБУ не мають статусу ЮО і не можуть видавати нормат акти, діють від імені НБУ в межах отриманих від нього повноважень. Завд і функ філій НБУ визначаються Полож що затв Правл НБУ. Терит управління утворюються відповідно до територ устрою і скл із: Головного управління НБУ в АРК, Гол управління НБУ в м. Києві, 24 територ управлінь в обл центрах. Керівні органи НБУ: Рада і Правління.

19.Службовці нбу.

Працівник НБУ є службовці та обслуговуючий персонал НБУ. Службовцями вваж особи, які безпосер беруть уч у виконанні функцій НБУ та займають посади, передбачені штатним розписом. Службовці НБУ є державними службовцями, і до них застосов норми ЗУ "Про держ службу", якщо діюче закон не встановлює іншого. Умови найму, звільнення, оплати праці, надання відпусток, службові обов'язки та права, система дисциплінарних стягнень, питання соц захисту службовців НБУ визнач ЗУ "Про держ службу". Питання функціонування держ служби у НБУ та класифікації посад вирішує Правління НБУ відповідно до закон Ук. Ранги держ службовців НБУ, що відповід посадам першої категорії, присв Презм Укр. Ін ранги присв Головою НБУ. Розмір оплати праці службовців НБУ встановл Правлінням НБУ відповідно до положень ЗУ "Про держ службу". До складу обслуговуючого персоналу НБУ входять працівники, обов'язки яких безпосередньо не пов'язані із виконанням функцій НБУ. Розмір оплати праці обслуговуючого персоналу НБУ встановл Правлінням НБУ відповідно до норм законод про оплату праці. Голова НБУ, його заступ, члени Правл та ін службовці НБУ згідно із переліком посад, затвердж Правлінням НБУ, не можуть бути нар депутатами Укр, членами Уряду, займатися підприємн діяльністю, виконувати роботу за сумісництвом, крім викладацької, наук та ін творчої діяльності. Службовцям НБУ заборон входити до керівних органів та бути акціонерами Бів. Голові НБУ, його заступн, членам Правл НБУ та ін службовцям НБУ заборон отримувати позики від будь-яких ін кредитних установ, за вин НБУ. Службовцям НБУ заборон розголошувати інформацію, що становить державну таємницю, Б таємницю або іншу конфіденційну інформ, яка стала відома їм у зв'язку з виконанням служб обов'язків, і в разі припин роботи в НБУ, крім вип, передб закон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]