Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать
  1. Система доходів бюджету.

Стаття 2. Надходження бюджету - доходи бюджету, повернення кредитів до бюджету, кошти від держ (місц) запозичень, кошти від приватизації держ майна, повернення бюджетних коштів з депозитів, надходження внаслідок продажу/пред'явлення цінних паперів. Доходи бюджету - податк, неподатк та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством Укр (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюджетних установ).

Система доходів: елементи:

- Методи формув доходів

= Метод прямого вилучення коштів з державного сектора – на правах власн-ті держави – вилуч частини чист прибутку(до 25%) держ підпр-ств;

= Отримання доходів від майна(орендна плата), угідь(рентна плата), держ послуг(держ мито);

= Фіскальний метод (перерозп доходів фіз.та юр осіб);

= Позиковий метод.

- Принципи формув доходів

= пр. фіскальн ефективності (відповідність видатків на прийняття, управл., стягнення податків та доходів від їх отримання)

= пр. екон. ефективності (доцільність витрат на управління податковою системою і їх вплив на екон середовище)

= пр. соц справедл-ті. Ст..67 Конст Укр. Кожен зобов'яз сплачув под і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

- Джерела формування доходів

= внутр (ВВП, част НБ)

= зовн (прям перерозподіл – репарації, ціновий механізм, валютн регулюв-ня, оподаткув Імп/Експ операцій, Кред. механізм)

- Структура доходів

= за повнотою нарах – закріпл\регулюючі

= за порядком формувцентраліз\децентраліз

= за рівнем бюдж системизаг.держ\місц

= за частот появи в бюджзвич(под, збори, платежі)\надзвич(кред, еміс, приватиз)

= за методами залучення - податки, збори та обов платежі, дох неподатк хар-ру

= за бюдж класифікацією: Ст 9.

+податкові надходження - встановлені законами Укр про оподатк загальнодерж та місц податки і збори (обов платежі). (податки на приб та доходи, власність, спец викор прир ресурсів, на внутр тов і послуги, на між нар торгівлю та зовн операції, інші(місц, єд податок, фікс с\г податок)) +неподаткові надходження:

1) доходи від власності та підприємницької діяльності; 2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерц госп діяльності; 3) інші неподаткові надходження.

(побічний продаж, вл доходи бюдж установ) +доходи від операцій з капіталом; (продаж Осн К-лу, держ запасів, товарів, землі та Немат Акт-в, податки на фін опер-ї та опер з к-лом) +трансферти - кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади АРК, органів місц самовряд, інш держав або міжнар організацій на безоплатній та безповоротній основі. (зовн\внутр)

+ за процес класиф-ю бюдж цільові фонди – з обособл власн апаратом управл \ з централіз. Держ управлінням; соц(подол наслідків аварії на ЧАЕС), ек (реконстр доріг, інвест-й) призначення.

  1. Система зарплати вчителів загальноосвітніх шкіл.

Основним видом навчально-виховних закладів, що здійсн загальноосвітн підготовку є середня загальноосв школа 3х ступенів: 1й – початкова, 2й – основна, 3й – старша школа, які забезпеч відповідно початкову, неповню середню та повну загальну середню освіту.

Фінансово-госп д-ть середньої загальноосв школи здійсн-ся на основі її єдиного кошторису доходів та видатків. Статті – в розрізі екон класифікації.

При плануванні затрат визначається контингент учнів(вих ОСП), а виходячи з нього – к-ть класів (пох ОСП). Норматив наповн – 1-9 – 30, 10-12 – 35.

Розрахунок – усереднений показник на 2 дати – 1.1 і 1.9, оскільки бюдж і навч роки не збігаються.

К = (Кпоч*8 + Ккін*4) \ 12

Найб вагома стаття – оплата праці.

Виходячи із середньорічнорічної кількості класів визначаються видатки зокрема на зп вчителів. Планування цих видатків у міських школах має певні особливості, пов’язані з тим, що зп вчителям міських шкіл виплачується як зп та аванс з виплатою 2ї частини внаступному місяці. Тому формула обрахунку сер річн кількості класів для обчислення фонду зп міських шкіл розрах як

К = (Кпоч*8,5 + Ккін*3,5) \ 12

Посадові оклади вчителям визначаються на підставі тарифікац списків, які складаються по кожній школі. В них вказується ПІБ, посада, освіта, документація, що засвідчує набуття освіти, стаж, класи чи предмети які веде вчитель, місячна ставка з урахуванням надбавок, кількість уроків на тиждень(год).

Вчителям та іншим працівникам освіти в пед стаж зараховано педагог, керівну, методичну роботу в учбових закладах та органах керівництва ними.

Зп пед працівникам визначається виходячи із затвердженого учбового плану, встановленого учбового навантаження, затверджених ставок зп відповідно до кваліфікації, норм додаткової оплати.

Ставки зп пед працівникам загальноосвітніх шкіл залежно від освіти поділено на 2 групи: які мають вищу освіту; які мають сер спец освіту (за стажем 2 групи: до 8 років та більше 8 років).

Зміна розмірів ставок зп змінюється при зміні мінімальної зп, здобутті освіти, отриманні категорії за результ атестації.

Ставки і посадові оклади підвищуються за звання Заслуж вчитель, Народн вчитель, вчителям-методистам, старшим вчителям, вихователям-методистам

Доплати: класне керівництво, перевірка зош, зав кабінетами, обслугов обчислюв техніки, завідув учбово-дослідн ділянками, позакласну фізкульт роботу, зав бібліотекою тощо. Добуток нормативу на відп показник.

ФОП зош – по групах класів шляхом множ сер річн к-ті класів на сер витрати на перевірку зош на 1 клас. Сер витр = сума доплат за перевірку\ ять класів на 1.01. Для мови та літератури, іноз мови, математики. Нарах у % до ставки зп.

Місячна зп пед працівникам визначається множенням ставки зп на фактичне навантаження на тиждень і ділення на встановлену норму годин на тиждень. (1-4 – 20, 5-11 - 18)

Для розрахунку фонду зп на рік потрібно знати заг к-ть ставок на всі класи, число ставок на 1 клас, сер міс ставку вчителя, місячний фонд зп з кожн групи класів.

Для розрахунку цих показників потрібна к-ть класів на 1.1 і 1.9 і к-ть год за навч планом.

К-ть пед ставок = заг число год на тижд з кожої групи класів \ норма учб навантаж вчителя.

Сер ставка зп вчителя та число пед ставок на 1 клас розрах за даними тарифік списку = міс фонд зп з кожної групи класів \ відп к-ть пед ставок. Також як ділення суми оплати навч годин на к-ть пед ставок за групою класів.

Пед ст.\ к-ть класів – число ставок на 1 клас.

Для визнач фонду зп вчителям на рік міс фонд множ на відп к-ть місяців: сільск – 8 і 4, міськ – 8,5 і 3,5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]