Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

76.Міжбюджетні взаєморозрахунки, їх причини і порядок проведення.

Модель міжбюджетних відносин у будь якій державі базується на існуючому державному та територіальному устрою. Міжбюджетні взаємовідносини є також інструментом організацій влади і місцевого самоврядування, розподілу компетенції між “Центром” та територіями. Бюджетні відносини в Україні включають такі основні елементи: як закріплені та регульовані доходи, нормативи відрахувань від регульованих доходів, дотацій, субвенцій, субсидій, бюджетні позички, міжбюджетні взаєморозрахунки.Згідно з міжнародною класифікацією виокремлюють такі форми взаємовідносин між ланками бюджетної системи:

Бюджетне субсидіювання-передача коштів з бюджету ви­щого до бюджету нижчого рівня з метою надання фінансової допомоги та фінансування певних програм. Здійснюється для надання фінансової допомоги тим бюджетам, у яких відносно слабка дохідна база порівняно з їхніми видатками. Необхідність бюджетного субсидіювання обумовлена пропорціями розподілу доходів між центральним та місцевими бюджетами. Пропорції розподілу визначаються, як правило, реалізацією окремих держаннях програм (так, на реалізацію програм кошти виділяються із центральної о бюджету, а процес фінансування здійснюється з місцевих бюджетів). Видами бюджетного суб­сидіювання с бюджетна дотація, бюджетна субсидія, бюджетна субвенція).

Вилучення коштів(вилучення бюджетного надлишку) — це форма взаємовідносин між бюджетами, яка є протилежною за змістом і за напрямом руху коштів бюджетному субсидіюванню; перевищення запланованих доходів над нормова­ними видатками, що передаються на законодавчій основі з бю­джету нижчого рівня до бюджету вищого рівня. Суми до вилучення коштів, як надлишок доходів, визначаються на ста­дії бюджетного планування і затверджуються у законі про Державний бюджет.

Взаємні розрахунки – передача коштів з одного бюджету до іншого у зв'язку з перерозподілом між ними доходів або видатків через зміну бюджетного призначення після затвердження бюджету. Взаємні розрахунки можуть виникати з причин: зміни нормативів розподілу доходів або зміни податкового законодавства; зміни відомчого підпорядкування суб'єктів фінансування в результаті передачі або зміни адміністративно-територіального поділу; передачі фінансування певних заходів з одного бюджету до іншого тощо. Серед цих причин найбільш поширеною є зміна відомчої підпорядкованості. Зміни в законодавстві про доходи й видатки бюджету, в адміністративно-територіальному поділі, передача обсягів фінансування відбуваються, як правило, з 1 січня, тобто ці заходи приурочені до початку бюджетного року і, таким чином, можуть бути враховані в процесі складання і затвердження відповідних бюджетів.Бюджетні позички-це відносини приводу отримання коштів на покриття тимчасовою касового розриву, який може виникнути з кількох причин: неузгодженості термінів фінансування видатків і сплати податків та інших платежів до бюджету(через затримку в надходженні доходів);у зв’язку з необхідністю фінансування непередбачених видатків або перенесення їх фінансування на більш ранні терміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]