Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

136. Склад, призначення і роль видатків бюджету на соціальну сферу.

Конституцією України закріплено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст та спрямованість соціальної діяльності держави. Утвердження та забезпечення прав та свобод людини – головний обов’язок держави.

Бюджет завжди був важливим інструментом впливу на розвиток економіки та соціальної сфери. За його допомогою держава, здійснюючи перерозподіл національного доходу, може здійснювати соціальні перетворення.

Соціальна сфера – це сукупність галузей, підприємств, організацій, безпосередньо пов’язаних і визначаючих образ і рівень життя населення, його добробут, рівень споживання тощо. До соціальної сфери перш за все відносять сферу послуг (освіту, культуру, охорону здоров’я, соціальне забезпечення, фізичну культуру, громадське харчування, комунальні послуги, транспорт та зв'язок).

Видатки бюджету на соціальну сферу згідно з функціональною структурою видатків включають видатки на:

1) Соціальний захист та соціальне забезпечення: соц. захист у разі напрецезд-ті, соц. захист пенсіонерів, соц. захист ветеранів війни та праці, соц. захист сімї, дітей та молоді, допомога у розв’язанні житлового пит-ня, доп на утримання житла, доп на забезпечення житлом, соц. захист ін. категорій населення, дослідж та розробки у сфері соц. захисту тощо.

2) Освіту: дошкільну освіту, заг середню освіту, професійно-тех освіту, вищу освіту, післядипломну освіту, позашкільну освіту та заходи з позашкільної роботи з дітьми, програми матеріального забезпечення навчальних закладів, дослідження та розробки у сфері освіти тощо.

3) Охорону здоров’я: медична продукція та обладнання, поліклініки та амбулаторії, швидка та невідкладна допомога, спеціалізовані поліклініки, стоматологічні поліклініки, станції швидкої та невідкладної допомоги, лікарні та санаторно-курортні заклади, пологові будинки, дослідження і розробки у сфері охорони здоров’я тощо.

4) Духовний та фізичний розвиток: фін-ня театрів, художніх колективів, концертних та циркових організацій, кінематографії, творчих спілок, бібліотек, музеїв та виставок, заповідників, клубних та ін. закладів у галузі культури та мистецтва.

Використання державних видатків з бюджету передбачає, перш за все, сприяння досягненню цілей соціально-економічного зростання, що дозволить сформувати необхідні передумови для забезпечення достатнього життєвого рівня населення (у тому числі й шляхом регулювання оплати праці в бюджетній сфері); подолання диспропорцій у доходах населення та регіональних диспропорцій - в умовах його життєдіяльності; захисту соціально вразливих верств населення через систему соціальної допомоги; покращення демографічної ситуації шляхом бюджетної підтримки таких напрямів соціальної політики, як розвиток сімейно-шлюбних та соціально-демографічних відносин, розвиток державної системи охорони здоров'я, духовного та фізичного розвитку.

У видатках зведеного бюджету України за 2008 р. найбільша частка припадає на соціальний захист та соціальне забезпечення 24 %, на освіту — 20% і 10% — на охорону здоров´я. Найменша частка видатків – на духовний та фізичний розвиток (2%).

Структура видатків бюджетів та їх частка у ВВП значною мірою відображає основні напрямки діяльності держави. Саме видатки бюджетів на соціальні заходи є пріоритетними в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]