Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать
  1. Видатки Державного бюджету України на державне управління, їх склад і призначення.

Однією з функцій держави є управління.

Згідно з делегованими повноваженнями, видатки на державне управління фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України.

Державне управління включає: функціонування законодавчої влади (апарату ВР України, забезпечення діяльності народних депутатів, апарату Рахункової палати ВР України); функціонування виконавчої влади (апарату Кабінету Міністрів України); утримання Президента України та його апарату; утримання фінансових та фіскальних органів (Державної податкової служби України, Державної контрольно-ревізійної служби України, Державної митної служби України, Державного казначейства та інших); загальне планування і статистичні служби; інші видатки на загальнодержавне управління (виготовлення національної валюти, бланків цінних паперів, медалей, орденів, паспортизація населення).

Витрати за кошторисами обґрунтовуються відповідними розрахунками. Основними показниками для визначення витрат є чисельність працівників, посадові оклади, площа приміщень і норми витрат. Чисельність апарату центральних органів управління встановлюють Верховна Рада, Кабінет Міністрів.

  1. Видатки Державного бюджету України на науку, засади її фінансування.

Важливим напрямом видатків бюджету є видатки на науку. Державою забезпечується бюджетне фінансування наукової та науково-технічної діяльності у розмірі не менше 1,7 % ВВП України. За рахунок коштів державного бюджету здійснюється фінансування фундаментальних та прикладних досліджень.

Бюджетне фінансування науки відбувається в 2 способи:

1) фінансування наукової тематики

У фінансуванні наукової тематики (наукових досліджень) розрізняють два напрями наукових досліджень:

  • фундаментальні дослідження

  • прикладні дослідження

Фундаментальними дослідженнями є пошукові теоретичні напрями науки. Визначити наперед результативність та ефективність таких досліджень дуже складно через не прогнозованість результатів, тому неможливо встановити їх вартісну оцінку. У зв'язку з великим ризиком використання інвестованих коштів ці дослідження фінансуються за допомогою бюджету або спеціальних фондів. Видатки бюджету на фундаментальні дослідження включають видатки на фундаментальні дослідження наукових установ і видатки на фінансування Державного Фонду фундаментальних досліджень.

Згідно з чинним законодавством бюджетне фінансування фундаментальних наукових досліджень здійснюється шляхом базового фінансування.

Прикладні дослідження пов'язані з визначенням форм і методів впровадження в практику результатів фундаментальних досліджень, які завершились певними винаходами. Формою фінансування прикладних досліджень є програмно-цільове фінансування.

2) Фінансування наукових закладів

В Україні існує певна спеціалізація наукових закладів:

  • академічні науково-дослідні заклади, підпорядковані Національній академії наук, займаються насамперед фундаментальними дослідженнями, тому їх діяльність фінансується з Державного бюджету.

  • Відомчі заклади, основний профіль яких – прикладні дослідження, спрямовані на розвиток даної галузі. Фінансування здійснюється за рахунок централізованих коштів міністерств і відомств.

Обсяг видатків державного бюджету України на науку визначається згідно з державними і міждержавними програмами та переліком пошукових і прикладних розробок, а також на основі розрахунків НАН України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]