Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

7. Бюджетне право і його роль у бюджетній системі.

Бюджетне право – сукупність фін-прав норм, що регулюють фін відносини, що виникають у зв’язку з б-тною діяльністю(формуванням, розпод та перерозпод коштів держ та місц б-тів). Бюджетне право охоплює бюджетні правовідносини та норми, що їх регулюють.

Бюджетні правовідносини – суспільні відносини, урегульовані бюдж-правов нормами і пов’яз з розпод та перерозпод, ресурсів акумульованих бюдж с-мою країни. Бюджетно-правові норми визначають права та обов’язки суб’єктів правовідносин, указують на обставини, за яких учасники відносин стають носіями конкретних прав та обов’язків і передбачають наслідки, які настають разі невиконання вимог, встановлених цими нормами.

Бюджетно правові норми класифікують за:

1 Змістом: матеріальні норми (визначають структуру бюдж с-ми, джерела, обсяги, порядок закріплення доході та видатків, міжбюдж трансф, тощо) процесуальні норми (регулюють бюдж процес, тобто відносини з приводу складання, розгляду, затвердження, виконання та конролю за бюджетом)

2 Часом дії: постійно діючі та періодичні

Нормативні акти в системі б-тного забезпечення поділяються на 3 групи:

• Нормат. Акти заг хар-ру (Конституція, Бюджетний кодекс, З-н про Державний бюджет на поточний рік)

• Нормативні акти, що регулюють доходну частину (З-ни що регулювали податкову с-му та оподаткування => Податковий кодекс)

• Нормативні акти, що регулюють видаткову частину (листи, постанови, накази…)

Перелік нормативно-правов актів міститься у ст 4 Склад бюджетного законодавства БКУ

8. Бюджетне субсидіювання та його види.

Бюджетне субсидіювання – передача коштів з бюджету вищестоящого рівня нижчестоящому з метою надання фін допомоги та фін-ння певних програм. Допомога надається бюджетам з відносно слабкою дохідною базою у порівнянні з видатками. Видами бюдж субсид є:

Бюджетна субсидія – трансферт вищестоящим бюджетом нижчестоящому на виконання програм та заходів (є цільовою, строковою)

Бюджетна субвенція – аналог субсидії, що передбачає пайову участь нижчестоящого бюджету у фінансуванні (як правило 40-вищ/60-нижч)

Дотації – нецільові трансферти нижчестоящому бюджету на погашення дефіциту. (надається за результатами 9-ти місяців на суму боргу після секвестру)

9. Бюджетне фінансування операційних витрат.

Операційні витрати, які являють собою видатки бюджету на утримання виробничої інфраструктури, включають: фінансування геолого-розвідувальних робіт; o фінансування лісового і водного господарства; землевпорядкувальні роботи; заходи по боротьбі зі шкідниками рослин, хворобами тварин та епідеміями; утримання насіннєвих станцій і племінних господарств.

Фін-ння геолого-розв робіт проводиться за рахунок двох джерел: бюджету та коштів підприємств. З б-ту фінанс роботи з пошуку нових родовищ корисних копалин, за рахунок підприємств видобувної промисловості — роботи в межах існуючих родовищ.

Фінансування бюджетом геолого-розвідувальних робіт забезпечується спеціальним компенсаційним доходом — відрахуваннями на геолого-розвідувальні роботи, які вносять до бюджету підприємства видобувної промисловості.

Утримання лісового і водного господарства віднесене на видатки бюджету в зв'язку з тим, що на даний час ці ресурси — загальнонародна власність. У бюджеті існують цільові доходи, пов'язані з фінансуванням вказаних витрат, — збір за спеціальне використання лісових ресурсів.

Землевпорядкувальні роботи включають заходи з підвищення і відновлення родючості ґрунтів (наприклад, протиерозійні заходи, тобто боротьба з вітряною і водною ерозією ґрунтів).

Заходи по боротьбі зі шкідниками рослин та хворобами тварин: Протиепідемічні заходи у цілому фінансуються з бюджету в тих випадках, коли вони охоплюють певний регіон, а поточні витрати — безпосередньо тим чи іншим господарством. Виділення коштів бюджету здійснюється на підставі кошторису. У такому самому порядку, тобто на кошторисній основі, фінансуються насіннєві станції і племінні господарства, які забезпечують потреби відповідного регіону. Бюджетне фінансування насіннєвих станцій здійснюється у разі розробок абсолютно нових сортів рослин, вдосконалення та модифікація існуючих здійснюється за кошт підприємств.

Бюджетні кредити надаються підприємствам державного сектора на тимчасові потреби в разі фінансових ускладнень. Вони можуть бути безпроцентні або з невисоким %. Державна дотація являє собою виділення з бюджету коштів на покриття збитків суб'єктів господарювання в тому разі, коли збитковість визначається певною фінансовою політикою держави в сфері ціноутворення (як правило, обмеження рівня цін).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]