Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать
  1. Роль бюджету в фінансуванні операційних витрат.

Фінансування екон-ки укр. Здійсн в 3х осн формах:

- капіталовклад,

- операц витрати

- кредити і дотації

Фінансування операційних витрат – виділення коштів спеціального фонду держ бюджету на покриття витрат на поточне утримання виробн інфраструктури. Особливість фін виробн інфраструктури – поєднання джерел фінансування.

= фін геологорозвідув робіт

під статті:

-пошук нових родовищ – виключно з держ бюджету, окрім дослідж Азовськ нафтового шельфу. Формування коштів за рахунок відрахувань з розробки наявних родовищ кор. Копалин у вигляді % від обсягів видобування, виду кор. Копалин, глибини залягання.

- розробка наявних родовищ – за рахунок самофінансув або відомч фін-ня.

= фін ліс, водн господарств – видатки передбачають оновлення пощ лісів та утрим водн рес-сів Укр.(закріпл берегів, буд.-во ГЕС, перешкодж ерозії). Джерела фінансування залежать від локалізації водойми\лісу, її значення(локальн\регіон\загальнодерж)

Формув коштів зд-ся за рахунок плати за лісовий квиток та плати за спец використ водн ресурсів.

= землевпорядкування – передбач захист земель від ерозій, осушення, зрошення. Фінансування за локалізацією та значенням Кошти формуються за рахунок відрахувань від земельного податку.

= заходи боротьби із шкідниками рослин та хворобами тварин, епідеміями. Залежно від масштабу (локальн, глобальн). Кошти формуються за рах под надходжень. (Резервн Фонд.)

= утримання насіннєвих станцій та племінних господарств.

Нові сорти, породи – виключно держбюджет (фінансування фундамент. науки). Вдосконалення існуючих – кошти господарств, замовників.

  1. Роль держбюджету в перерозподільних відносинах у суспільстві.

Держ бюджет Укр. - -центр ланка бюдж системи Укр..

Основне призначення бюджету – виконання держ функцій задля задоволення потреб людей та розвитку суспільства в цілому шляхом розподілу та перерозподілу ВВП за сферами і галузями економіки , адм-територ одиницями, верствами населення.

Ринкова економіка доповнюється держ регулюванням. Значну роль в цьому відіграє держ бюджет. Він – невідємна частка ринкових відносин і важливий інструмент реалізації державної політики.

Держ бюджет відображає грошові відносини між державою та фіз.\юр особами з приводу утворення централіз фонду грош коштів держави і його використання на розширене відтворення, підвищення рівня життя та задов інш суп потреб. Завдяки бюджету держава має можливості зосередити фін ресурси на важливих ділянках сок-ек розвитку.

Державний бюджет використовується для частвкового перерозподілу доходів із метою підтримання сприятливого соц становища у державі, для впливу на соц, ек, націон, регіон процеси. Бюджет використовується для міжгалузевого та територіального перерозподілу фін ресурсів з урахуванням рівня розвитку ек-ки та культури на всій території.

Провідна роль бюджету як в перерозподілі фін ресурсів зокрема так і нац баг-ва в цілому є об’єктивною. Адже саме за допомогою бюджету як інструменту регулювання ек проесів можна досягти того, що є недосяжним для ринкових механізмів.

Згідно зі світовим досвідом роль держави у розподільчих процесах має зростати, і державний бюджет є засобом реалізації цієї функції держави. Немає жодної іншої ланки перерозподільчих відносин яка могла б забезпечити розподіл і перерозподіл ВВП у всій його повноті, тобто між галузями матер вир-ва, вир і невир сферою, окремими ланками бюдж системи та окремими категоріями населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]