Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

42. Види бюджетів, їх призначення і характеристика

Згідно з історичним досвідом та міжнародною практикою виділяють 3 варіанти виокремлення видів бюджетів:

а) створення єдиного бюджету для всієї країни. Поз.риса – такий варіант дає можливість сконцентрувати всі ресурси в одному бюджеті й спрощує управління ним. Нег.риса – невілюється автономність місцевих органів влади, що в подальшому, викликає ризик їх скасування;

б) створення окремих регіон. бюджетів. Поз.риса – загальнодержавні видатки можуть фінансуватися за рахунок відрахувань на централізовані потреби. Нег.риса – такий варіант виклткає ризик втрати контролю за бюджетними коштами та вимагає посилення бюджетної дисципліни;

в) створення кількох рівнів бюджету на основі поєднання на кожному рівні централізованих і децентралізованих бюджетів. Такий варіант ураховує загальнодержавні й місцеві потреби та вважається загальноприйнятим у світі.

Це, у свою чергу, передбачає поділ бюджетів на:

  • центральні бюджети, до яких належить централізований бюджет країни (в Україні – Державний бюджет) і центральні бюджети федеративних утворень (в Україні – Республіканський бюджети АР Крим);

  • місцеві бюджети, які за рівнями адміністративно-територіального поділу поділяються на централізовані відповідно до певної адміністративної одиниці (обласні, районні, міські) та децентралізовані (міст, сіл, селищ і районів у містах – бюджети місцевого самоврядування).

43. Витрати на харчування в школах учнів пільгових категорій

44. Відомча і програмно-цільова класифікація видатків бюджету, їх призначення

Відомча класифікація видатків та кредитування бюджету містить перелік головних розпорядників бюджетних коштів для систематизації видатків та кредитування бюджету за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів.

Головні розпорядники бюджетних коштів поділяються:

а) за територіальним призначенням;

б) за напрямом фінансування.

На основі відомчої класифікації видатків та кредитування бюджету Державне казначейство України складає та веде єдиний реєстр розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів.

Головні розпорядники бюджетних коштів визначають мережу розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів з урахуванням вимог щодо формування єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів і одержувачів бюджетних коштів та даних такого реєстру.

Завданнями відомчої класифікації є оптимізація кількості головних розпорядників бюджетних коштів, поліпшення бюджетного планування за принципом відомчого підпорядкування та побудова чіткої, організаційно досконалої системи державного управління.

Програмна класифікація видатків та кредитування бюджету використовується у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі. Програмна класифікація видатків та кредитування державного бюджету (місцевого бюджету) формується Міністерством фінансів України (місцевим фінансовим органом) за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту закону про Державний бюджет України (проекту рішення про місцевий бюджет) у бюджетних запитах.

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету формується з урахуванням типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету, яка затверджується Міністерством фінансів України.

До застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі на рівні місцевих бюджетів використовується тимчасова класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів, яка затверджується Міністерством фінансів України.

Отже, програмна класифікація видатків бюджету застосовується для формування бюджету за програмно-цільовим методом на підставі бюджетних запитів головних розпорядників бюджетних коштів. Планування видатків із застосуванням програмно-цільового методу передбачає розробку, аналіз та добір програм на стадії стратегічного планування. Бюджетні програми являють собою систематизований перелік заходів, спрямованих на досягнення загальної мети та їх виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]