Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать

99. Податкові доходи бюджету.

За бюджетною класифікацією доходи згідно зі ст..9 Бюджетного кодексу поділяються на : податкові (залежно від джерела одержання податку ) ; неподаткові надходження бюджету ;доходи від операцій з капіталом ;офіційні трансферти.

Податкові надходження до бюджетів - доходи бюджету у вигляді податків на власність ,доходи, прибуток, на збільшення ринкової вартості , на міжнародну торгівлю та зовнішні операції ;внутрішніх податків на товари та послуги ; місцевих податків та зборів ;державного мита та інших податків

Загальнодержавні податки – податки , встановленні вищим органом законодавчої влади і обов»язкові для справляння навсій території держави

Місцеві податки і збори – обов»язкові платежі юридичних і фізичних осіб до місцевих бюджетів , встановлення і справляння яких регулююється місцевими органами влади.

За Податковим кодексом України від 1.01.2011 податки та збори класифікують

До загальнодержавних належать такі податки та збори(стаття 9)

податок на прибуток підприємств; податок на доходи фізичних осіб; податок на додану вартість; акцизний податок; збір за першу реєстрацію транспортного засобу; екологічний податок;рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України;рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні;плата за користування надрами; плата за землю; збір за користування радіочастотним ресурсом України; збір за спеціальне використання води; збір за спеціальне використання лісових ресурсів;фіксований сільськогосподарський податок; збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;мито; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками;збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності.

Місцеві податки та збори (Стаття 10.)До місцевих податків належать:податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;єдиний податок. До місцевих зборів належать:збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;збір за місця для паркування транспортних засобів;туристичний збір.

Згідно новому податковому кодексу відбулися такі зміни відносно податкових доходів бюджету:

Податок на прибуток підприємств з 25% => поетапно зниження до 20 %

Пдв З моменту введення в дію Податкового кодексу відбудеться поетапне зниження загальної ставки податку на додану вартість з сьогоднішніх 20% до 18%.

Місцеві податки та збори

Із переліку місцевих податків і зборів виключено „іподромні” збори, збір за видачу ордера на квартиру, збір за проведення конкурсного розпродажу і лотерей, податок з продажу.

Запропоновано запровадження нових місцевих зборів, таких як, будівельний, туристичний, збір за розміщення об’єктів грального бізнесу

100.Поняття бюджетного устрою і бюджетної системи, їхнє співвідношення.

Складовими бюджетного устрою є структура, принципи побудови та організація функціонування бюджетної системи. Бюджетний устрій ґрунтується на держ та територ устроях. Тому, у федеративній та унітарній державах бюджетна сис є різною. Так, у федеративній державі вона полягає в тому, що федерація на землі є незалежними і автоном у розв’язанні фін питань. До федеративної бюджетної системи входять 3 рівні бюджетів: федеративний бюджет, бюджет суб’єктів федерації та місцеві бюджети.

Бюджетний устрій України – це визначена правовими нормами побудова бюджетної сис України, розмежування доходів і видатків між ними, бюджетні повноваження органів законод та викон влади. Оскільки Україна є унітарною державою , в якій згідно з ст..7 Конституції визначається і гарантується місцеве самоврядування, бюджетні система країни є дворівневою і складається з Держ бюджету України та місцевих бюджетів.

Отже, бюджетний устрій являє собою організацію та принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної сис. У той час як бюджетна сис – це врегульована нормами права сукупність усіх видів бюджетів, які створюються в країні відповідно до їх бюджетного устрою й адміністративно-територ поділу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]