Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать
  1. Видатки Державного бюджету України на обслуговування державного боргу.

Державний борг – це загальна сума заборгованості держави, яка складається з усіх випущених і непогашених зобов’язань держави, включаючи боргові зобов’язання держави, що вступають у дію в результаті виданих гарантій за кредитами або зобов’язань за кредитами, що виникають на підставі законодавства або договору.

Базовим нормативним актом, який здійснює регулювання даної сфери, є Бюджетний кодекс України, в якому зафіксовано загальні принципи боргової політики, у тому числі обов’язковість зменшення державного боргу, якщо його обсяг дорівнюватиме 60 % ВВП (стаття 18 Бюджетного кодексу України).

Обслуговування державного боргу – здійснення платежів на виконання боргових зобов‘язань держави щодо сплати відсотків (дисконту), комісій та інших платежів, які передбачені умовами запозичення, крім сплати основної суми боргу, а також супутні платежі. Спроможність у повному обсязі обслуговувати та своєчасно погашати державний борг є одним з основних показників фінансової стабільності країни, що закріплює за державою імідж надійного позичальника та відкриває перед нею можливості до нових позик на більш вигідних умовах.

Основними джерелами погашення та обслуговування боргу можуть бути: кошти, отримані державою в процесі приватизації; державні запозичення; кошти державного бюджету; золотовалютні резерви.

На видатки з обслуговування державного боргу розписом асигнувань Державного бюджету України на 2010 р. передбачено 15 млрд 569,2 млн грн, фактично видатки склали 15 млрд 539 млн грн, (у т.ч. по внутрішньому - 10 млрд 884,1 млн грн, по зовнішньому - 4 млрд 654,9 млн грн), що на 30,2 млн грн менше та становить 99,8%. Про це повідомляє прес-служба Держказначейства.

На погашення державного боргу розписом фінансування Державного бюджету України на 2010 рік передбачено 26 859,8 млн.грн, фактично витрати склали 26 млрд 675,5 млн грн (у т.ч. по внутрішньому - 19 млрд 689,5 млн грн, по зовнішньому - 6 млрд 986 млн грн), що на 184,3 млн грн менше та становить 99,3%.

  1. Видатки Державного бюджету України на судові органи, прокуратуру і правоохоронну діяльність (? Не могу найти нормальную информацию).

Витрати на утримання судової влади провадяться за рахунок державного бюджету відповідно до правил кошторисно-бюджетного фінансування. Зокрема на бюджетному фінансуванні перебувають Конституційний Суд України, Верховний Суд України, апеляційні суди, Вищий господарський суд України, Вища рада юстиції. Водночас фінансування, що передбачається з державного бюджету в останні роки, не покриває мінімальних потреб судової влади, до того ж, запланованих показників не дотримуються. Обсяги видатків Державного бюджету України, необхідних для фінансування судів, визначаються на основі єдиних нормативів фінансового забезпечення судів загальної юрисдикції та розрахунків капітальних видатків для фінансування судів.

Фінансування органів судової влади в процесі виконання Державного бюджету України здійснюється у повному обсязі і не може бути скорочено.

З державного бюджету здійснюються видатки на правоохоронну діяльність, до складу яких відносять видатки на утримання: органів внутрішніх справ; внутрішніх військ МВС України; прокуратури; Служби безпеки України; Національного Бюро розслідування та інших правоохоронних органів. Обсяг видатків на утримання Прокуратури України, органів безпеки та органів внутрішніх справ визначається кошторисами витрат цих органів та штатними розкладами. Зведені кошториси розглядаються у Міністерстві фінансів України та включаються до проекту державного бюджету України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]