Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
991.23 Кб
Скачать
  1. Доходи бюджету від операцій з капіталом

Важливою складовою доходів бюджету є доходи від операцій з капіталом. Це надходження до бюджету, що мобілізуються неподат­ковим методом. До них належать три групи надходжень.

1.  Надходження від продажу основного капіталу. Вони включають надходження коштів від реалізації безгосподарного майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у власність держави, та скарбів і знахідок, включаючи валютні цінності і кошти, власники яких неві­домі, надходження коштів від Державного фонду дорогоцінних ме­талів і дорогоцінного каміння, а також надходження від відчуження майна, яке належить Автономній Республіці Крим, та майна, що зна­ходиться у комунальній власності.

2.  Надходження від реалізації державних запасів товарів. Вони включають надходження від реалізації державних запасів товарів, що містять надходження від реалізації матеріальних цінностей державно­го резерву, надходження від реалізації розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.

Надходження від продажу землі і нематеріальних активів. Про­даж земельних ділянок здійснюється відповідно до Земельного кодек­су України.

60. Економічна класифікація видатків бюджету, її призначення

Видатки бюджету класифікуються за економічною характеристикою операцій, що здійснюються при їх проведенні (економічна класифікація видатків бюджету).

Економічна класифікація видатків деталізує використання коштів за їх предметними ознаками (заробітна плата, нарахування, усі види господарської діяльності, трансферти та інші категорії). Такий розподів дає можливість виділити захищені статті бюджету.

За економічною класифікацією видатки поділяються на поточні і капітальні.

61 Житлові субсидії і порядок їх розрахунку.

Одним із видів державної соціальної допомоги є надання гро¬мадянам щомісячної адресної безготівкової грошової субсидії для відшкодування витрат на плату за користування житлом або його утримання та комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Житлова субсидія є безповоротною, її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Згідно з чинним законодавством житлові субсидії видаютьсі за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо (у межах норм споживання) і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового процента платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлю¬ються, виходячи з 21 кв. м на кожного прописаного у жилому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. м на всіх прописаних, для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Розрахунок субсидій за встановленими процентами сукупного доходу провадиться лише у разі звернення громадян за їх при¬значенням або у разі підтвердження громадянами права на отри¬мання субсидії на новий термін.

Розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг у ме¬жах норм споживання і розмір субсидій визначаються окремо за кожний вид послуг пропорційно до його частки у загальній сумі вартості цих послуг. У разі якщо протягом терміну призначення субсидії фактична плата за окремий вид послуг змінюється, пере¬рахунок розміру витрат та розміру субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у межах норм споживання здійснюється лише за цим окремим видом послуг.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — річного сукупного доходу сім'ї. Розмір се¬редньомісячного сукупного доходу для призначення субсидії об¬числюється, виходячи з даних про доходи всіх членів сім'ї за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за житловою субсидією. Розмір річного сукупного доходу визнача¬ється множенням визначеного середньомісячного сукупного доходу на 12.

До сукупного доходу включаються: нарахована заробітна пла¬та, у тому числі за роботу понаднорму, у святкові й вихідні дні та за сумісництвом; процентні надбавки і щорічна винагород та ін. У разі відсутності доходів за будь-який місяць протягом пері¬оду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід менший за неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у роз¬рахунок житлової субсидії за кожний такий місяць включається місячний дохід, що дорівнює одному неоподатковуваному міні¬муму доходів громадян.

Законодавством передбачено такі терміни надання житлових субсидій:

• субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-ко- і мунальних послуг — призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що споживається на індивідуальне опалення, -на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням;

• субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідко-, го пічного побутового палива — призначається один раз на кален¬дарний рік за особистим зверненням громадян;

• субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідко-го пічного побутового палива і відшкодування витрат на оплату і житлово-комунальних послуг - - надається на календарний рік (при цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послуг роз¬раховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточ¬ного року).

Кожний вид житлових субсидій передбачає свій, відмінний від інших, алгоритм розрахунку1.

Розмір призначеної субсидії не може перевищувати розмір житлово-комунальних платежів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]