Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

15. Класифікація міжнародних фінансових організацій.

Міжнародні фінансові організації, засновниками (учасниками) яких є держави, тобто міждержавні фінансові організації, можна класифікувати за двома ознаками:

1) залежно від кола держав що є їх засновниками (учасниками),

2) відповідно до сфер (напрямків) їх діяльності.

Залежно від кола держав, що стали засновниками (учасниками) міжнародні фінансові організації, вони поділяються на (а) такі, що належать до системи Організації Об’єднаних Націй, ООН (United Nations, UN), тобто загальносвітові, та (б) регіональні.

До членів організації системи ООН належать:

- Міжнародний Валютний Фонд

- організації, що входять у Групу Світового Банку, а саме:

  • Міжнародний Банк Реконструкції та Розвитку,

  • Міжнародна Асоціація Розвитку,

  • та три члени Світового Банку: Міжнародна Фінансова, Багатостороннє Агентство Гарантування Інвестицій і Міжнародний Центр з Урегулювання Інвестиційних Спорів.

Регіональні МФО можна поділити на такі, що представлені в (а) регіоні Європи, (б) Азії, Африки, Австралії та Океанії і (в) Америки.

До МФО в регіоні Європи належать: Європейський Банк Реконструкції та Розвитку; Європейський Інвестиційний Банк; Північний Інвестиційний Банк; Чорноморський Банк Торгівлі та Розвитку.

До МФО в регіоні що охоплює Африку, Азію, Австралію та Океанію, належать: Азіатський Банк Розвитку; Арабська Нафтова Інвестиційна Корпорація, Арабська Інвестиційна Компанія, Міжарабська Корпорація Гарантування Інвестицій, Ісламський Банк Розвитку; Арабський Валютний Фонд; Африканський Банк Розвитку; Банк Розвитку Держав Центральної Африки; Західноафриканський Банк Розвитку;

І нарешті до МФО, що діють в регіоні Америки належать: Міжамериканський Банк Розвитку; Міжамериканська Інвестиційна Корпорація; Карибський Банк Розвитку; Карибська Інвестиційна Корпорація; Центральноамериканський Банк Економічної Інтеграції; Андська Корпорація Розвитку; Латино-американський Резервний Фонд.

14. Роль міжнародних фінансових організацій у сучасному інформаційному обміні.

В умовах посилення конкурентної боротьби на світових ринках товарів і послуг своєчасне та всебічне інформування суб’єктів економічних відносин виводить інформаційне забезпечення на одне з перших місць в системі заходів, направлених на розвиток зовнішньоекономічної діяльності.

Сьогодні у світі працює багато МФО, важливе місце в діяльності яких посідає інформаційна підтримка економ суб’єктів різних країн з питань розвитку ЗЕД.

Інформаційна допомога стала найважливішим напрямком діяльності міжнародних організацій, завдяки яким, а також інформаційним структурам, що функціонують в країнах, у світі сформована багаторівнева інформаційна мережа (на міжнародному, національному рівнях та на рівні суб’єктів економічної діяльності), мета якої – забезпечення світової економіки інформаційними ресурсами та продуктами, перш за все, аналітичного характеру; забезпечення полегшеного доступу окремим країнам та економічним агентам до сучасних світових досягнень, знань та інформації, залучення їх до активної участі у світових торгівельних, фінансових та інвестиційних процесах.

До основних напрямків міжнародної допомоги, спрямованої на покращення рівня інформаційного забезпечення і підвищення конкурентоспроможності учасників ЗЕД, можна віднести:

- створення необхідного законодавчого поля та проведення політики сприяння гармонійному розвитку міжнародної торгівлі;

- розвиток фінансової сфери та покращення міжнародної економічної активності;

- формування сучасної світової інфраструктури та допомога у розвитку національних інфраструктур;

- забезпечення вільного доступу всім країнам до використання світових інформаційно-інтелектуальних ресурсів.

На базі інформаційної мережі в рамках світового господарства в цілому та в його найбільш розвинених регіональних та національних сегментах сформована і успішно функціонує багаторівнева, багатоканальна інформаційна система, робота якої технологічно забезпечується сучасними досягненнями в галузі інформатизації. Завдяки регулюючої ролі та функціям МФО, які з кожним роком розширюються, система інформаційного забезпечення все більше набуває глобального характеру, стає основним фігурантом у розвитку не тільки глобального інформаційного, а й ділового середовища.

Напр., інформаційна роль МВФ тісно пов'язана з наданням рекомендацій у галузі валютно-економічної політики для кожної з країн, з якими здійснюється співробітництво. Практично всі країни-члени мають можливість користуватися тим величезним обсягом даних, які має Фонд, але найефективніший спосіб використання цієї інформації — через отримання рекомендацій Фонду з тих чи інших економічних проблем конкретної країни у їх зв'язку з проблемами і перспективами розвитку інших країн та усієї світової економіки. В цьому, мабуть, головна причина заінтересованості приватних фінансово-кредитних установ, урядів та міжурядових організацій у співробітництві з Фондом.

Також МФК надає країнам-членам технічну до­помогу. В 1986 р. вона заснувала Консультативну службу з іноземних інвестицій для надання допомоги урядам країн, що розвиваються, щодо ефективного використання інвестицій. Сфера консультування - капітали, технологія, менеджмент. Видається регулярний довідник "База даних" по нових ринках.

МФК передає спеціалізовані знання, що накопичені нею у ході роботи в інших країнах світу, що допомагає її клієнтам підвищити їх конкурентноздатність, удосконалювати їх практику господарювання

Подібну інформаційну та технічну допомогу надають й інші МФО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]