Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

122. Джерела фінансування діяльності та проектів міжнародних фінансових організацій.

Формування ресурсів МВФ. Структура ресурсів фонду складається з двох блоків:

  • внесок кожної країни в уставний капітал МВФ відповідно з її квотою;

  • позичені кошти: кредитні лінії від урядів і центральних банків його членів.

Квоти. Внесок кожної країни в капітал Фонду здійснюється на 25% в іноземній твердій валюті (раніше - зо­лотом), а решта - в національній! валюті. Розміри квот уста­новлюються на підставі частки ваги країни в світовій економіці. При цьому враховується: розмір ВВП країни; пересічномісячні резерви; пересічнорічні поточні платежі й над­ходження. У зв'язку з цим квоти серед членів розподіляються нерівномірно. На США припадає 17,4% загальної суми квот, Японію - 6,2, Німеччину - 6,1, на Велику Британію й Францію - по 5,1%. Частка 25 розвинутих країн становить 62,8%. Частка України - 0,6%.

Власні запозичення Фонду Загальна величина запозичених коштів не повинна перевищувати 60% загального обсягу квот.

Паралельно з емісією власної валюти МВФ намагався вирішувати проблему ліквідності також за рахунок запозичень на ринках капіталу.

В жовтні 1962 р. була відкрита кредитна лінія під назвою Генеральна угода про позики. У рамках цього кредитного механізму 10 найбагатших членів Фонду і Швейцарія надали в розпорядження МВФ додаткові кошти в розмірі 7,1 млрд. дол. (згодом ця сума зросла до 19 млрд. дол.). Найбільші внески зробили США — 25 %, Німеччина — 14 % та Японія — 12,5 %; по 10 % внесли Франція і Велика Британія. Нині розмір цієї кредитної лінії оцінюється в 18,5 млрд. СПЗ (приблизно 24 млрд. дол.).

Залучення додаткових кредитів дає Фонду можливість економити акціонерний капітал, що є обмеженим ресурсом. Підсумовуючи аналіз кредитних можливостей, вкажемо, що на початок XXI ст. ресурси МВФ сягають майже 283 млрд. СПЗ, не рахуючи вартості 103,4 млн. тройських унцій золота.

Формування ресурсів МБРР. Джерелами їх формування є ус­тавний капітал, що складається підпискою країн-членів; пози­кові кошти; платежі в рахунок погашення боргу.

Уставний капітал банку формується нетрадиційно. Уряди країн-членів купують акції, але сплачують лише невелику частину їх вартості (6%). Решта капіталу є "недоторканою" і може бути. затребувана банком лише в разі відсутності в нього ресурсів для термінового погашення своїх зобов'язань. Поки що таких випадків не траплялося. Цей гарантійний капітал не можна використовувати для надання кредитів.

Підписка країн-членів на акції банку здійснюється у відповідності з їх економічною потужністю. Квота України становить 0,8% капіталу банку, США - 17, Японії - 6,24. Росії, Канади, Саудівської Аравії, Індії та Італії - по 2,99%.

Зовнішні джерела фінансування. МБРР є значним пози­чальником на світовому фінансовому ринку. Він випускає облігації під 7% щорічних, що дуже вигідно приватним інвес­торам. За рахунок емісії облігацій МБРР формує 94% своїх ресурсів.

Джерелами фінансування МФК є: внески країн-членів в устав­ний капітал; кредити від МБРР; відрахування від прибутків; кошти від повернення кредитів; кошти, залучені на зовнішніх ринках.

Формування ресурсів ЄБРР. При утворенні ЄБРР його капітал формувався шляхом випуску акцій на суму 10 млрд екю. На кінець 2006 р. кількість акцій становила 1,9 млн. на загальну суму понад 19 млрд. євро. Квоти в уставному капіталі роз­діляються таким чином (в %):

країни - члени ЄС, ЄІБ і власне ЄС - 51

країни ЦСЄ - 13

решта європейських країн - 12

неєвропейські країни - 24

Фінансові ресурси Банку формуються також за рахунок по­зичкових коштів, коштів, одержаних в погашення позик, за ра­хунок виручки від реалізації інвестицій в акціонерний капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]