Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

95. Позики Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc) за рахунок власних коштів (позики категорії «а»), їх сутність.

IFC надає позики з фіксованою та змінною ставками за рахунок власних коштів. Такі позики звуться «позиками категорії А». Обсяг таких позик одному Клієнту (Спонсору) може сягати від 1 млн. до 100 млн. доларів США.IFC надає позики лише у разі, якщо очікується, що їх погашення здійснюватиметься саме за рахунок доходів цього ж конкретного проекту. Більшість таких позик надається у високо конвертованих валютах, але можливе надання коштів і в місцевій валюті. Терміни погашення позик категорії А від 7 до 12 років. Пільгові (граційні) періоди та графіки погашення визначаються у кожному окремому випадку з урахуванням потреб позичальника в грошових потоках. IFC може надавати позики і на триваліший термін (до 20 років), або ж збільшувати тривалість пільгових періодів.

IFC діє на комерційній основі. Вона інвестує кошти виключно у комерційні проекти та бере за це відсотки що дорівнюють ставці LIBOR, збільшеній на певний спред (spread). IFC фінансує нові компанії, також виділяє кошти для розширення діючих проектів. Вона надає позикові кошти банкам, лізинговим компаніям та іншим фінансовим установам (фінансовим посередникам) шляхом відкриття для них кредитних лінії з метою подальшого кредитування підприємств і проектів реального сектора економіки. При цьому у багатьох випадках умовами кредитних угод закріплюється вимога, що кредитування призначено саме для малих і середніх підприємств, або підприємств конкретних галузей. IFC на пряму не кредитує малий та середній бізнес, або приватних підприємців, але фінансові посередники (наприклад, банки), що є клієнтами IFC, надають кредити цим позичальникам за рахунок коштів, що отримані від IFC.

З метою диверсифікації ризиків та забезпечення участі інших приватних інвесторів у фінансуванні проектів, IFC слідує наступній політиці:

  • При фінансуванні нових проектів обсяг позик IFC (позик категорії А), не повинні перевищувати 25% загальної вартості проекту. У виняткових випадках, за невеликими за обсягом проектами, ця частка може бути збільшена до 35%.

  • За проектами, пов'язаними з розширенням вже існуючого бізнесу IFC може фінансувати до 50% загальної вартості проекту. сам, за умови, що капіталовкладення IFC складатимуть не більше 25% сумарного об'єму капіталізації компанії, що здійснює даний проект.

96. Синдиковані позики Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc) (позики категорії «в), їх сутність.

Мобілізація ресурсів інших інвесторів і кредиторів – є однією з функцій IFC. Корпорація активно веде пошук партнерів для синдикатів, тобто спільної участі у проектах і мобілізує додаткові фінансові ресурси, залучаючи їх на ринки країн що розвиваються та країн з перехідною економікою.

Програма синдикованих позик IFC допомагає збільшити обсяги приватного капіталу, що залучається на ринки що формуються та сприяє налагодженню ділових зв’язків Клієнтів (Спонсорів) IFC з банківською спільнотою.

Комерційні банки (банки розвитку), беручи участь у синдикованих позиках, надають свої власні кошти і приймають на себе комерційний ризик, хоча основним (офіційним) кредитором виступає IFC. Такі кредити надають цим комерційним банкам ряд переваг, оскільки в країнах Спонсора, де існують певні переваги для позик IFC (як міждержавної дипломатичної організації), їм надається той же режим, що і позикам IFC; зокрема:

1) податковий імунітет,

2) привілейований доступ до іноземної валюти,

3) позики, що одержані від IFC, не включаються в загальну схему реструктуризації зовнішнього боргу якої б то не було країни,

4) органи, що здійснюють банківський нагляд в країнах-реципієнтах, нерідко звільняють банки, що беруть участь синдикованих позиках категорії В, від зобов'язання дотримання вимог щодо банківських резервів.

5) IFC має статус кредитора з переважним (першочерговим) правом вимагати погашення кредитів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]