Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать
  1. Предмет дисципліни «Міжнародні фінансові організації». Мета та задачі цієї дисципліни.

  2. Фінансово-економічні відносини України та міжнародних фінансових організацій: сутність відносин та учасники цих відносин.

  3. Соціально-економічна сутність діяльності міжнародних фінансових організацій. Їх функції.

  4. Роль міжнародних фінансових організацій в інтеграційних та глобалізаційних процесах сучасності.

  5. Роль міжнародних фінансових організацій у вирішенні проблем світової фінансово-економічної кризи.

  6. Роль міжнародних фінансових організацій у формуванні та розвитку світового/міжнародного ринку капіталів.

  7. Роль міжнародних фінансових організацій у розвитку фінансових ринків країн що розвиваються та країн з перехідною економікою («молодих» фінансових ринків).

  8. Роль міжнародних фінансових організацій у розвитку ринків фінансових послуг країн що розвиваються та країн з перехідною економікою.

  9. Роль міжнародних фінансових організацій у залученні іноземних інвестицій в країни що розвиваються та країни з перехідною економікою.

  10. Роль міжнародних фінансових організацій у розвитку малого та середнього бізнесу в країнах що розвиваються та країнах з перехідною економікою.

  11. Роль міжнародних фінансових організацій у формуванні та розвитку національних економік країн що розвиваються та країн з перехідною економікою.

  12. Роль міжнародних фінансових організацій у формуванні та розвитку культури корпоративного управління підприємствами в країнах що розвиваються та країнах з перехідною економікою.

  13. Роль міжнародних фінансових організацій у вивозі капіталу на сучасному етапі.

  14. Роль міжнародних фінансових організацій у сучасному інформаційному обміні.

  15. Класифікація міжнародних фінансових організацій.

  16. Зовнішня заборгованість країн світу. Класифікація та структура зовнішньої заборгованості країн на сучасному етапі за методикою Світового Банку.

  17. Тенденції зовнішньої заборгованості країн світу упродовж останнього десятиріччя. Заборгованість країн перед міжнародними фінансовими організаціями.

  18. Тенденції зовнішньої заборгованості країн із середнім рівнем доходів на душу населення упродовж останнього десятиріччя. Заборгованість цієї групи країн перед міжнародними фінансовими організаціями.

  19. Тенденції зовнішньої заборгованості країн із низьким рівнем доходів на душу населення упродовж останнього десятиріччя. Заборгованість цієї групи країн перед міжнародними фінансовими організаціями.

  20. Тенденції зовнішньої заборгованості України на сучасному етапі. Заборгованість України перед міжнародними фінансовими організаціями.

  21. Показники оцінки стану зовнішньої заборгованості країн. Оцінка стану зовнішньої заборгованості України.

  22. Класифікація країн-боржників за методикою Світового Банку. Механізми управління зовнішнім боргом у межах Стратегій Світового Банку.

  23. Правові основи фінансових відносин України з міжнародними фінансовими організаціями.

  24. Міжнародні правові засади відносин України з міжнародними фінансовими організаціями: складові міжнародного права, принципи міжнародного права.

  25. Двосторонні та багатосторонні договори міжнародних фінансових організацій, їх особливості.

  26. Нормативні документи міжнародних фінансових організацій як джерело міжнародного та національного фінансового права.

  27. Повноваження окремих державних та урядових органів України у відносинах з міжнародними фінансовими організаціями.

  28. Основні результати співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями на сучасному етапі (Постанова КМУ «Стратегії співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями на 2006-2008 роки», від 20 червня 2006 р., № 844).

  29. Напрями та завдання співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями (Постанова КМУ «Стратегії співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями на 2006-2008 роки», від 20 червня 2006 р., № 844).

  30. Перспективи співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями (Постанова КМУ «Стратегії співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями на 2006-2008 роки», від 20 червня 2006 р., № 844).

  31. Напрямки державної політики України у сфері підвищення ефективності співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями (Постанови КМУ «Стратегії співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями на 2006-2008 роки», від 20 червня 2006 р., № 844).

  32. Порядок ініціювання інвестицій проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні (Постанова КМУ "Про порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями", від 26 листопада 2008 р. № 1027).

  33. Порядок ініціювання системних проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні (Постанова КМУ "Про порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями", від 26 листопада 2008 р. № 1027).

  34. Порядок підготовки інвестиційних проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні (Постанова КМУ "Про порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями", від 26 листопада 2008 р. № 1027).

  35. Порядок підготовки системних проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні (Постанова КМУ "Про порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями", від 26 листопада 2008 р. № 1027

  36. Порядок реалізації проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні (Постанова КМУ "Про порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями", від 26 листопада 2008 р. № 1027).

  37. Порядок моніторингу проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні (Постанова КМУ "Про порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями", від 26 листопада 2008 р. № 1027).

  38. Порядок залучення міжнародної технічної допомоги в Україні (Постанова КМУ "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги", від 15 лютого 2002 р. № 153).

  39. Порядок державної реєстрації проектів (програм) міжнародної технічної допомоги в Україні (Постанова КМУ "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги", від 15 лютого 2002 р. № 153).

  40. Порядок використання міжнародної технічної допомоги в Україні (Постанова КМУ "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги", від 15 лютого 2002 р. № 153).

  41. Порядок моніторингу міжнародної технічної допомоги в Україні (Постанова КМУ "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги", від 15 лютого 2002 р. № 153).

  42. Порядок залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги в Україні (за матеріалами Постанови КМУ "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги", від 15 лютого 2002 р. № 153.

  43. Системні проекти міжнародних фінансових організацій в Україні. Їх сутність та роль у формуванні Державного бюджету України. Роль Міністерства фінансів України та Міністерства економіки України у роботі з коштами системних проектів міжнародних фінансових організацій.

  44. Інвестиційні проекти міжнародних фінансових організацій. Їх сутність. Особливості їх затвердження державними та урядовими органами в Україні.

  45. Робочі органи, що створюються для координації та контролю за підготовкою і реалізацією проектів співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.

  46. Система фінансових відносин України з міжнародними фінансовими організаціями.

  47. Джерела формування фінансових ресурсів міжнародних фінансових організацій. Їх діяльність на міжнародних фінансових ринках.

  48. Чинники діяльності міжнародних організацій, що є запорукою отримання ними найвищих кредитних рейтингів.

  49. Фінансові результати співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.

  50. Проблеми співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями та шляхи їх вирішення.

  51. Шляхи підвищення ефективності співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.

  52. Соціально-економічна сутність діяльності Міжнародного Валютного Фонду (IMF). Особливості діяльності IMF у порівнянні з іншими міжнародними фінансовими організаціями.

  53. Мета створення Міжнародного Валютного Фонду (IMF), та основні завдання його діяльності.

  54. Права та обов’язки країн-членів Міжнародного Валютного Фонду (IMF).

  55. Підписний (статутний) капітал Міжнародного Валютного Фонду (IMF). Порядок його сплати.

  56. Особливості видачі та погашення кредитів Міжнародного Валютного Фонду (IMF).

  57. Організаційні засади функціонування Міжнародного Валютного Фонду (IMF). Права та обов’язки органів його управління.

  58. Порядок формування фінансових ресурсів Міжнародного Валютного Фонду (IMF).

  59. Звичайні ресурси Міжнародного Валютного Фонду (IMF). Їх склад та структура.

  60. Фінансові продукти та послуги Міжнародного Валютного Фонду (IMF).

  61. Особливості позик Міжнародного Валютного Фонду (IMF) на умовах «стенд-бай» (Stand-by).

  62. Умови, на яких Міжнародний Валютний Фонд (IMF) надає кредити. Сутність «обумовлених»/ зв’язаних кредитів.

  63. Роль Міжнародного Валютного Фонду (IMF) у розвитку світової валютної системи у період до 1973 року.

  64. Роль Міжнародного Валютного Фонду (IMF) у розвитку світової валютної системи у період після 1978 року.

  65. Роль SDR (Спеціальних Прав Запозичення) у поліпшенні міжнародної ліквідності країн-учасниць Міжнародного Валютного Фонду (IMF).

  66. Порядок розрахунку курсу SDR (Спеціальних Прав Запозичення).

  67. Порядок розрахунку відсотків по SDR (Спеціальних Прав Запозичення).

  68. Фінансові взаємовідносини України та Міжнародного Валютного Фонду (IMF). Квота України у статутному капіталі Міжнародного Валютного Фонду (IMF).

  69. Група Світового Банку: організації-учасниці та соціально-економічна сутність діяльності Групи.

  70. Світловий Банк: організації-учасниці та соціально-економічна сутність діяльності Світового Банку.

  71. Соціально-економічна сутність діяльності Міжнародного банку Реконструкції та Розвитку (IBRD). Мета його створення та основні завдання діяльності.

  72. Організаційні засади функціонування Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD). Права та обов’язки органів його управління.

  73. Стратегії допомоги Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD) країнам-членам. Мета та завдання розробки Стратегій допомоги IBRD.

  74. Стратегія допомоги Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD) Україні на період 2008-2011 років. Мета та завдання цієї Стратегії.

  75. Порядок управління проектами Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD).

  76. Порядок підготовки та ідентифікації проектів з надання допомоги країнам-членам Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD).

  77. Порядок оцінки проектів з надання допомоги країнам-членам Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD). Звіт щодо оцінки проекту, його складові.

  78. Порядок підготовки до переговорів та затвердження проектів з надання допомоги країнам-членам Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD).

  79. Порядок впровадження проектів допомоги Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD) країнами-реципієнтами та здійснення контролю за ходом реалізації цих проектів.

  80. Процедури закупівель товарів, робіт та послуг відповідно вимог Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD).

  81. Види фінансових продуктів та послуг Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD) країнам-членам.

  82. Класифікація та особливості кредитів, що пропонуються країнам членам Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD).

  83. Сутність та види інвестиційного кредитування Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD).

  84. Сутність та види кредитування структурних перебудов в країнах-членах Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD).

  85. Види гарантій, що пропонуються Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD) країнам-членам. Їх особливості.

  86. Умови кредитування Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD): валюта кредитування, ціна, комісійні та терміни кредитів.

  87. Умови видачі та погашення кредитів Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (IBRD) в залежності від категорії країни-реципієнта.

  88. Діяльність Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD) в Україні. Обсяг та структура кредитного портфелю в Україні.

  89. Соціально-економічна сутність діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC). Мета та завдання її діяльності.

  90. Принципи діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC). Пріоритети її діяльності на сучасному етапі.

  91. Напрямки стратегії діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) в Україні.

  92. Напрямки стратегії діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) в умовах глобальної фінансово-економічної кризи.

  93. Організаційні засади діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC). Повноваження органів її управління.

  94. Види фінансових продуктів та послуг Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC).

  95. Позики Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) за рахунок власних коштів (позики категорії «А»), їх сутність.

  96. Синдиковані позики Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) (позики категорії «В), їх сутність.

  97. Пайове фінансування з боку Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC), його сутність.

  98. Квазі-пайове фінансування з боку Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) (позики категорії «С»), його сутність.

  99. Основні критерії, яким мають відповідати проекти для їх фінансування Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC).

  100. Етапи циклу фінансування проектів Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC).

  101. Індекси Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) для цінних паперів ринків країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою (ринки, що формуються). Види індексів, їх сутність.

  102. Технічна допомога Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) країнам-членам. Її сутність та напрямки.

  103. Діяльність Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) в Україні. Структура її інвестиційного проекту в Україні.

  104. Соціально-економічна сутність діяльності Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD). Мета та завдання його діяльності.

  105. Організаційна структура діяльності Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD).

  106. Класифікація фінансових ресурсів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD).

  107. Звичайні основні ресурси Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD). Порядок формування його статутного капіталу. Частка України у статному капіталі EBRD.

  108. Фінансові продукти та послуги Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD).

  109. Діяльність Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD) в Україні. Обсяг та структура його фінансового портфелю в Україні.

  110. Складові проектного циклу згідно умов фінансування Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (EBRD).

  111. Роль міжнародних фінансових організацій у формуванні доходів та видатків Державного бюджету України.

  112. Роль міжнародних фінансових організацій у економічному розвитку України.

  113. Фіксовані та плаваючі ставки по кредитах Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (IBRD). Їх особливості.

  114. Історична зміна пріоритетів діяльності міжнародних фінансових організацій упродовж останніх 60 років. Назвіть та окресліть їх історичні межі.

  115. Розвиток міжнародних фінансових організацій: проблеми та перспективи.

  116. Сучасна політика України щодо взаємовідносин з міжнародними фінансовими організаціями.

  117. Роль міжнародних фінансових організацій у розвитку міжнародних фінансів.

  118. Джерела формування та напрямки використання фінансових ресурсів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD).

  119. Вплив діяльності міжнародних фінансових організацій на національні фінанси. Наведіть приклади та обґрунтуйте свою відповідь.

  120. Координація діяльності міжнародних фінансових організацій в Україні: необхідність, напрямки, відповідальні за координацію державні органи України.

  121. Членство України у міжнародних фінансових організаціях: назвіть ці організації; перспективи участі України у міжнародних фінансових організаціях.

  122. Джерела фінансування діяльності та проектів міжнародних фінансових організацій.

  123. Фінансові взаємовідносини України з міжнародними фінансовими організаціями на сучасному етапі: перспективи та проблеми.

  124. Принципи кредитної та інвестиційної діяльності Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD).

  125. Фінансові взаємовідносин України з міжнародними фінансовими організаціями: економічні та правові засади.

  126. Кодекс поведінки країн-членів Міжнародного Валютного Фонду (IMF): права та обов’язки країн-членів.

  127. Роль міжнародних фінансових організацій в умовах подолання сучасної фінансово-економічної кризи.

  128. Управління зовнішньою заборгованістю. Показники управління зовнішньою заборгованістю в Україні.

  129. Оцінка платоспроможності України н6а сучасному етапі. Показники платоспроможності України, їх характеристика.

  130. Принципам інвестиційної діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC)..

  131. Механізм фінансування міжнародними фінансовими організаціями малого та середнього бізнесу через фінансових посередників.

  132. Історія створення та розвитку Групи Світового банку. Особливості діяльності його членів.

  133. Правові засади фінансових відносин України з міжнародними фінансовими організаціями.

  134. Квоти країн-учасниць у капіталі Міжнародного Валютного Фонду (IMF): механізм розрахунку та сплати квот.

  135. Квоти країни-учасниці у капіталі Міжнародного Валютного Фонду (IMF): роль квот у кредитній політиці фонду; квота України.

  136. Фінансові продукти та послуги Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) з управління ризиками.

1. Предмет дисципліни «Міжнародні фінансові організації». Мета та задачі цієї дисципліни

Предмет – є сукупність фінансових взаємовідносин мфо, учасниками яких є держава, до них входять:

1) фінансові відносини при формуванні власного капіталу МФО;

2) фін відносини МФО, що виникають у ході їхньої діяльності на фінансових ринках;

3) фін відносини, що складаються при наданні позик МФО;

4) фін відносини у ході інвестування коштів МФО у власний капітал під-тва;

5) фін відносини у ході надання міжнародними орг-ціями гарантій за позиками, які надходять державам-членам та їх суб’єктами господ-ня від третіх осіб;

6) фін відносини у ході надання грантів МФО;

7) фін заохочення діяльності МФО в економіках держави-члена.

Мета дисципліни- дослідження та підготовка фахівців в галузі міжнародних фін відносин, а саме в їх частині, що пов’язана з взаємовідносинами карїн-членів з МФО.

Завдання дисципліни полягає у вивченні:

1) діяльності МФО на фін ринках при залученні ними фін ресурсів;

2) особливостей функціонування окремих МФО;

3) ролі МФО у процесі міжнародного руху капіталу, функціонуванні міжн фін ринків, формування сучасної міжн валютної системи та регулювання платіжних балансів;

4) фін продуктів, що пропонуються МФО державам-учасницям та їх під-твам;

5) економіко-правових основ взаємовідносин Укр з МФО.

2. Фінансово-економічні відносини України та мфо: сутність відносин та учасники цих відносин

Україна (як і б.-я. ін. країна-член МФО) у взаємовідносинах з МФО створює цілу систему фін відносин та може виступати:

з 1-єї строни в особі держ установ, урядових установ та юр осіб з ін сторони це МФО, що представлені МВФ,МБРР, МФК, МАР, БАГІ, ЄБРР, ЧБСР. У 2000 році Укр приєдналася до Міднар центру врегулюв інвестиційних спорів.

Крім того існує чимало МФО членом яких не є Україна, але має з ними рамкові угоди. А саме з Європейським інвестиційним банком та Півн інвестиційним банком. Наприкінці 2009 року Укр підписала угоду з Півн економічною фін корпорацією щодо реалізації проектів з енергоефективності.

3. Соціально-економічна сутність діяльності мфо. Їх функції

МФО створюються на базі багатосторонніх угод між державами. Їхня мета — сприяти розвитку зовнішньої торгівлі і міжнародного та регіонального валютно-фінансового співробітництва, підтримання рівноваги платіжних балансів країн, що входять до них, регулювання курсів їх валют, надання кредитів цим країнам та гарантування приватних позик за кордоном.

Головним завданням є сприяння сталому економічному зростанню, яке приводить до скорочення бідності в країнах, що розвиваються, наданням допомоги у зростанні виробництва через довгострокове фінансування проектів і програм розвитку.

Однією з цілей є заохочення інвестування країн-членів в інші країни, особливо в такі, що розвиваються. Проте соціально-політична нестабільність в деяких регіонах робить інвестування там ризикованим. сприяння стабільному економічному зростанню країн-членів, допомога в реконструкції господарства країн, що розвиваються, заохочення розвитку приватного сектора, заохочення іноземного інвестування. Найбільш пріоритетними завданнями є забезпечення стійкого соціального розвитку. Також надає допомогу країнам у зміцненні й підтримці основних умов, які необхідні для залучення приватних інвестицій і підтримки їх на належному рівні. Основні функції МФО спрямовані безпосередньо або опосередковано на розвиток мережі інфраструктурних об'єктів світової економіки в цілому та окремих регіонів зокрема, що забезпечує ефективне функціонування наднаціонального виробництва.

Отже, серед завдань, тобто функцій МФО, у яких зацікавлене все людство, такі:

  • фінансування розвитку країн, що належать до країн з низьким та середнім рівнем доходів на душу населення, у тому числі сприяння (а) подоланню проблеми бідності, (б) впровадженню політики енергозбереження, (в) вирішенню екологічних проблем, (г) забезпеченню зайнятості населення тощо;

  • оцінка та прогнозування тенденцій соціального та економічного розвитку держава-учасниць;

  • сприяння розв'язанню кризи зовнішньої заборгованості держав з метою їх подальшого розвитку;

  • надання технічної допомоги державам-учасницям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]