Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

109. Діяльність Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ebrd) в Україні. Обсяг та структура його фінансового портфелю в Україні.

13 серпня 1992 року Україна набула статусу країни-члена ЄБРР. У 1993р. відкрилось Постійне представництво ЄБРР в Києві.

Ключовим інструментом організації співпраці між Україною та ЄБРР є Стратегія ЄБРР в Україні, прийнята 18 вересня 2007 року Радою Директорів ЄБРР. Стратегія покликана допомогти Україні у вирішення основних проблем перехідного періоду: диверсифікація виробничої бази,покращення конкурентоспроможності країни, розвиток місцевих ринків капіталу, продовження реформи енергетичного сектору та поліпшення корпоративного управління та прозорості.

Станом на початок 2010 року Україна займала 3 місце серед позичальників фінансових ресурсів ЄБРР (після Російської Федерації та Польщі), що складає близько 9% від усіх підписаних зобов’язань Банку. Станом на початок 2010 року ЄБРР виділено понад 4,8 млрд. євро на реалізацію 194 проектів у приватному та державному секторах економіки України.

Структура портфелю фінансування EBRD в Україні за обсягами фінансування є наступною:47 % - корпоративний сектор (агробізнес, переробна промисловість, операції з нерухомістю, туризм, телекомунікації);22 % - галузі інфраструктури (муніципальна інфраструктура, природоохоронна інфраструктура, транспорт);21 % - фінансовий сектор (банківські та небанківські фінансові інституції, фінансування експортно-імпортних операцій (trade finance), фонди прямого інвестування (equity funds)); 8 % - енергетика (користі копалини, паливо та енергетика); 1 % - мікрофінансування, малий та середній бізнес.

Портфель проектів ЄБРР переважно сконцентрований у приватному секторі – 4,183 млрд. євро, що складає близько 74% від усього обсягу фінансування.

За період співпраці з ЄБРР (1993-2009 роки) в державному секторі економіки України укладено угод на загальну суму 674,94 млн дол. США та 669,85 млн євро (в рамках 19 проектів), з яких станом на кінець 2009 року використано 572,53 млн дол. США та 338,12 млн євро. В приватному секторі економіки України укладено угод на загальну суму 7964,9 млн. євро., з яких на початок 2010 року використано 3105,4 млн. євро.

В контексті розвитку подальшого співробітництва з ЄБРР та за результатами проведення у 2009 році перегляду портфелю проектів українською стороною та ЄБРР уточнено перелік пріоритетних проектів для підготовки на середньострокову перспективу.

Це передусім проекти у секторі транспорту, енергетики та енергозбереження.

Сьогодні за підтримки ЄБРР та ЄІБ на стадії реалізації знаходиться 8 інвестиційних проектів, сума позик ЄБРР за якими складає 494,9 млн. євро та 182 млн. дол. США та сума позик ЄІБ - 563,1 млн. євро.

Завершується реалізація ще двох проектів за підтримки ЄБРР: "Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води м. Запоріжжя" та Другий проект «Ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп».

На стадії реалізації знаходиться 9 інвестиційних проектів під державні гарантії, сума позик за якими складає понад 1 млн. дол. США.

Особливо актуальним для України стає залучення іноземних інвестицій та фінансова підтримка ЄБРР у зв’язку із Євро - 2012. Підготовка України до „Євро-2012” передбачає реконструкцію аеропортів та морських портів, ремонт і будівництво автомобільних доріг, розвиток туристичних маршрутів. Досвід ЄБРР у розбудові транспортної інфраструктури є дуже вагомим.

Для України важливою є підтримка з боку ЄБРР проектів, які сприятимуть розвитку муніципальної інфраструктури міст України, охороні навколишнього середовища, розвитку сільського господарства та транспортної інфраструктури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]