Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

72. Організаційні засади функціонування Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd). Права та обов’язки органів його управління.

МБРР в своїй діяльності та організаційній структурі дуже щільно пов’язаний з діяльністю чотирьох інших організацій, що об’єднані групою СБ. Найбільш тісні зв’язки в МБРР є з МАР участь в якій приймають 163 країни світу. Доповнюючи один одною свою діяльність МБРР та МАР формують СБ (до якого ще входять МФК – 175 країн, БАГІ, МЦУІС). Для того, щоб стати членом МФК, БАГІ, МЦУІС країна обов’язково має бути членом МБРР.

Організаційна структура МБРР:

-Рада керуючих;

-Директорат;

-Комітет з розвитку;

-Президент.

Рада керуючих – вищий орган МБРР. Вона складається з призначених країнами-членами управлінців. Звичайно це міністри фінансів або президенти центральних банків країн. Строк повноважень керуючого – 5 років, але можливе повторне призначення. Рада збирається раз на рік для обговорення кардинальних питань політики банку. При голосуванні в Раді всі голоси країни залежать від її частки в капіталі банку. Понад 40% голосів належать вкупі державам "Великої Сімки". Винятковою компетенцією РК є:

1 внесення змін до Статуту

2 прийом нових членів та визначення умов їх вступу, а також порушення питання про позбавлення країни-членства

3 збільшення або зменшення статутного капіталу

4 встановлення партнерських стосунків з іншими МФО

5 прийняття рішення щодо припинення операцій МБРР з певними групами країн

6 прийняття рішення щодо розподілу чистого прибутку МБРР.

Директорат складається з 24 директорів-виконавців, які обираються на два роки. З них 5 призначаються п'ятьма членами МБРР – США, Японією, Німеччиною, Великою Британією, Францією; решта обирається з урахуванням належності до певної групи країн. Директори забезпечують здійснення поточної діяльності банку.

Комітет з розвитку – спільний орган Світового банку й МВФ. Він складається з 24 членів і являє собою політичний форум для завчасного обговорення найважливіших проблем в сфері економічного розвитку. Здійснює дослідження й складає аналіз середньо-строкових і довгострокових перспектив розвитку економіки країн, що розвиваються, розробляє відповідні рекомендації щодо розподілу ресурсів банку.

Президент обирається строком на 5 років. Він не може бути ні керуючим, ні директором. Президент здійснює адміністративні функції й контролює поточні справи банку.

За традицією Президент СБ – представник США, оскільки США є найбільшою країною МФО.

73. Стратегії допомоги Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd) країнам-членам. Мета та завдання розробки Стратегій допомоги ibrd.

Згідно процедур МБРР надання технічної допомоги або кредитування країни-члена проходить в межах Стратегії допомоги МБРР. Стратегія допомоги країні складається спільними зусиллями країни-члена та МБРР. Дана програма під час своєї розробки передбачає проведення ряду консультацій між високопосадовцями окремої країни-члена представника відомств, інших організацій з іншої сторони та фахівцями в різних галузях та окремими віце-президентами з іншої сторони. Ратифікація даної програми здійснюється вищим керівництвом МБРР та представником країни-члена.

Стратегія допомоги включає проекти, які є найбільш перспективними в плані досягнення цілей щодо розвитку даної країни і враховує переваги реалізації цих проектів з боку МБРР, а саме:

  1. Низька ціна за кредитні ресурси МБРР ( ставка МБРР + 1,5%);

  2. Довго тривалість проектів МБРР (15-20 р.);

  3. Відсутність застави чи будь-якого забезпечення проекту;

  4. Можливість в межах технічної допомоги користуватися послугами фахівців МБРР та ін країнами світу, що мають досвід у вирішенні тої чи ін. проблеми.

5. Комплексний підхід до вирішення проблем правого характеру розвитку країни-члена ( навчання, перепідготовка, надання консультацій і т.д.). З часу набуття членства з боку Укр. в МБРР було здійснено кілька комплексних програм.

В 1996 році була затверджена перша Стратегія допомоги Світового банку Україні, яка передбачала надання протягом 1996-1998 років кредитних коштів на загальну суму до 3,1 млрд. дол. США.

У вересні 2000 року була схвалена друга Стратегія допомоги Світового банку Україні на 2001-2003 роки (обсяг кредитування за базовим сценарієм міг скласти  1,4 млрд. дол. США). 

Перша і друга Стратегії не були повністю реалізовані і фактичні обсяги отриманих кредитів за період з 1993 року по лютий 2005 року складають 2471,98 млн. дол. США та 7,67 млн. євро. Із 3721 млн. дол. США, виділених МБРР, було анульовано 374,38 млн. дол. США. Стратегія допомоги Банку Україні на 2004-2007 роки була схвалено Радою Директорів Світового банку 23 жовтня 2003 року. Базовий сценарій реалізації зазначеної Стратегії передбачав виділення для України фінансових ресурсів в обсязі біля 2,4 млрд. дол. США.

Портфель проектів, що реалізуються спільно з МБРР в Україні складається з системних та інвестиційних проектів. За період з 1993 по 2007 року Україна та МБРР уклали угоди про надання позик на загальну суму більше 5 млрд. дол. США. Значна частка цих коштів, майже 90% від зазначеної суми, були коштами позик на структурну перебудову. Реалізація проектів структурної перебудови, які підтримуються МБРР, є основним інструментом реалізації Стратегії допомоги Світового банку Україні та має на меті  розбудову ринкової інфраструктури країни, що включає також реформування фінансового сектору та подальший розвиток банківської системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]